valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Ezt nem tudtuk a Népszabadság megszüntetéséről

/ 2016.11.10., csütörtök 09:40 /

Furcsa piaci működés: valaki megvenne egy lapot, de nem adják el nekik. Aki meg megveszi, annak nem kell. Mi áll a háttérben? Íme, egy forgatókönyv. 

Pallagi Ferenc nyilatkozott a HVG-nek a Népszabadsággal kapcsolatban. Pallagi a bulvársajtó egyik vezető alakja, ami jelen esetben nem értékítélet, csak annak megállapítása, hogy a média azon részét képviseli, amely jövedelemtermelő, megáll a saját lábán. Ez az országos napilappiacon annyit jelent, hogy melleket és pletykát közöl, mert ez az egyetlen, amiért az emberek még tömegesen hajlandóak pénzt adni. Szeretjük, nem szeretjük, ez van.

De, hogy ne indítsuk depresszíven a napot, fogalmazzunk inkább úgy, hogy miközben az értelmiség már nem olvas napilapot, a többiek még igen. 

Egy bekezdés az interjúból:

„Mi, a Lapcom, hat éve folyamatosan vásárolni akarunk. A Népszabadságot, a Pannon Lapokat és az Origót is szerettük volna megvenni, négy hónappal ezelőtt pedig öt megyei lapra tettünk ajánlatot a Mediaworks portfóliójából; választ sem kaptunk Pecina úrtól. Rá kellett jönnünk, hogy Magyarországon a médiumoknak két áruk van, egy piaci és egy politikai. Utóbbi a négy-ötszörzöse is lehet az előzőnek. Az utóbbi hat évben médiumért idehaza csak politikai árat fizettek. Jó példa erre, hogy én 900 milliót ajánlottam a masszívan veszteséges Origóért. Úgy tudjuk, 4,2 milliárdért vette meg a Matolcsy-közeli tulajdonos. A Pannon Lapok Társaságáért – ha igaz a meg nem erősített hír, hogy 16,5 millió euróért kelt el – az éves adózás előtti eredményének 7,5-szeresét fizette a vevő. Akik ennyiért vesznek Magyarországon sajtót, azoknak nem kell a piacon – vagy nem a piacon kell – visszahozni az árát. Csak egyben reménykedhetünk, hogy én nem tudok számolni, és gőzöm sincs a lappiacról.”

Ez persze ironikus rész, mert Pallagi nagyon ért ahhoz, hogyan lehet pénzt csinálni. Az eddigi heves médiapiaci mozgások szerinte százmillió dollárba kerültek, és még ugyanennyi kell hozzá, hogy az „egész kóceráj” gazdát cseréljen.

Pallagi egyébként nemcsak a Fidesz-közeli új tulajdonosokat nem simogatja, de élesen kritizálja a Népszabadságot is (amiért például nem adta fel drága külföldi tudósítói hálózatát, végül is, minek az?) és az MSZP-t is. Pallagiék ugyanis már 2013 előtt is megvették volna a Népszabadságot, de akkor Mesterházy Attila szabott irreálisan magas árat.

A torz magyar médiatámogatási rendszer úgy működik, hogy állami hirdetésekkel támogatják meg a lapokat, de mindez nem egy kialakult szabályrendszer alapján történik, hanem a hatalomra kerülő oldal azt csinál, amit akar. Mesterházy azt hitte, nyerni fognak, dől majd a lé a Népszabadsághoz, vagyis jó magas árat kérhet érte. Vagy csak féltette Pallagitól a lapot, aki nyilván pénzgyárat csinált volna belőle, lenyesegetve az általa fölöslegesnek vélt költségeket. Most azután lehet gondolkodni, hogy melyik lett volna jobb forgatókönyv, az vagy a mostani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.