Ezen akadt ki Szijjártó Péter

/ 2018.04.27., péntek 12:45 /

Antiszemitizmus az, ami vádként nem maradhat ki EU-s bizottságok emberi jogokat vizsgáló jelentéseiből. Olyasmi ez, mint levélben a megszólítás, mint cikknek a cím, mint Dallasnak a Jockey. Kötelező.

Ha épp a vizsgált területen semmilyen kiemelkedő antiszemitizmus nem tapasztalható, akkor is meg kell oldani a dolgot valahogy. A szabály az szabály. Némi kreativitást igényel ugyan, ám Sargentini jelentéstevő megoldotta Magyarországról szóló anyagában. Ami egyre volt jó: hogy nevetségessé tegye az egész jelentéstervezetet, s Szijjártó Péter keménykedő válaszában nagy hangon, de egyébként joggal kérhesse ki magának az antiszemitizmus vádját.

Rátekintve a dokumentumra láthatjuk: szó sincs arról, hogy bekezdésekben antiszemitáznák Magyarországot. Sőt, a jelentéstevő, aki beszámolója szerint személyes meghallgatások sorát tartotta, beszélt magyar kormányemberekkel és jogvédő civilekkel, elvegyült, figyelt, töprengett és térképezett – még csak nem is saját tapasztalatait írja le a témában.

Az antiszemitizmusra vonatkozó részek a LIBE-jelentéstervezetben konkrétan: idézetek. Sargentini, vagy inkább a titkárnője egyszerűen kiguglizták, amit mások megállapítottak. Ha már saját élményt nem tudtak szerezni, de a szabály ugye szabály, tehát antiszemitizmus, az mindenképp kell az anyagba. Az ENSZ emberi jogi bizottságánál találtak is egy gyengécske megállapítást, amely szerint „the Committee expressed its concern over the prevalence of anti-Semitic stereotypes”. Azaz a bizottság kifejezte aggodalmát az antiszemita sztereotípiák elterjedtsége miatt. Mármint az ENSZ bizottsága, nem az Európai Bizottság. Ennyi. Ez a mondat most áprilisi, de Sargentini más szervezetek megállapításit idézi 2014-től (a Google nem kér enni), mindenesetre ez az általános semmiség a legdurvább.

Kijelentést, saját megállapítást a jelentéstevő a tervezetben egyáltalán nem tesz a magyarországi antiszemitizmussal kapcsolatban.

Mi viszont most teszünk: talán nem ártana változtatni az örök alapszabályon. Ha valahol nem kiemelkedő probléma az antiszemitizmus, sőt, a friss Trump–Macron szerelmi viszonyéval vetekszik az Orbán–Netanjahu kaland hőfoka, pedig utóbbi régebb óta tart már, akkor talán nem kell beleszuszakolni antiszemitizmust a jelentésekbe. Úgy komolyabban lehetne venni azokat a megállapításokat is, amelyeknek van alapjuk: például az állampárti működés aggasztó jeleivel kapcsolatosakat. Talán Szijjártó Péter ezeket tagadó gyenge hazugságait is érdemes lenne akkor számba venni. (A média döntő többsége boldogan hirdette ki a Fidesz vereségét a magas részvételi adatok miatt a választás napján, mondja például.)

Persze olyan nagyon akkor sem lenne érdemes foglalkozni az egésszel, mert az Európai Parlament egy olyan fura focipálya, ahol van közönség, vannak játékosok, rugdalják a lasztit és egymást is – csak éppen kapuk nincsenek sehol.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.