valasz.hu/itthon/boross-peter-ott-leszek-goncz-arpad-temetesen-115683

http://valasz.hu/itthon/boross-peter-ott-leszek-goncz-arpad-temetesen-115683

Ezt tudjuk eddig a metróbalesetről

/ 2016.12.05., hétfő 15:13 /
Ezt tudjuk eddig a metróbalesetről

Megy a találgatás, miért ment egymásnak a két metrókocsi: a legvalószínűbb, hogy a biztosítórendszer nem kalkulál a rossz idővel.

Egyvalami vehető eddig biztosra a hétfő reggeli metróbaleset után: a hétvégi szeles-fagyos idő miatt fordulhatott elő, hogy két Alstom szerelvény a Pillangó utcánál egymásnak koccant. Az érintett nyílt pályaszakaszra ugyanis az elmúlt napokban felkerült – és odafagyott – falevelek olyan nyálkás réteget képeztek a síneken, amit a BKV munkatársai hiába szórtak fel homokkal, sokat nem értek vele.

Azt is tudjuk, hogy a második szerelvény vezetője az állomásra érkezés előtt, fékezés közben érezte, hogy csúszik a pálya, és már nem tudott megállni. Bolla Tibor BKV-vezér szerint műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárják ki az emberi mulasztás lehetőségét sem; a baleset pontos okát részletes vizsgálat fogja kideríteni.

A metróvezetőket állítólag figyelmeztették a veszélyre, és az automata üzemmód helyett „ellenőrzött kézivezérlést” vezettek be, azaz a járművezetőknek a pálya állapota alapján kellett sebességet választaniuk. A fedélzeti számítógép adataiból látni fogják majd, hogy a vezető betartotta-e az erre vonatkozó utasításokat.

A Metróért Egyesület a Facebookon tett közzé állásfoglalást.  Szerintük a csúszás miatt a vonat fékje hatástalanná vált, a sebessége nem csökkent az előírtak szerint és a sebességtúllépést észlelve a biztosítóberendezés vészféket kezdeményezett, a vészfékezés viszont a csúszásvédelem végleges kiiktatásához vezetett, így a csúszó szerelvény utolérte az állomáson tartózkodót.

Úgy folytatják: az Alstom szerelvények csúszásvédelmi megoldásai és a CBTC-berendezés megcsúszási védelem nélküli kialakítása baleset kockázatát hordozza magában. (A CBTC-rendszernek – melyet csak felügyelnie kellene a vonatvezetőnek – az a lényege, hogy a metrószerelvények képesek beazonosítani pontos helyzetüket, és digitális rádiókapcsolat segítségével az információkat továbbküldik a mögöttük haladó vonatnak, illetve a központnak.)

Az egyesület még pénteken írt levelet Tarlós István főpolgármesternek, azt tudakolva, vajon:

  • megfelel-e a jármű konstrukciója, üzemeltetési rendszere, valamint a pálya fenntartási rendszere a forgalom kedvezőtlen időjárás esetén történő fenntartásához
  • lehetséges-e a tapadás javítása, illetve a lecsökkent tapadási viszonyok jármű oldali megfelelő kezelése
  • ennek várható költségét ki viseli (rejtett hibaként jelezhető-e a gyártó felé)
  • a felújított orosz szerelvények hasonló körülmények között várhatóan hogyan fognak teljesíteni

Azt is gyanítják, hogy a pálya- és járműrendszer összehangolatlanságának és az Alstom-kocsik nem megfelelő konstrukciójának is köze lehet a balesethez.

Ennél messzebbre megy a VEKE, amikor azt írja: „Az Alstomok fékje és szoftvere évekig problémás volt, aztán csak megkapták az engedélyt. De itt az orosz kocsik is csúszkáltak. Napok óta homokolt a BKV, és takarították a leveleket, de ez sem volt elég, mert ma reggel le is fagyott az egész. Valami hibának viszont még ezen felül is kellett lennie, mert semmi sem indokolta, hogy ennyire meg kelljen közelíteni az amúgy torlódás miatt a Pillangó utcai megállóban veszteglő másik vonatot.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.