Ez valódi meglepetés volt Orbán Viktortól

/ 2016.07.30., szombat 09:00 /
Ez valódi meglepetés volt Orbán Viktortól

A külföldön rendszerint provinciális nacionalistának beállított Orbán Viktor meglepően föderalista megoldásokra tett javaslatot. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a kormányfő európai hadsereget és visegrádi parlamenti közgyűlést szeretne.

A külföldön rendszerint provinciális nacionalistának beállított Orbán Viktor meglepően föderalista megoldásokra tett javaslatot. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a kormányfő európai hadsereget és visegrádi parlamenti közgyűlést szeretne.

Amikor Peter Krajňák, a szlovák kormány oktatási államtitkára Szent István példájára hivatkozott egy tusnádfürdői kerekasztal-beszélgetésen, kissé hitetlenkedő taps csapott fel. A legöregebb táborlakók sem emlékeztek arra, hogy a 27. nyári egyetemen valaha szlovák kormánytag tette volna tiszteletét. Arra pedig végképp nem, hogy királyunkat ilyen összefüggésben emlegette volna bármelyik szomszéd állam politikusa. „Már akkora a baj, hogy szlovákok békülni akarnak velünk?” – kérdezte szomszédjától a nézőközönség egyik tagja.

Ez a kis történet rávilágít az idei tábor jellegzetességére: régen pulzált ennyire a nemzetközi eseményekkel együtt a szabadegyetem, mint idén – Brexit után, migrációs válság és terrortámadások alatt, sorsdöntő őszi uniós csúcs és amerikai elnökválasztás előtt.

A nemzetközi politika és a migráció állt Orbán Viktor beszédének középpontjában is. A nemzetközi sajtó Donald Trumppal kapcsolatos szavait kapta fel, pedig mintha a miniszterelnök hallotta volna a táborban az angol Gerald Frostot, a budapesti Danube Institute igazgatóját, II. Frigyes porosz királyt idézte az egyik beszélgetésen, mely szerint: „A diplomácia fegyver nélkül olyan, mint zene hangszerek nélkül.” Orbán ugyanis arra hívta fel a figyelmet: a britek unióból való kilépésével a földrész katonai ereje jelentősen csökkent, és nem maradhatunk ebben a védtelen helyzetben. „Ezért létre kell hozni egy európai hadsereget” – szögezte le a kormányfő.

Hogy mi áll a bejelentés mögött, és hogyan manővereznek Brüsszelben a visegrádi országok a kulisszák mögött, kiderül a július 28-án megjelenő Heti Válaszból, mely elérhető a www.digitalstand.hu oldalon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.