Ez valódi meglepetés volt Orbán Viktortól

/ 2016.07.30., szombat 09:00 /
Ez valódi meglepetés volt Orbán Viktortól

A külföldön rendszerint provinciális nacionalistának beállított Orbán Viktor meglepően föderalista megoldásokra tett javaslatot. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a kormányfő európai hadsereget és visegrádi parlamenti közgyűlést szeretne.

A külföldön rendszerint provinciális nacionalistának beállított Orbán Viktor meglepően föderalista megoldásokra tett javaslatot. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a kormányfő európai hadsereget és visegrádi parlamenti közgyűlést szeretne.

Amikor Peter Krajňák, a szlovák kormány oktatási államtitkára Szent István példájára hivatkozott egy tusnádfürdői kerekasztal-beszélgetésen, kissé hitetlenkedő taps csapott fel. A legöregebb táborlakók sem emlékeztek arra, hogy a 27. nyári egyetemen valaha szlovák kormánytag tette volna tiszteletét. Arra pedig végképp nem, hogy királyunkat ilyen összefüggésben emlegette volna bármelyik szomszéd állam politikusa. „Már akkora a baj, hogy szlovákok békülni akarnak velünk?” – kérdezte szomszédjától a nézőközönség egyik tagja.

Ez a kis történet rávilágít az idei tábor jellegzetességére: régen pulzált ennyire a nemzetközi eseményekkel együtt a szabadegyetem, mint idén – Brexit után, migrációs válság és terrortámadások alatt, sorsdöntő őszi uniós csúcs és amerikai elnökválasztás előtt.

A nemzetközi politika és a migráció állt Orbán Viktor beszédének középpontjában is. A nemzetközi sajtó Donald Trumppal kapcsolatos szavait kapta fel, pedig mintha a miniszterelnök hallotta volna a táborban az angol Gerald Frostot, a budapesti Danube Institute igazgatóját, II. Frigyes porosz királyt idézte az egyik beszélgetésen, mely szerint: „A diplomácia fegyver nélkül olyan, mint zene hangszerek nélkül.” Orbán ugyanis arra hívta fel a figyelmet: a britek unióból való kilépésével a földrész katonai ereje jelentősen csökkent, és nem maradhatunk ebben a védtelen helyzetben. „Ezért létre kell hozni egy európai hadsereget” – szögezte le a kormányfő.

Hogy mi áll a bejelentés mögött, és hogyan manővereznek Brüsszelben a visegrádi országok a kulisszák mögött, kiderül a július 28-án megjelenő Heti Válaszból, mely elérhető a www.digitalstand.hu oldalon is.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.