valasz.hu/itthon/hirtelen-17-cege-lett-tiborcz-istvannak-ove-a-dunakanyar-alomprojektje-126866

http://valasz.hu/itthon/hirtelen-17-cege-lett-tiborcz-istvannak-ove-a-dunakanyar-alomprojektje-126866

Ezért nem lehet Vona Gábor Orbán Viktor kihívója

/ 2018.01.08., hétfő 08:50 /

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról; ha őt választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy „a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok”. Erről Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt vasárnap este a 7. kerületi Spinoza Színházban. A korábban ugyanitt éppen Vonát izzasztó Rangos Katalin mikrofonja előtt a politikus azt is mondta, hogy Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól. Szerinte, ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy „ellopja a fél országot” – de mivel Orbán Viktor 2014-ben újraválasztották, és jelenlegi tudásunk szerint áprilisban is újra fogják, Karácsony gondolatmenete egy kicsit sántít, amennyiben arra gondolt, hogy a Fidesz lopta el a fél országot.

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

De mondott ennél meglepőbbeket is, például, hogy kinek a kedvéért lépne vissza a miniszterelnök-jelöltségtől: „Ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépnék Szél Bernadett (az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje) javára. Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát.” Emellett boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek csápolni, aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e az MSZP-ből a kormányfőjelöltséggel akkor, amikor még Botka László volt a szocialisták jelöltje a posztra, Karácsony Gergely azt mondta, voltak megkeresések, de ő világossá tette, hogy nem vesz részt egy Botka-puccsban. S ugyan sok mindenben egyetértett Botkával, de nem tartotta helyesnek szövetségi politikáját, hogy nem akarta bevenni az ellenzéki együttműködésbe Gyurcsány Ferencet.

Az MTI tudósításából kimaradt egy lényeges gondolat, amit az Index beszámolója idéz: „Öt éven keresztül tudnám mesélni, hogyan könyörögnek nekem a fideszesek, hogy nehogy kétharmaduk legyen megint, mert akkor mindennek vége. (…) Nem szabad arra berendezkedni, hogy már a Fidesz kétharmados többségének megszakítása is jónak számít. (…) Ha a választásokon nem lesz többsége a Fidesznek, akkor onnantól másik országban fogunk élni és ennek a mostani rendszernek másnap vége lesz. Ha nincs abszolút többség, akkor másnap megbukik a rendszer.”

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!