Ezért lépett vissza Szentmihályi Szabó a római nagykövetségtől

/ 2014.08.06., szerda 15:52 /

Majdnem római nagykövet lett, de a korábbi zsidóellenes írását ért támadások miatt visszalépésre kényszerült – miközben nem tartja magát antiszemitának. A jobboldalon is felhánytorgatják egykori versét a kommunizmushoz – e művét most ismét kiadja. Nagyinterjú Szentmihályi Szabó Péter íróval, költővel, sci-fi-szerzővel, a Magyar Hírlap publicistájával a csütörtöki Heti Válaszban.

Szentmihályi Szabó Péter

Szentmihályi Szabó Péter

Fotó: Szabó Balázs

Antiszemita, dicsőítő verset írt a kommunizmushoz, és még olaszul sem beszél – mondják Szentmihályi Szabó Péterre azok, akik az elmúlt hetekben petícióban követelték: a kormány ne nevezze ki római nagykövetnek az írót. A Magyar Hírlap publicistája, pedig már az Országgyűlés szakbizottságában is meghallgatták, a támadások miatt visszalépett. „Most képzelje el, hogy kimegyek Rómába, de nem veszik át a megbízólevelemet, és az olasz EU-elnökség közepén ott üldögélek tétlenül a rezidencián – ettől akartam megkíméli a magyar kormányt” – magyarázza az okot.

Szentmihályit részletesen kérdeztük a Magyar Fórumban 2000-ben megjelent írásáról, melyben Magyarország „megrontóit” a következő jelzőkkel illeti: született hazaárulók, nyálasak, raccsolnak, orrhangon énekelnek, petyhüdt a bőrük, nyirkos a tenyerük, torz a mosolyuk, a Sátán ügynökei, kapzsik, irigyek, gonoszak, elkárhozott lelkek. „A félreértések elkerülésére: keresztény ember nem érthet egyet semmiféle rasszizmussal. Ez az írás ugyanakkor elkeseredésemben született, amikor sokadszorra tapasztaltam, hogy a nemzeti kormányok idején ugyanaz a liberális kör fenekedik az ország ellen.” Miután tovább firtatjuk az ügyet, az író részben önkritikát gyakorol, mondván, ma már körültekintőbben fogalmazna.

Szőnyi Szilárd interjúja a nagyköveti kinevezés hátteréről, illetve Széles Gáborról, a kommunizmusról és az ufókról a Heti Válasz augusztus 7-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.