Ezért nem elegáns, ahogy az ÁSZ a Fidesznek kedves módon ekézi a Jobbikot

/ 2017.12.07., csütörtök 19:30 /

Miután az Állami Számvevőszék – nyilván a Fidesz szívétől nem annyira távol álló módon – tiltott kampányfinanszírozás miatt rekordbírsággal sújtotta a Jobbikot, és ezzel rendkívül elegáns módon a választás előtt szűk fél évvel törte derékba a kampányát, érdemes szétnézni a többi párt háza táján is. Főleg, hogy az utóbbi bő két évtizedben, szinte politikai hovatartozástól függetlenül, közmegegyezéssé vált a vélekedés: nyilvánvaló, hogy a politikai erők bőven a törvényekben limitált összegeknél többet fordítanak kampányra.

Lássunk is egy idézetet a Transparency International (TI) Kampányköd – Kampányfinanszírozási tanulságok és javaslatok című 2014-es kiadványából. Nem mintha a TI közéleti tevékenységét ne lehetne, sőt adott esetben ne kellene kritikával szemlélni, de adatait csak nyomós okkal érdemes kétségbe vonni. Főleg, hogy megállapításai nemcsak a Fideszre, hanem a baloldali pártokra és a Jobbikra nézve sem éppen hízelgőek. 

„A TI a 2010. évi országgyűlési általános választások kampányköltéseit vizsgálva arra jutott, hogy a nagy pártok az akkor érvényes szabályok szerint elkölthető 386 millió forint helyett összesen mintegy másfél milliárd forinttal többet költöttek a megengedettnél. Vagyis, a TI becslése szerint, a pártok a 2010. évi bevételeik nagy részét, több esetben a teljes bevételt vagy még annál is többet költöttek a 2010-es választási kampányra.

Hasonló összefüggés mutatható ki a 2014. évi választások becsült kampányköltései és a pártok bevallott bevételei között. A kormánypártok például a tavalyi évben, beszámolójuk szerint, kevesebb mint 3 milliárd forintból gazdálkodtak, ehhez képest a TI becslése szerint a parlamenti és a helyhatósági választási kampányra összesen mintegy 6 milliárd forintot költöttek. Igaz, ebből az összegből mintegy 2 milliárd forinttal a Fidesz-KDNP országgyűlési választási kampányát támogató kormány, illetve a Civil Összefogás Fórum részesedett. Ám a kormánypártok még az állami önkampányolás és az »álcivil« hozzájárulás levonása után is, becsülhetően, több mint 1 milliárd forinttal többet költöttek a tavalyi évben csak választási kampányokra, mint amekkora teljes bevétellel rendelkeztek. A Jobbik és – a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon némileg eltérő formációban induló – baloldali pártok 2014. évi becsült kampánykiadásai is mintegy felével meghaladják az adott pártok által nyilvánosságra hozott teljes 2014. évi bevétel mértékét.”

Bagoly mondja verébnek, hogy Jupiter.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.