Ezért zárná ki a Jobbik a választásból az írástudatlan „lumpeneket”

/ 2017.08.10., csütörtök 08:00 /
Ezért zárná ki a Jobbik a választásból az írástudatlan „lumpeneket”

A politikai haszonszerzés iskolapéldája a jobbikos cenzusötlet: így próbálnak egy nyilvánvalóan alkotmányellenes javaslattal szavazókat áthúzni a Fidesztől a saját térfelükre. Részletes elemzésünk a friss Heti Válaszban.

Lapunk annak az ellentmondásnak járt utána, hogy éppen azokban a térségekben magas a nyolc osztályt nem végzettek aránya, ahol a Jobbik is erős. Ennek fényében elég különös ötlet, hogy elvegyék a választójogot az alapfokú képzettséggel nem rendelkezőktől. A Jobbik a romákra gondolhatott, csak később szembesült vele, hogy a 70 éven felüli nem cigány falusi lakosság körében is magas a képzetlenek aránya.

A Jobbik utólag korrigált, egyre katyvaszosabb ötletekkel, hogy az időseknél legyen elég a négy általános is a szavazójoghoz. De mi érdeke fűződik a pártnak egy nyilvánvalóan alkotmányellenes elképzeléshez? (Az Alkotmánybíróság még azt a javaslatot is elkaszálta, amikor a parlament választási regisztrációhoz kötötte volna a szavazást.)

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 10-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.