valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Ezért gorombult be nagyon csütörtökön Kövér László

/ 2014.09.06., szombat 10:10 /

Elnézést kért az indulatosságáért Kövér László a Szabadság Expressz résztvevőitől. A házelnök feltehetően azon „rágott be”, hogy az 1989-es eseményeket kutató fiatalok a kormány jelenlegi politikáját firtatták az Országgyűlésben – több esetben erősen kritikus hangnemben.

Csütörtök délután találkozott Kövér László, Lezsák Sándor, Szűrös Mátyás és Tölgyessy Péter a Szabadság Expressz tagjaival az Országgyűlés Nagy Imre termében, hogy  a tíz európai országból (és Costa Ricából) érkezett húsz fiatal előtt az 1989-es, valamint azt megelőző évek rendszerváltoztató eseményeiről beszélgessenek. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Miután mind a négy meghívott mesélt rendszerváltó emlékeiről, kérdésfeltevésre került sor. A Válasz.hu jelen lévő tudósítója azt tapasztalta, hogy a fiatalok eleinte nagyon bátortalanok voltak, az egyetlen magyar résztvevőn kívül nem is akartak kérdezni, aztán mégis elindult a lavina, és jöttek az olyan kérdések, mint hogy: miért oroszbarát a jelenlegi ukrán események közepette a magyar kormány; miért nevezték huligánoknak a szabadságukért küzdő ukránokat, milyen a kormány kapcsolata a civil világgal, stb.

Kövér László a rendezvényen.

Kövér László a rendezvényen. Mellette Szűrös Mátyás

Fotó: MTI

„Elnézést kérek, hogyha indulatosnak tűntem, ez részben megfelel a látszatnak, valóban indulatos vagyok, másfelől akkor is így viselkedem, ha nem vagyok az, valamikor nagyon beleélem magam a magam mondandójába, mert hiszek abban, amit mondok; úgyhogy ha ezt a kettőt összeadják, talán megbocsátják nekem, hogy ebben a tónusban fogalmaztam meg a véleményemet, és remélem, ez semmilyen negatív előítéletre nem jelenthet igazolást az Önök számára” – így fogalmazott több mint 30 perces, bevallottan indulatoktól sem mentes válasza után Kövér László.

A házelnök egyébként reagált / válaszolt minden kérdésre, hosszan ecsetelte, hogy nincsen oroszbarát politika, a magyar kormány nem mond mást az ukrán helyzettel kapcsolatban, mint amit más EU-s tagállamok vezetői is mondanak, hiszen véleménye szerint a kérdésben nincsen egy kiforrott, egységes uniós hang. Hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök csak azt mondja, hogy az Oroszország elleni szankciók rosszabbak az EU számára, mint Oroszország számára. Arról is beszélt, hogy szerinte Ukrajnában manipulált folyamat zajlik, és éppen az ukránokat nem kérdezte meg senki – a cirkuszba illő krími népszavazást leszámítva Putyint –, hogy mit akarnak a jövőjüket illetően. A politikus szerint „az egész cirkusz célja az”, hogy Oroszországot és Európát leválassza egymásról.

Hosszasan válaszolt arra is, hogy a rendszerváltás után lényegében nem volt civil szféra, és hogy milyen most a kormány kapcsolata a civilekkel.

A meghívottak

A meghívottak: Lezsák Sándor, Kövér László, Szűrös Mátyás és Tölgyessy Péter

Kövér László felháborodott egy román fiatalember kérdésén is, aki felszólalásában azt mondta, 1919-ben a román csapatok segítséget nyújtottak Magyarországnak. A házelnök ekkor véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonjába bele is kiabált, „hogy miiii?!”. Később erre azt mondta: „Elnézést kérek, hogyha itt a mikrofonomat bekapcsolva hagytam, és felkiáltottam, és mindenkinek a fülébe ordítottam, de nemcsak hogy nem értettem a kérdést, amit román barátom kérdezett, hanem miután megértettem, jeges rémület fogott el: hogyha ilyen mértékben nem ismerjük egymás történelmét, ilyen mértékben vagyok félretájékoztatva vagy értjük egymást félre történelmi kérdésekben, akkor bizonytalan vagyok, hogy ma itt az asztalnál egyébként ma megtapasztalható ügyekben meg tudjuk-e egymást érteni.” S azt mondta: „kérem szépen, 1919-ben a román hadsereg nem segítséget nyújtott Magyarországnak, a magyarok egyáltalán nem így érezték, hanem megszállták az országot.” (A magyar történetírás szerint megszállták az ország egy részét, benne Budapestet, miközben azt hirdették, hogy a kommunista terror alól szabadították fel).

Indulatosságában a házelnök olyan kijelentést is tett, hogy „a nyugati újságok úgy hazudnak, mint annak idején a Pravda és a Népszabadság”, ezért felszólította a fiatalokat, hogy ne csak ezekre a forrásokra támaszkodjanak, amikor a „kérdésekbe foglalt prekoncepcióikat” megfogalmazzák – közölte.

Ezt a mondatot, és egyáltalán azt sérelmezve, hogy megmondják nekik, mit kérdezhetnek és mit nem, a Szabadság Expressz egyik koordinátora ugyancsak nem rövid hozzászólást intézett a házelnökhöz, amire persze következett még egy viszonválasz is.

Kövér László azt mondta: ő nem mondja meg senkinek, mit kérdezhet és mit nem, csak őt nem ilyen tematikájú rendezvényre hívták meg, és ha tudja, hogy ez lesz a beszélgetés témája, akkor eldönthette volna, hogy részt akar-e venni rajta, vagy inkább mást javasol maga helyett. A rendezvény magyar szervezője nem győzött bocsánatot kérni, hogy nem ilyen tematikával hirdették meg az eseményt, és kérni a fiatalokat, hogy a rendszerváltásról kérdezzenek. Így az egyébként kifejezetten érdekesen induló beszélgetés egy meglehetősen rossz hangulatú, sértődésekkel terhes eseményként ért véget – tapasztalta a Válasz.hu tudósítója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.