Ezért nem elegáns, ahogy az ÁSZ a Fidesznek kedves módon ekézi a Jobbikot

/ 2017.12.07., csütörtök 19:30 /

Miután az Állami Számvevőszék – nyilván a Fidesz szívétől nem annyira távol álló módon – tiltott kampányfinanszírozás miatt rekordbírsággal sújtotta a Jobbikot, és ezzel rendkívül elegáns módon a választás előtt szűk fél évvel törte derékba a kampányát, érdemes szétnézni a többi párt háza táján is. Főleg, hogy az utóbbi bő két évtizedben, szinte politikai hovatartozástól függetlenül, közmegegyezéssé vált a vélekedés: nyilvánvaló, hogy a politikai erők bőven a törvényekben limitált összegeknél többet fordítanak kampányra.

Lássunk is egy idézetet a Transparency International (TI) Kampányköd – Kampányfinanszírozási tanulságok és javaslatok című 2014-es kiadványából. Nem mintha a TI közéleti tevékenységét ne lehetne, sőt adott esetben ne kellene kritikával szemlélni, de adatait csak nyomós okkal érdemes kétségbe vonni. Főleg, hogy megállapításai nemcsak a Fideszre, hanem a baloldali pártokra és a Jobbikra nézve sem éppen hízelgőek. 

„A TI a 2010. évi országgyűlési általános választások kampányköltéseit vizsgálva arra jutott, hogy a nagy pártok az akkor érvényes szabályok szerint elkölthető 386 millió forint helyett összesen mintegy másfél milliárd forinttal többet költöttek a megengedettnél. Vagyis, a TI becslése szerint, a pártok a 2010. évi bevételeik nagy részét, több esetben a teljes bevételt vagy még annál is többet költöttek a 2010-es választási kampányra.

Hasonló összefüggés mutatható ki a 2014. évi választások becsült kampányköltései és a pártok bevallott bevételei között. A kormánypártok például a tavalyi évben, beszámolójuk szerint, kevesebb mint 3 milliárd forintból gazdálkodtak, ehhez képest a TI becslése szerint a parlamenti és a helyhatósági választási kampányra összesen mintegy 6 milliárd forintot költöttek. Igaz, ebből az összegből mintegy 2 milliárd forinttal a Fidesz-KDNP országgyűlési választási kampányát támogató kormány, illetve a Civil Összefogás Fórum részesedett. Ám a kormánypártok még az állami önkampányolás és az »álcivil« hozzájárulás levonása után is, becsülhetően, több mint 1 milliárd forinttal többet költöttek a tavalyi évben csak választási kampányokra, mint amekkora teljes bevétellel rendelkeztek. A Jobbik és – a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon némileg eltérő formációban induló – baloldali pártok 2014. évi becsült kampánykiadásai is mintegy felével meghaladják az adott pártok által nyilvánosságra hozott teljes 2014. évi bevétel mértékét.”

Bagoly mondja verébnek, hogy Jupiter.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.