Ezért nem lesz forradalom a CEU-ból

/ 2017.04.11., kedd 18:50 /
Ezért nem lesz forradalom a CEU-ból

Néhány szubjektív benyomás a tegnap esti vonulásról.

Ha egy újságírónak szinte az ablaka alatt vonul el egy nagyobb kormányellenes tüntetés, akkor már pusztán szakmai kíváncsiságból is muszáj kimennie, és beleszagolni a levegőbe. Éppen ezért tegnap éjjel egy óra táján, amikor olvastam, hogy mindjárt az Oktogonra ér a CEU-ügy miatt tüntető tömeg, leszaladtam, és elmentem velük a Blaha Lujza térig. Mire odaértek, arra következtetésre jutottam, hogy ha Orbán Viktor lennék, ettől a megmozdulástól teljesen nyugodtan aludnék, sőt talán még örülnék is neki. (A CEU-ügy egészére ez nem feltétlenül igaz, különös tekintettel az amerikai és a német reakciókra, de erről már írtunk bőven eleget.) Szóval jöjjön néhány szubjektív benyomás, végére hagyva a legfontosabbat:

  • Nagyon fiatalok és nagyon értelmiségiek voltak. A Nagykörúton végigvonulók átlagéletkora körülbelül 22-23 év lehetett, és szinte mindenkin látszott, hogy egyetemista, azon belül is az réteg, amit urbánus, nyugatias fiataloknak szokás nevezni.
  • Tényleg dühösek voltak, tényleg nagyon elegük van Orbánból – de ezek a fiúk-lányok nem fogják a várost felgyújtani. Igen, a rádiónál később volt némi dobálás, de egy értelmiségi diákmegmozdulás a fizikai erőszak irányába nehezen mozdul el, annál sokkal erősebb neveltetésbeli, morális gátak vannak. Látszott, hogy sokan közülük jelszavakat se szoktak skandálni, még szokták azt a helyzetet, hogy épp a Nagykörúton ordibálnak ahelyett, hogy egy beadandóban, lábjegyzetekkel érvelnék meg a mondandójukat. (Zárójel: ha a mindenkori balhét keresők nagyobb számban csatlakoznak egy demonstrációhoz, akkor természetesen a megmozdulás dinamikája változhat, akár holnap is.)
  • Több mint 10 éve, ugyanitt a Nagykörúton rendőrök kergették az akkori fiatalokat. Akkor is voltam kint, de nem lehet összehasonlítani a két esemény hangulatát. Akkor vulkáni erejű, iszonyú erős indulat tombolt, sokkal többen voltak, sokkal vegyesebb tömeg – és persze a rendőrök gátlástalanul, durván és törvénytelenül vertek mindenkit, aki az útjukba került. Most ezzel szemben udvariasan fölvezették a menetet.
  • A Nagykörút középső szakaszán a sörözők teraszai még hétköznap éjjel is teli vannak vendégekkel. A diákok azt skandálták nekik: „Gyertek velünk!” Ez ugyanígy történt 2006-ban is, azzal a különbséggel, hogy akkor sokan becsatlakoztak. Most nem csatlakozott szinte senki. A teraszon ülők iszogattak, beszélgettek tovább, esetleg kissé elcsodálkoztak. Ennyi. És éppen ezért merem kijelenteni, hogy a CEU védelmében szervezett tüntetések – bár kifejezik egy réteg erős megbántottságát és indulatát – a kormány számára egyelőre veszélytelenek. Nem úgy tűnik, mintha az „átlagember”, már ha létezik ilyen, be akarna kapcsolódni ebbe a megmozdulásba. És ez még akkor is igaz, ha Budapesten egy 70 ezres tüntetés, mint a vasárnapi volt, tényleg óriási esemény.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.