Fábry Sándor és Vágó István a ringben I.

A helyzet tragikuma

/ 2008.06.17., kedd 07:37 /

Gyurcsány Ferenc egy valóságos II. József, csak vele állhat emelkedő pályára Ma gyarország; minden rosszért Orbán Viktort terheli a felelősség - állította Vágó István egy áprilisi lapinterjúban. A Heti Válasz úgy gondolta: felkéri a műsorvezetőt, hogy a lapunk hasábjain többször is megszólaló Fábry Sándorral vitázzon közéletünkről. Hetekig tartó egyeztetés után mindkét nehézsúlyú médiaszemélyiség ráállt a bokszra. A meccs két és fél óráig tartott egy budai kávézóban; a vita szerkesztett változatát két részben közöljük.

Fábry: Mielőtt belecsapnánk közállapotaink lecsójába, hadd mondjam el, kedves István, mi fáj nekem!

Vágó: Parancsolj, Sándor!

Fábry: Hosszú évek baráti kapcsolata után, azután, hogy korábban csak úgy röhögni is beültél a műsorom felvételeire, hiába hívlak a Showderbe, nem jössz. Csak azért, mert 2002 után kiderült rólam, hogy mást gondolok a jelenlegi rezsimről, mint te. Ez egyébként tifelétek, rabmadaraknál régi szabály: mindent toleráljunk, csak azt nem, ha valakinek más a véleménye. Eközben szoktatok kirekesztésről sápítozni. Hát ez fáj.

Vágó: Hogy beszélhetsz kirekesztésről? Nem arról van szó, hogy nem engedlek be a műsoromba, hanem arról, hogy megköszönöm a meghívásodat, de nem fogadom el.

Fábry: Rendben. Nem rekesztesz ki. Bojkottálsz.

Vágó: Így igaz. Csakhogy ez nincs ellentétben a liberalizmussal. Én, ha hiszed, ha nem, liberális gondolkodó, nem pedig pártkatona vagyok. Egy liberális gondolkodónak pedig alaptétele, hogy az intoleranciával szemben nincs tolerancia. A liberalizmus nem anarchizmus, nem a virágozzék száz virág ideológiája. Nem úgy van az, hogy mindenfajta gondolkodást tolerálunk. A kirekesztőt, a radikálisat például nem. Márpedig a te tevékenységed radikális irányba fordult abban a pillanatban, amikor leköpted a Gyurcsány-portrét.

Fábry: Azzal a svejki vagy latabári omázzsal lettem volna radikálissá, hogy reápöktem a képre, majd illedelmesen megtisztogattam?

Vágó: Gyenge védekezés, Sándor. Folytatom. Amikor megjelent Gyurcsány Ferenc könyve...

Fábry: ...ernyedten lábaimhoz ejtettem, hatása alá kerülve ennek a hihetetlen kvalitású gondolkodónak, merthogy Tandori Egy talált tárgy megtisztítása című könyve óta, amelyet állva olvastam el a pécsi könyvtárban, írásmű nem volt rám ekkora hatással. Ezt meg kell értened.

Vágó: A legfájóbb az a Heti Válaszban megjelent kijelentésed volt, hogy "nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban, amilyen Gabon vagy az ébredő Mali, Gyurcsány Ferencet már rég rács mögé dugták volna". Ez az "ébredő" szó például - épp te ne tudnád? - borzalmas képzeteket kelt. Hogy lehet ilyeneket mondani?Fábry: Úgy, kedves István, hogy az a kormány, amelynek te is tolod a szekerét reggel, éjjel meg este, köztörvényes bűnözők gyülekezete. Szinte nem is tudtak előrántani olyan új minisztert, akinek ne lennének ilyen ügyei, lásd postabicikli-tender vagy a Gyenesei ellen nyomozati szakaszban lévő esetek. Sőt, Ferenc testvérrel kapcsolatban sem az vetődött fel, hogy nem bűn, ahogy privatizált vagy ahogy adót igényelt vissza, csupán elévültek ezek az ügyek.

Vágó: Nem tetszik ez a "Ferenc testvér"-ezés! Meg foglak állítani, ha ilyeneket mondasz.

Fábry: Felhívnám a figyelmedet, hogy ez nem kvízműsor, nem te vagy a játékvezető, hogy csak úgy megállíthass. Beszélgetünk. De ha nem tetszik a Ferenc testvér, rendben. Legyen Miniszterelnök Úr. Így jó?

Vágó: Az úr ebben a helyzetben nem szükséges. Gyurcsány Ferenc. Vagy: a miniszterelnök. S hogy köztörvényes bűnözők volnának? Majd ha erről bírósági ítélet szól! Önmagában az, hogy eljárás indul, nem sokat jelent. Feljelentések ügyében a Fidesz elképesztő hatékonysággal működik. Természetesen mindenkit meg lehet vádolni, azt a látszatot keltve, hogy az illető bűnöző. Miközben, ha a gyanús ügyekre tekintünk, azokban is bőven a Fidesz vezet.

Fábry: Keller Lászlót közpénzből fizettétek, hogy elképesztő hatékonysággal működjön, találjon valamit, amiért be lehet kasznizni valami fideszest. Egyet sem talált.

Vágó: Te is tudod, miért nem érhettek ezek az ügyek bírósági szakaszba. Mert Polt Péter volt a főügyészük. Ha pedig van valaki, aki megállítja az ügyeket még a bírósági szakasz előtt, úgy nem is lesz ítélet. Jogerősen elítélt kormánytag egyébként csak a Fideszben van, Várhegyi Attila személyében, úgyhogy tényleg hagyjuk a köz tör vényesezést.

Fábry: Várhegyi Attilát nem fogom védeni, de zászlóra tűzni őt a Zuschlagvagy főleg a Kulcsár-ügy fényében, nos, ez finoman szólva is aránytévesztés. Ezek nálatok iparszerűen visszatérő módszerek. Vagy tán véletlenül kap olcsóbban áramot Gyurcsány cége? Legalább odáig jussunk el ebben a vitában, hogy elismered ezen ügyek aggályosságát, különben, ha csak felmondjuk a szokásos mantrát, semmi értelme beszélgetnünk.

Vágó: És miért lenne a Kulcsár-ügy csak az egyik oldal sara? Hát nem Ádertől kért kihallgatást, amikor szorult a hurok?

Fábry: Nehogy már megpróbáld Áderre tolni! A jegyzőkönyvekben, érdekes, kizárólag Jegesy doktor, Lamperth meg "Gyurcsányi" szerepel.

Vágó: Tudjuk, milyen körülmények között vették fel azt a jegyzőkönyvet. De tudod, mit? Rendben. Elfogadom, hogy ezek aggályos ügyek. Akárcsak az Orbán papa bányái, a Kékessy Dezső által kikotyogott párizsi ingatlanok ügye, vagy a "ne mi nyerjük a legtöbbet", ha emlékszel Orbán tokaji szőleinek történetére.

Fábry: Amelyben senki jogtalanul pénzt nem tett el, az egészet rég eladták, s annyi volt a kérdés, hogy részt vett-e a cég taggyűlésén vagy sem.

Vágó: Akkor sem korrekt, hogy a korrupciós ügyeket egyedül a baloldalhoz kötöd. A Fidesz is tízmilliárd körüli kampányt folytatott. Vajon miből?

Fábry: Elfogadom, hogy a pártfinanszírozás nincs megoldva. És talán abban is megállapodhatunk, hogy a gazdaság, a jogszolgáltatás, a nyilvánosság állapotát elnézve is Fekete-Afrika egyes vidékei juthatnak eszünkbe.

Vágó: A pártfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot történetesen a Fidesz nem támogatta, de jó, hogy említed a jogszolgáltatást. Most, amikor felmentették a kordonbontókat. Ez valóban tipikus balkáni, vagy ha úgy tetszik, fekete-afrikai történet. A bíróság minősítése "garázdaság" volt, de - szemben Sólyom László megítélésével - azt fűzték hozzá: "a társadalomra gyakorolt hatása elenyésző"! És ezért nem büntetik meg az elkövetőket. Ilyenkor tényleg elgondolkodik az ember, hová tart az ország.

Fábry: Ez is benne van, de tudod, én Princz Gábor zeneszóval történő fölmentését némileg jelentékenyebbnek érzem - a magyar jogszolgáltatás abban a szent percben csusszant át a harmadik világba.

Vágó: És ez menti a kordonbontókat?

Fábry: Mondtam ilyet? Számomra rokonszenves, hogy Angliában Harry herceg ellen eljárás indul gyorshajtás miatt. A kordonbontásnak is lehettek volna következményei, de azt se felejtsük el, hogy kordont azért lehetett bontani, mert ott volt - felvethető, hogy jogszerűtlenül.

Vágó: Nem vethető fel! Volt egy rendőrségi döntés. A kordon ennek következtében volt ott. Hasonlóan a "behajtani tilos" táblához, amiről gondolhatom, hogy törvénytelenül van ott, de nem ráncigálhatom ki a betonból. Látod, ez a baj veled. Hogy sarkítasz dolgokat. Szerinted ez fölvethető, politikusok meg egyszerűen leárulózhatók.

Fábry: Engedtessék meg, hogy árulásnak nevezzem az árulást. Amit a rabmadarak '94-ben műveltek, azt nemigen tudom más szóval illetni.

Vágó: Mégis mit jelent az, hogy rabmadarak? Megmagyaráznád? ---- ----Fábry: Azt jelenti: azok, akik a kommunistáktól nem tudnak elszakadni, holott markáns antikommunista programmal indultak a rendszerváltás hajnalán, amelyet aztán '94-ben elárultak, ezzel pedig választóikat, múltjukat, jelenüket és jövőjüket is, kedves István. Amikor Medgyessyről kiderült, hogy - ellentétben Putyinnal - elfelejtette közölni azt az apróságot, hogy ő a "KGB ügynöke" volt, arra emlékszel? Három napra pártodban is fölébredt a lelkiismeret, hogy aztán ruhájukat megszaggatva, könnyek között másszanak vissza a koalícióba, ahogy most is fognak. István, valamiért csak lementetek egy százalékra - a régi harmincról! A buta és lenézett nép tehát döntött abban a kérdésben, hogy árulás történt vagy sem. Te viszont a sírodig, álmodban is őket szolgálod. Elég, ha a legutóbbit említem: aláírásodat, amellyel megköszönted Molnár doktor és Horváth Ágnes áldásos tevékenységét, pedig azt ugyancsak börtönnel volna ildomos honorálni.

Vágó: A koalíció akkor a Demokratikus Charta folyománya volt, talán ez mond neked valamit... A közvélemény-kutatás pedig semmiről sem jelent döntést. Amire viszont börtönnel utalsz, az nem vélemény, hanem rágalmazás. Mi volna itt a bűncselekmény?

Fábry: Utcára tettek magatehetetlen elmebetegeket vagy sem?

Vágó: Nem. Mondj egy esetet.

Fábry: Személyesen, fájdalom, nem ismerem az érintetteket.

Vágó: De amikor ilyeneket mondasz két és fél millió nézőnek, abból lesz az utcán "mengelicázás". Arra apellálsz, hogy a magyarok hajlamosak teljes erőből gyűlölni. Úgy gondolom, fantasztikus, amit Horváth Ágnes véghezvitt, amiért küzdött, ahogy állta a sarat. Ezt köszöntem meg neki.

Fábry: Nekem meg ettől forog a gyomrom.

Vágó: Azt hiszed tán, nem kellett bezárni kórházakat? Hogy nem volt szükség a reformokra? Megsúgom: a Fidesz hálás lehet, amiért a koalíció elvégezte a mészárosmunkát. Csak dörzsölik a tenyerüket, messziről nézik, ahogy "patakokban folyik a vér", hogy ideig-óráig káosz van - ez ezzel jár -, de a végén rend lett volna. Csak közben oda a népszerűségük, ők meg beleülhetnek az előkészített bársonyszékbe. Nemrég beszélgettem egy Fidesz-prominenssel: azt mondta, sajnálja, hogy a reformok nem radikálisabbak. Tudják ők is, hogy szükség van a fájdalmas intézkedésekre, csakhogy kifelé a másik arcukat mutatják.

Fábry: Most megint jössz a "de a Fidesz így meg úgy" trükkel. István, hat éve a tieid kormányoznak!

Vágó: Hat éve az történik, amit a Fidesz akar. Helyesebben tíz éve, hiszen korábban négy évig kormányoztak. Ilyen ellenzéket nem látott még a vén Európa! Először is ott van 2002, amikor a Fidesz megszavazza a kétszer száznapos programot. Az akkori hihetetlen pénzkiáramlás tehát nem a Fidesz akarata ellen volt! Ami azóta történt, az kizárólag Orbán Viktor és pártja lelkén szárad. A 2006-os kampányban annyit ígértek, hogy győzni nem lehetett másképp, csak ha az MSZP is fölveszi a kesztyűt. Ezért voltak kénytelenek néhány valóban teljesíthetetlen ígérettel is előállni, de ezek még így is a harmadát tették ki a Fidesz ígéreteinek. Amikor az MSZP megnyerte a választást, Orbán Tusnádfürdőn elindította a hazugozást - megágyazva az őszödi beszéd kiszivárgásának. Annak nyilvánosságra kerülése után néhány órán belül benépesült a Kossuth tér! Pont akkor és mindenki pont ott - nem érdekes? Felgyújtották a televíziót, s a visszavonuló tömeget már gyakorlatilag a Fidesz szónokai fogadták. Már 2006. október 23-án, még mielőtt a bizonyos események bekövetkeztek volna, Orbán meghirdette minden idők legostobább, legdemagógabb népszavazását, amely arról szólt, hogy ha igent mondasz, nem kell fizetned, ha nemet, akkor kell. Sehol a világon nem volt ilyen, valószínűleg azért, mert nem engedte volna át egyik alkotmánybíróság sem. Nálunk, érdekes, átment ez is. Ezért mondom: tíz éve a Fidesz irányít.

Fábry: Mégoly olvasottság, műveltség sem véd a súlyos csőlátás ellen - imént e tétel tengermély igazságát bizonyítottad. Amit mondasz, az, meg ne haragudj, a végső stádiumban lévő paranoia jeleit mutatja. Logikád alapján az is kijelenthető, hogy az antiszemitizmusért a zsidók felelősek. Hogy a kormány a gonosz ellenzék miatt nem tud kormányozni? Ezek a balfék fideszesek még arra sem képesek, hogy leszavazzák az MSZP-t, mert nem méltóztatnak kellő számban tiszteletüket tenni a kötelező szavazáson. Viszont még ha igazad lenne, akkor sem mondhatnánk mást, mint hogy a tieid alkalmatlanok a kormányzásra.

Vágó: Éles gazdasági helyzetben kormány és ellenzék egy civilizált országban megállapodik az alapkérdésekben. Ilyen ellenzéki magatartással szemben azonban nagyon nehéz. De nemcsak alkalmatlannak nevezed őket, hanem hazaárulónak is - ezt Kóka Jánosról voltál szíves kijelenteni.

Fábry: Kóka? Gumiabroncsgyáras ügye simán kimeríti a hazaárulás fogalmát. Munkahelyenként 19 millióval támogatni egy nem is világszínvonalú abroncsokat készítő üzemet, amely kvalifikálatlan munkaerőt alkalmaz, viszont környezetszennyező: ez az országnak aligha volt érdeke. Tudod-e, hogy a multik még ma is több támogatást kapnak az államtól, mint amennyit a közösbe beadnak?

Vágó: Nehéz kiszámolni, mennyit adnak a közösbe. Ha munkásokat vesznek fel, kevesebb munkanélkülisegélyt kell fizetnünk. Aztán az ilyen számításokban aligha vannak benne a munkahelyek megteremtésével járó befizetések: az adók és járulékok, vagy az áfa, ami akkor kerül a költségvetésbe, amikor a multinál dolgozó kenyeret vásárol. Az említett abroncsgyár ötszáz magyar vállalkozásnak ad megrendelést. Ez a hazaárulás? Ha a te fogalmaidat használjuk, tudod, mi az? Amikor Orbán Viktor 2006-ban közli, hogy a multikkal kötött szerződéseket felül fogják vizsgálni, és megkérik majd őket, adják vissza, ami az övék. Ez az ország érdekei ellen való galádság. Még szép, hogy ilyen fenyegetés tudatában nem ide jönnek a befektetők, hanem mondjuk a szlovákokhoz.

Fábry: Tehát Orbán riasztotta el őket? Mikor is lesz a szlovákoknál euró? Jövőre. Nálunk?

Vágó: Nem tudom. De mit bizonyít, ha bevezetik az eurót? Többet fog ettől keresni egy szlovák? A szlovénok is elég rosszul jártak vele!

Fábry: Eddig mindig azt mondtátok, hogy milyen fontos, most meg nem számít? Amúgy a lényege annyi, hogy mi vagyunk a régióban az a különleges kis ország, amely az euró bevezetéséhez szükséges egyetlen feltételt sem képes teljesíteni. Ezeket a kritériumokat azért találták ki, mert azt mutatják, hogy milyen állapotban van a gazdaság. A költségvetés hiánya az elvárt majd duplája volt tavaly, az adósság százmilliárd dolláros, a gazdasági növekedés erős izgalmi állapotban is csupán 1,6 százalék - nyolcada a szlovákénak. Ebben sereghajtók vagyunk, az elvonás meg Belgium után nálunk a legnagyobb.

Vágó: Azoknak, akik egyáltalán fizetnek adót. Tízmillióból kétmillióan! Hol van még ilyen arány Európában? Ráadásul a növekedés megindult! A hiány meg csökken, ahogy az infláció is. Vagy említsem azt, hogy a külgazdaság mérlege tizennyolc év után először pozitív? Igenis kezdenek beérni a reformok - már amelyeket az ellenzék nem tudott megtorpedózni. Év végére a Fidesz utolsó érve is elvész, hogy ugyanis rosszul állna a gazdaság.

Fábry: Miféle reformok, István? Ha nem tűnt volna fel, szétszakadt a koalíció! Valamiért kedvenc rabmadaraid is otthagyták Gyurcsányt. Nem a szocialistákat: többnyire együtt szavaznak velük a kilépés után is, ami, meg ne haragudj, a szarság szarsága. Tehát Gyurcsányt hagyták ott. Mindjárt új elnököt választanak, akinek vezetésével valószínűleg újra büszkén térnek majd vissza a posztkommunisták kebelére - épp azzal a feltétellel, hogy nem imádottad vezeti őket. Ha ilyen remekek vele a kilátások, miért van ez? Azért, mert még a saját reformjait is megtagadta: visszavonták például kedvenc Ágnesed pénztártörvényét. Ugyan, mi az a bársonyos reform? Mondd már meg!

Folytatása hamarosan! A második részből kiderül, hogy Vágó István szerint a balatonőszödi beszéd nem bűnök beismerése, mert "nem voltak bűnök", szerinte a nyolcvanas években nem volt diktatúra, Fábry Sándor pedig továbbra is viccesnek találja, ahogy megdobálták Demszky Gábort.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.