Ezért zárná ki a Jobbik a választásból az írástudatlan „lumpeneket”

/ 2017.08.10., csütörtök 08:00 /
Ezért zárná ki a Jobbik a választásból az írástudatlan „lumpeneket”

A politikai haszonszerzés iskolapéldája a jobbikos cenzusötlet: így próbálnak egy nyilvánvalóan alkotmányellenes javaslattal szavazókat áthúzni a Fidesztől a saját térfelükre. Részletes elemzésünk a friss Heti Válaszban.

Lapunk annak az ellentmondásnak járt utána, hogy éppen azokban a térségekben magas a nyolc osztályt nem végzettek aránya, ahol a Jobbik is erős. Ennek fényében elég különös ötlet, hogy elvegyék a választójogot az alapfokú képzettséggel nem rendelkezőktől. A Jobbik a romákra gondolhatott, csak később szembesült vele, hogy a 70 éven felüli nem cigány falusi lakosság körében is magas a képzetlenek aránya.

A Jobbik utólag korrigált, egyre katyvaszosabb ötletekkel, hogy az időseknél legyen elég a négy általános is a szavazójoghoz. De mi érdeke fűződik a pártnak egy nyilvánvalóan alkotmányellenes elképzeléshez? (Az Alkotmánybíróság még azt a javaslatot is elkaszálta, amikor a parlament választási regisztrációhoz kötötte volna a szavazást.)

 

 

 

 

Részletes háttér az augusztus 10-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.