valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

http://valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

Ezért nem elegáns, ahogy az ÁSZ a Fidesznek kedves módon ekézi a Jobbikot

/ 2017.12.07., csütörtök 19:30 /

Miután az Állami Számvevőszék – nyilván a Fidesz szívétől nem annyira távol álló módon – tiltott kampányfinanszírozás miatt rekordbírsággal sújtotta a Jobbikot, és ezzel rendkívül elegáns módon a választás előtt szűk fél évvel törte derékba a kampányát, érdemes szétnézni a többi párt háza táján is. Főleg, hogy az utóbbi bő két évtizedben, szinte politikai hovatartozástól függetlenül, közmegegyezéssé vált a vélekedés: nyilvánvaló, hogy a politikai erők bőven a törvényekben limitált összegeknél többet fordítanak kampányra.

Lássunk is egy idézetet a Transparency International (TI) Kampányköd – Kampányfinanszírozási tanulságok és javaslatok című 2014-es kiadványából. Nem mintha a TI közéleti tevékenységét ne lehetne, sőt adott esetben ne kellene kritikával szemlélni, de adatait csak nyomós okkal érdemes kétségbe vonni. Főleg, hogy megállapításai nemcsak a Fideszre, hanem a baloldali pártokra és a Jobbikra nézve sem éppen hízelgőek. 

„A TI a 2010. évi országgyűlési általános választások kampányköltéseit vizsgálva arra jutott, hogy a nagy pártok az akkor érvényes szabályok szerint elkölthető 386 millió forint helyett összesen mintegy másfél milliárd forinttal többet költöttek a megengedettnél. Vagyis, a TI becslése szerint, a pártok a 2010. évi bevételeik nagy részét, több esetben a teljes bevételt vagy még annál is többet költöttek a 2010-es választási kampányra.

Hasonló összefüggés mutatható ki a 2014. évi választások becsült kampányköltései és a pártok bevallott bevételei között. A kormánypártok például a tavalyi évben, beszámolójuk szerint, kevesebb mint 3 milliárd forintból gazdálkodtak, ehhez képest a TI becslése szerint a parlamenti és a helyhatósági választási kampányra összesen mintegy 6 milliárd forintot költöttek. Igaz, ebből az összegből mintegy 2 milliárd forinttal a Fidesz-KDNP országgyűlési választási kampányát támogató kormány, illetve a Civil Összefogás Fórum részesedett. Ám a kormánypártok még az állami önkampányolás és az »álcivil« hozzájárulás levonása után is, becsülhetően, több mint 1 milliárd forinttal többet költöttek a tavalyi évben csak választási kampányokra, mint amekkora teljes bevétellel rendelkeztek. A Jobbik és – a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon némileg eltérő formációban induló – baloldali pártok 2014. évi becsült kampánykiadásai is mintegy felével meghaladják az adott pártok által nyilvánosságra hozott teljes 2014. évi bevétel mértékét.”

Bagoly mondja verébnek, hogy Jupiter.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.