valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Ezért hátrált meg újra az Orbán-kormány

/ 2015.04.30., csütörtök 08:00 /
Ezért hátrált meg újra az Orbán-kormány

Azért kerülhetett célkeresztbe a nemzetközi tanulmányok szak, hogy helyet csináljanak a Ludovika új diplomataképzésének. A botrány kitörése után a felsőoktatási államtitkár tűzoltásba kezdett, s a nagy szakrostából legfeljebb tucatnyi apró képzés kivezetése maradhat. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Három évvel ezelőtt, 2012 telén jóval nagyobb erőfeszítést kellett tenniük az egyetemistáknak, hogy elvegyék a kormány kedvét a tandíj bevezetésétől. Most elég volt egy kisebb tüntetés a tervezett új szakstruktúra miatt, és a kormányzat szinte minden lényeges kérdésben visszakozott. A tavalyi választások után kinevezett új államtitkár, Palkovics László azt a határozott megbízást kapta a kinevezésekor a kormányfőtől, hogy végezze el a rég halogatott rostálást. Egy évig ezen a téren semmi nem történt. Palkovics valójában konszenzuskereső alkat, egyetemi ember: nem kezdett törni-zúzni. Most kiderült, hogy még egy meglehetősen óvatosra sikerült reformterv is azonnal heves indulatokat vált ki.

A legmerészebb lépés, a kommunikáció alapszak megszüntetése a tervezetbe már be sem került. Bekerült viszont egy teljesen irracionális ötlet: a nemzetközi tanulmányok szak felszámolása. Semmilyen tényalapú módszer nem dobhatta volna ki pont ezt az eredményt. Három mutatóval lehet ugyanis mérni egy szak hasznosságát: van-e elég jelentkező, milyen a friss diplomások keresete és hányan végeznek közülük diplomás munkát. A nemzetközi tanulmányok szak mindegyik mutató szerint hasznos képzés.

 

Akkor honnan jött egyáltalán az ötlet? Ezt biztosan senki nem tudja, de valószínűleg összefügg a hazai diplomataképzés megoldatlanságával, ami még az előző rendszerből örökölt probléma. Részletes háttér az április 30-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.