Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

/ 2018.07.19., csütörtök 15:26 /
Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

A kilencvenes években vagy a 2006-os emlékév idején valós politikai törekvés volt, hogy Nagy Imrében legyen megszemélyesítve az „emberarcú szocializmus”; a forradalomban betöltött szerepét túlhangsúlyozták, a kuláküldözés és a német kitelepítés miatti történelmi felelősségéről viszont alig esett szó. És abban sincs semmi véletlen, hogy a kivégzett miniszterelnök nevének említése nélkül telt el a forradalom és szabadságharc két évvel ezelőtti évfordulója, melynek egész koncepcióját Schmidt Mária kormánybiztos vezetésével a „pesti srácok és lányok” hősiessége köré építették.

 

A Nagy Imre-vita az elmúlt hetekben újrakezdődött, miután a sajtóban terjedni kezdett a pletyka, hogy szobrát elvihetik a Kossuth tér mellől. A pletykából lapunk megjelenésének napján lett tény, miután Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója megerősítette a szándékot egy MTI-s nyilatkozatban. Immár az is biztosnak látszik, hogy visszakerül a Nemzeti Vértanúk emlékműve, amely 1934 és 1945 között állt éppen ott, ahol ma a kivégzett miniszterelnök szobra. Ez az alkotás azonban sokkal jobban megosztja a műértőket, mint Andrássy Gyula vagy Tisza István Kossuth téri szobra, melyeket az utóbbi években rekonstruáltak.

Hogyan újult ki ismét a múltcsata a Fidesz és a Jobbik között? Miért mondja a lapunknak nyilatkozó történész, hogy a Nagy Imre-kultusz elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Részletes háttér a Digitalstandon megvásárolható Heti Válasz július 18-i számában!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.