valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Ezért ölhetett a combinós gyilkos

Részletek és összefüggések az OPNI-tól a Norvég Alapig

/ 2014.08.21., csütörtök 11:50 /
Régi kórlapok az egykori OPNI könyvtárából

Régi kórlapok az egykori OPNI könyvtárából

A Norvég Alap befagyasztása miatt hónapok óta áll a bezárt OPNI utódjának szánt új pszichiátriai intézet fejlesztése. A combinós gyilkosság rámutatott: megoldatlan a dühöngő, agresszív pszichiátriai betegek helyzete. Hogyan lehetetleníti el az OPNI pótlásának ügyét a Norvégiával való konfliktus? Exkluzív részletek a friss Heti Válaszban.

Pszichiátriai betegek százai lehetnek ellátatlanok Magyarországon az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása óta. A Lipótra 2008-ban került lakat, s „kísérőjelenségként” országosan is tíz százalékkal csökkent a pszichiáterek és 46 százalékkal a szakápolók száma. Már a második Orbán-kormány programjának is része volt az új OPNI megnyitása, ám erre végül tavaly nyáron nem a gyönyörű régi épületben, hanem a fővárosi Nyíró Gyula kórház pszichiátriai tömbjében került sor (OPAI néven, mert neurológia helyett addiktológia működik az intézetben). Legalábbis névleg, mert a tényleges fejlesztést a Norvég Alaptól igényelt csaknem egymilliárd forintból hajtanák végre. Csakhogy nemhogy pénz nem érkezett a Norvég Civil Támogatási Alappal kirobbant kormányzati konfliktus miatt, de még a támogatói szerződést sem tudták aláírni.

Márpedig ez a kulcsa a hazai pszichiátriai ellátórendszer átszervezésének, amelyhez nemcsak a mentális gondozóhálózat újraszervezése, hanem egy úgynevezett magas biztonságú részleg kialakítása is hozzátartozna. Jelenleg ugyanis az ön- és közveszélyes stádiumban levő pszichiátriai betegeket csak akkor tudják ilyen helyre elhelyezni, ha bűncselekményt követtek el.

 Élő Anita részletes háttérelemzése az augusztus 21-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.