valasz.hu/itthon/ungvary-provokal-paskai-laszlo-eletutjanak-hianyzo-lapjai-114863

http://valasz.hu/itthon/ungvary-provokal-paskai-laszlo-eletutjanak-hianyzo-lapjai-114863

Ezért nem elegáns, ahogy az ÁSZ a Fidesznek kedves módon ekézi a Jobbikot

/ 2017.12.07., csütörtök 19:30 /

Miután az Állami Számvevőszék – nyilván a Fidesz szívétől nem annyira távol álló módon – tiltott kampányfinanszírozás miatt rekordbírsággal sújtotta a Jobbikot, és ezzel rendkívül elegáns módon a választás előtt szűk fél évvel törte derékba a kampányát, érdemes szétnézni a többi párt háza táján is. Főleg, hogy az utóbbi bő két évtizedben, szinte politikai hovatartozástól függetlenül, közmegegyezéssé vált a vélekedés: nyilvánvaló, hogy a politikai erők bőven a törvényekben limitált összegeknél többet fordítanak kampányra.

Lássunk is egy idézetet a Transparency International (TI) Kampányköd – Kampányfinanszírozási tanulságok és javaslatok című 2014-es kiadványából. Nem mintha a TI közéleti tevékenységét ne lehetne, sőt adott esetben ne kellene kritikával szemlélni, de adatait csak nyomós okkal érdemes kétségbe vonni. Főleg, hogy megállapításai nemcsak a Fideszre, hanem a baloldali pártokra és a Jobbikra nézve sem éppen hízelgőek. 

„A TI a 2010. évi országgyűlési általános választások kampányköltéseit vizsgálva arra jutott, hogy a nagy pártok az akkor érvényes szabályok szerint elkölthető 386 millió forint helyett összesen mintegy másfél milliárd forinttal többet költöttek a megengedettnél. Vagyis, a TI becslése szerint, a pártok a 2010. évi bevételeik nagy részét, több esetben a teljes bevételt vagy még annál is többet költöttek a 2010-es választási kampányra.

Hasonló összefüggés mutatható ki a 2014. évi választások becsült kampányköltései és a pártok bevallott bevételei között. A kormánypártok például a tavalyi évben, beszámolójuk szerint, kevesebb mint 3 milliárd forintból gazdálkodtak, ehhez képest a TI becslése szerint a parlamenti és a helyhatósági választási kampányra összesen mintegy 6 milliárd forintot költöttek. Igaz, ebből az összegből mintegy 2 milliárd forinttal a Fidesz-KDNP országgyűlési választási kampányát támogató kormány, illetve a Civil Összefogás Fórum részesedett. Ám a kormánypártok még az állami önkampányolás és az »álcivil« hozzájárulás levonása után is, becsülhetően, több mint 1 milliárd forinttal többet költöttek a tavalyi évben csak választási kampányokra, mint amekkora teljes bevétellel rendelkeztek. A Jobbik és – a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon némileg eltérő formációban induló – baloldali pártok 2014. évi becsült kampánykiadásai is mintegy felével meghaladják az adott pártok által nyilvánosságra hozott teljes 2014. évi bevétel mértékét.”

Bagoly mondja verébnek, hogy Jupiter.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.