Ezért nem lehet Vona Gábor Orbán Viktor kihívója

/ 2018.01.08., hétfő 08:50 /

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról; ha őt választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy „a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok”. Erről Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt vasárnap este a 7. kerületi Spinoza Színházban. A korábban ugyanitt éppen Vonát izzasztó Rangos Katalin mikrofonja előtt a politikus azt is mondta, hogy Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól. Szerinte, ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy „ellopja a fél országot” – de mivel Orbán Viktor 2014-ben újraválasztották, és jelenlegi tudásunk szerint áprilisban is újra fogják, Karácsony gondolatmenete egy kicsit sántít, amennyiben arra gondolt, hogy a Fidesz lopta el a fél országot.

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

De mondott ennél meglepőbbeket is, például, hogy kinek a kedvéért lépne vissza a miniszterelnök-jelöltségtől: „Ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépnék Szél Bernadett (az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje) javára. Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát.” Emellett boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek csápolni, aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e az MSZP-ből a kormányfőjelöltséggel akkor, amikor még Botka László volt a szocialisták jelöltje a posztra, Karácsony Gergely azt mondta, voltak megkeresések, de ő világossá tette, hogy nem vesz részt egy Botka-puccsban. S ugyan sok mindenben egyetértett Botkával, de nem tartotta helyesnek szövetségi politikáját, hogy nem akarta bevenni az ellenzéki együttműködésbe Gyurcsány Ferencet.

Az MTI tudósításából kimaradt egy lényeges gondolat, amit az Index beszámolója idéz: „Öt éven keresztül tudnám mesélni, hogyan könyörögnek nekem a fideszesek, hogy nehogy kétharmaduk legyen megint, mert akkor mindennek vége. (…) Nem szabad arra berendezkedni, hogy már a Fidesz kétharmados többségének megszakítása is jónak számít. (…) Ha a választásokon nem lesz többsége a Fidesznek, akkor onnantól másik országban fogunk élni és ennek a mostani rendszernek másnap vége lesz. Ha nincs abszolút többség, akkor másnap megbukik a rendszer.”

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.

Sokan ezért álltak sorba március 15-én

Gipszmásolatok kiállítóhelyének szánták, majd raktár lett, ahová földi halandó több mint 70 éve nem tehette be a lábát. A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának köszönhetően most újra régi pompájában ragyog a Román Csarnok, amely március 15-étől húsvétig ingyenesen látogatható. Csarnoktörténet a friss Heti Válaszban.