Ezerszámra települnek le külföldiek nálunk – itt a „bevándorlók” listája

/ 2015.08.12., szerda 19:17 /
Ezerszámra települnek le külföldiek nálunk – itt a „bevándorlók” listája

Ötven év alatt kilencszeresére nőtt a nálunk élő külföldiek száma: a hollandok a Mecsek lankáiért, a franciák és a németek a budai hegyekért, a románok Battonyáért lelkesednek. Megrajzoltuk hazánk új etnikai térképét, benne sosem látott szlovák, román és ukrán szigetekkel. Exkluzív részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

A térképrajzolást battonyai látogatással kezdtük, mégpedig Viorel Cuc vállalkozó kertjében. A hét közben Aradon élő férfi éppen átizzadt trikóban, szalmakalapban vágta a füvet. Cuc egyike annak a több száz román állampolgárnak, aki kihasználja, hogy a határ magyar oldalán válságrégió van, magas munkanélküliséggel, nyomott ingatlanárakkal, míg a román oldal az ottani Nyugat, fejlett ipari központ. Vagyis a telekár éppen tizede az aradinak, miközben Arad és Battonya mindössze 29 kilométernyi autóútra van egymástól.

Viorel Cuc magyarországi házánál

Viorel Cuc magyarországi házánál

Fotó: Fűrjes Viktória

A KSH adatai megdöntötték feltételezésünket, hogy a hollandok, a finnek, osztrákok jönnek hozzánk legnagyobb számban. Valójában – a németeket leszámítva – nem Nyugat-Európából költöznek ide legtöbben, hanem a környező országokból, és nemzetenként eltérő részeit választják hazánknak. Hogy kik és hova települnek le, egyebek mellett ez is kiderül a csütörtöki Heti Válasz „etnikai térképéből”.

Stefania-Rita Paraschin és Giuseppe Saracino egy román-orosz házaspár szépülő battonyai lakásuknál

Stefania-Rita Paraschin és Giuseppe Saracino egy román-orosz házaspár szépülő battonyai lakásuknál

Fotó: Fűrjes Viktória

 

Hogyan találnak egymásra a betelepülők a nálunk élő nemzeti kisebbségekkel? Miért járatják a magyarok Kassára, a románok Magyarországra a gyermekeiket iskolába? Részletek az augusztus 13-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

(A nyitóképen hollandok által felújított egykori sváb porta látható, a kép a baranyai Szentkatalinon készült.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.