Ezt írta a The New York Times Kertész Imréről

/ 2014.11.12., szerda 12:24 /

A The New York Times közölt tavaly nyáron egy cikket Kertész Imre könyvéről – ám abban nem hivatkozik a Nobel-díjas íróval való beszélgetésre. Úgyhogy a cenzúra vádja továbbra is áll az amerikai lappal szemben.

A The New York Times-keresője kidobott egy tavaly augusztusi cikket Kertész Imréről, pontosabban a K. dosszié című könyvéről. Ám ebben a szerző nem hivatkozik a Nobel-díjas íróval folytatott beszélgetésre, úgyhogy nem dőlt meg a cenzúra vádja az amerikai lappal szemben. De miért fáj odaát, ha valaki nem nevezi diktatúrának Magyarországot?

Minden itteni újság azt írja, hogy Amerika azért haragszik ránk nagyon, mert túlszeretjük Putyint. No de Kertész Imrét – állítsa szerint – tavaly nyáron cenzúrázta ki a The New York Times, pedig ekkor még szó sem volt a Paks II.-projektről, sőt háború sem dúlt a szomszédunkban. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a The New York Times idejekorán felismerte az Orbán-veszélyt.

Nézzük hát, mit izzadt ki magából az amerikai lap – Kertész Imre szavainak közreadása helyett – az elmúlt bő egy évben:

2013. október 21.: „Fischer Iván világhírű karmester a tiszaeszlári per történetét feldolgozó, A vörös tehén című új operájával új szerepet vállalt, a társadalomkritikusét, aki másokhoz hasonlóan úgy látja: Magyarországon növekszik az antiszemitizmus iránti tolerancia. (…) A vörös tehén erőteljes illusztrációja annak, hogy néhány kulturális szereplő miként vált a leghangosabb kritikusává az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Magyarország jobbra tolódásának és egyre tekintélyelvűbbé válásának.

2014. április 4.:  „A magyar miniszterelnök bírálói szemében Felcsút a központi eleme az Orbán Rt.-nek, vagyis a kormány és a politikai szálak által összekapcsolt cégérdekek busásan jövedelmező szövetségének. (…) A tekintélyelvű fordulattal Magyarország afféle fekete bárány lett az Európai Unióban. Orbán Viktor annak ellenére erőlteti különleges terveinek keresztülvitelét, hogy a magyar gazdaság küszködik és a pénzpiacok nyugtalanok a nemzeti valuta árfolyamának alakulása miatt.

2014. augusztus 1., szerkesztőségi  állásfoglalás: „A bizottság azzal kezdhetné, hogy csökkenti azt a 21,91 milliárd eurót (mintegy 29,33 milliárd dollárt), amelyet az Európai Unió 2014 és 2020 között Magyarországnak szán az infrastrukturális fejlesztések finanszírozására. Ugyancsak eljárást kellene kezdeményeznie az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére hivatkozva, amely lehetővé teszi, hogy megvonják a szavazati jogot attól a tagállamtól, amelyben komolyan felmerül a 2. cikkben felsorolt értékek megsértése, beleértve a jogállamiságot, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat (…). A bizottság komolyan csökkentené saját hitelességét, ha elmulasztana lépéseket tenni Magyarország szankcionálása érdekében ezen értékek szisztematikus megsértése miatt”.

2014. november 4., Kati Marton cikke – kritikai elemzésünk itt olvasható.

2014. november 5., szerkesztőségi cikk: „Orbán Viktor kormánya a tekintélyelvűség felé csúszik, kihívást intéz az Európai Unió alapértékei ellen, és megússza ezt (…). Az antidemokratikus politika miatti aggodalom langyos kifejezései helyett az Európai Uniónak át kellene térnie Magyarország szankcionálására, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének pedig hatalmát érvényesítve lemondásra kellene kényszerítenie Navracsicsot. Ha e lépések nem történnek meg az Orbán-kormánnyal szemben, az lemondás az EU alapjait jelentő értékekről.”

Köszönjük a törődést!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.