Ezt tudja Gyurcsány és az MSZP: Zsókát küldték Szentimrevárosba

/ 2018.02.28., szerda 14:10 /
Ezt tudja Gyurcsány és az MSZP: Zsókát küldték Szentimrevárosba

Márki-Zay Péter győzelme megmutatta, hogy az áprilisi parlamenti voksoláson még a jobboldaliként elkönyvelt helyeken sem mehet biztosra a Fidesz. A DK és az MSZP azonban néhány budai körzetben (Szentimreváros, Hegyvidék, II. kerület) annyira elszúrta a jelöltállítást, hogy ezekben a negyedekben szinte esélytelenné tette az ellenzéket a győzelemre.

Rengeteg dolog következik abból, hogy a független ellenzékiként induló Márki-Zay Péter múlt vasárnap többséget szerzett a rendíthetetlen Fidesz-fészekként elkönyvelt Hódmezővásárhelyen. Például, hogy nincs eleve vesztes körzet az ellenzék számára. Továbbá, hogy a jobbos karakterű választókerületekben érdemes hiteles, nem agyonhasznált ellenzéki jelöltekkel próbálkozni; olyanokkal, akikre konzervatívok és kiábrándult fideszesek is képesek jó szívvel szavazni. Ehhez képest mit tett a DK és az MSZP Budapest II. és XII. kerületében, illetve a XI. kerület polgáribb vidékeként ismert Szentimrevárosban? Vagyis azokon a helyeken, ahol ugyan hagyományosan a jobboldal szokott nyerni, de a fideszes jelöltek 2014-ben „mindössze” 44–47 százalékot hoztak, azaz már akkor sem bizonyultak eleve kirobbanthatatlannak?

Nos, a ma már Karácsony Gergely-arcú MSZP arra jutott a DK-val folytatott koordinációs egyeztetések során, hogy ezeket a választókerületeket (Budapest 2., 3., 4.) vigye csak el a Gyurcsány-párt. Így lett „összbaloldali” jelölt a szentimrevárosi fertályon a XVII. kerületből átejtőernyőztetett Gy. Németh Erzsébet, a hegyvidéki zónában a nagypolitikából már többször kikopott (négy éve is ugyanitt bukó) Bauer Tamás, a II. és III. kerületi szavazóköröket felölelő részen pedig Niedermüller Péter EP-képviselő. Ők hivatottak tehát megszorongatni a kormányoldal neves budai indulóit: Simicskó István honvédelmi minisztert, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőt és a nemzetgazdasági tárcát irányító Varga Mihályt.

Egy pillanatig is komolyan gondolta valaki, hogy egy Fideszből kiábrándult konzervatív polgár Niedermüllerre cserélné Vargát? Vagy Gy. Némethre Simicskót? És Bauert akarja majd Gulyás helyett? Pláne, hogy a DK főalakja, Gyurcsány Ferenc az elmúlt hetekben a kormányzati sorosozásnál is visszataszítóbban hergelt a határon túli magyarok és az egyházak ellen? Tényleg elhiszi magáról például Gy. Németh Erzsébet, hogy hitelesen rá tud telepedni a Feneketlen-tó környékének brutális beépítése ellen tiltakozó konzervatív értelmiségiek akcióira, miközben az óriás-ingatlanfejlesztést lehetővé tévő szabályozást mások mellett a DK újbudai frontemberének, az egykor SZDSZ-es alpolgármester Lakos Imrének „köszönhetjük”?

Gy. Németh Erzsébet, Bauer Tamás és Niedermüller Péter nem hasonlít Márki-Zay Péterre. Nagyon nem. Ha tehát Gyurcsány kormányváltást akarna, a jobbos karakterű körzetekből egyoldalúan visszaléptetné a régi MSZP–SZDSZ-világ feledhető figuráit. Ettől még nem nyerne biztosan a helyi LMP-s vagy jobbikos jelölt, de Budán legalább jobb lenne a levegő.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.