Fábry Sándor és Vágó István a ringben II.

Nincs pardon

/ 2008.06.18., szerda 07:55 /

Fábry Sándor és Vágó István párbajának második, befejező részében sem közelednek az álláspontok. Vágó nem lát kivetnivalót abban, hogy Kuncze Gábor Révész Máriuszon viccelődik, annál inkább kifogásolja Demszky Gábor megdobálását; ezt viszont Fábry tartja mókásnak. Az első részt tegnap közöltük, ott vágva el a vita fonalát, ahol Vágó István közli: kezdenek beérni Gyurcsány Ferenc reformjai.

Fábry: Miféle reformok, István? Gyurcsány a saját reformjait is megtagadta: visszavonták például kedvenc Ágnesed pénztártörvényét. Ugyan, mi az a bársonyos reform? Mondd már meg!

Vágó: Olyan nincs, ez igaz. De éppen azért nem tudja a kormány maradéktalanul végrehajtani a reformjait, mert a Fidesz nap mint nap keresztbe fekszik: rögtön kiállnak sajtótájékoztatót tartani, hogy micsoda rombolást hajt végre a kormány, vagy ráhívnak egy népszavazást. Ezzel az Orbán által magyar világszabadalomnak nevezett "népítélettel" sikerült megtorpedózni egy sor reformintézkedést, amelyekről a fideszesek is tudják, hogy meg kell őket lépni. Ennek következtében viszont, ha kormányra kerülnek, ugyanezzel fogják szembetalálni magukat. Én például most bejelentem, hogy ha 2010-ben nyernének, és fölemelnék mondjuk a nyugdíjkorhatárt, már adom is be a népszavazási kezdeményezést ennek eltörlésére. Ők sem fognak tudni kormányozni.

Fábry: Lett légyen mégoly demagóg a népszavazás három kérdése, az egészet nem választhatjuk el attól az állapottól, amely életre hívta. Tudod, az olimpiai aranyat is vissza lehet vonni, ha kiderül, hogy az illető doppingolt. Őszödön ez derült ki Gyurcsányékról, s a Fidesz ennek a visszavonásnak a lehetőségét teremtette meg a népszavazással. Őszöd ugyanis, talán ebben egyetérthetünk, beismerő vallomás az elkövetett bűnökről.

Vágó: Nem. Hiszen nem voltak bűnök.

Fábry: "Hazudtunk." "Nem csináltunk semmit." "Trükkök százai."

Vágó: Valóban nem kezdtek hozzá a ciklus felénél a szükséges reformokhoz. De a politológusok a világon mindenütt egyetértenek abban, hogy ilyet sehol nem tesznek. Egyébként meg minden európai kormány trükközött, csak az ő Járaijuk nem jelentette fel Brüsszelben a saját országát.

Fábry: Erkölcsi kérdésekben, bocsáss meg, nem hozzáállás, hogy a Jani is köpköd. Ha valaki látja, hogy baj van, de még két évig nem csinál semmit, és még nagyobb bajt okoz, azt hogyan kellene neveznem? Szerintem hűtlen kezelés vagy hanyag gazdálkodás. Gyurcsány ezt tette első miniszterelnöksége idején, csak valamiért 1600 milliárd szélbe szórását nem lehet számon kérni.

Vágó: Miféle szélbe szórás? Ott van a zsebedben, Sándor!

Fábry: Nem, kedves István, nem az enyémben. Az övékben, az lehet.

Vágó: Tizenharmadik havi nyugdíj lett belőle, autópálya, megemelt családi pótlék meg effélék. Az őszödi beszéd csak arról szól, hogy Gyurcsány 2004-ben úgy döntött, megnyeri a választást, és csak aztán reformál. Elmondta azt is, hogy népszerűtlenek lesznek, hogy ez sok MSZP-s egzisztenciájába kerül, mert nagyon kemény lépések jönnek, a helyes irányban. A Fidesz demagóg módszerekkel ezt az utat torlaszolja el.

Fábry: Az általad is folyamatosan démonizált Orbán a népszavazással az utolsó, de békés eszközhöz nyúlt, amiért inkább tisztelet járna neki.

Vágó: Nagy nevettető vagy, Sándor, megnevettetsz most is. Még hogy tisztelet? Amiért háromszáz forintokért megszüntette a népképviseletet, lehetetlenné tette a felelős kormányzást?

Fábry: Azzal, hogy megkérdezte az embereket? Érdekes de mokráciafelfogás ez, István. De nem én mondom ám, hogy háromszáz forintoknál jóval többről szólt a népszavazás. Üzenetét pallérozott eszmetársad foglalta össze frappánsan: "Feri, elmész te a picsába!" A népképviseletnek pedig lehetett volna egy katartikus pillanata 2006-ban, ha az összevert Révész Máriuszt lemártíriuszozó Kunczétól a magadfajta liberális értelmiségi elhatárolódik. Inkább maradtatok pártmunkások. Márpedig aki azon humorizál, hogy békés embereket vernek össze, meg a szemüket lövik ki, annak semmi keresnivalója a Parlamentben.Vágó: Ugyan már! Sajnálatos, hogy Révész Máriuszt azon az estén véresre verték. Csakhogy már a kórházban lefotózták jobbról is, balról is, másnap pedig megjelent a Parlamentben bekötött fejjel: úgy viselkedett, mint egy mártír. Ha egy Máriusz nevű ember mártírként viselkedik, az ember hajlamos Mártíriusznak nevezni. Nekem az ügy ennyit ér. Szemet meg nem a rendőrség és nem Gyurcsány Ferenc lőtt ki, hanem egy konkrét rendőr. De még azt is elismerem, hogy október 23-án a rendőrség nem végezte jól a dolgát.

Fábry: A vezetőiket mégiscsak kitüntettétek, azután, hogy azonosító nélküli rendőrök - az ilyet nevezzük csak terroristának - viperával vertek embereket.

Vágó: Ne felejtsük el az előzményeket sem! A legagresszívebb foci drukkercsoportok utcai fellépését, a Kossuth téri, nem túl higiénikus együttléteket, a szélsőjobbos társaság viselkedését. Villamosok, autók felborogatását, barikádokat. Sajnos az ezekről készült felvételek valahogy eltűntek még az internetről is, maradtak a rendőri atrocitások. Mégsem lehet, hogy csak a rendőrség brutalitásaként maradjon meg emlékezetünkben az a nap! A rend őrségnek generációk óta először volt dolga ilyen vehemensen randalírozó tömeggel. Hogyan is lehettek volna felkészülve ezekre a sosem látott helyzetekre?

Fábry: Tudod, én meg arra nem voltam felkészülve, hogy másfél év elmúltával sem vagy képes legalább azt belátni: a mártíriuszozástól elhatárolódni illenék egy magára valamit is adó értelmiséginek.

Vágó: A konkrét ügyről elmondtam, mit gondolok, de elismerem: ezen az oldalon is elhangzanak olykor mondatok, amelyekkel nem lehet egyetérteni. Ezek azonban nem előre megtervezett nyilatkozatok, hanem egyes emberek olykor buta, elhamarkodott vagy félreértelmezett kijelentései. Vélemények, nem pedig intézményes állásfoglalások, mint a Fidesz esetében. Lásd a Jobbikkal folytatott együttműködésüket az önkormányzatokban. És hol hallottál olyat, hogy Orbán például azt mondja: emberek, március 15-én Demszkyt nem dobáljuk utcakövekkel!?

Fábry: Akik dobálnak, kedves István, nem hallgatnak Orbán Viktorra. A Kossuth tériek is rögtön megmondták, hogy teljes elitcserét akarnak. A hajigálóknak Orbánhoz annyi közük van, hogy őt sem szeretik. Úgyhogy, fájdalom, nem tudja megvédeni ellenük Demszkyt. Szegényke továbbra is az esernyős badibilderekre lesz kénytelen hagyatkozni.

Vágó: Megvédeni nem, de az erőszakot elítélni igen! Sándor, te meg másnap csinálsz egy balettet abból a jelenetből, ahogy dobálják a főpolgármestert!? Neked ez vicces? ---- ----Fábry: Mit tagadjam, az. Ahogy ezek az esernyőtartó kigyúrt figurák piruetteztek Demszky körül, először tényleg azt hittem, hogy valami mélyebb értelmű avantgárd táncjelenetet kreáltak a drága jó főpolgármester köré. Tudod, a dobálás sem magától van - Demszky tevékenységét is érdemes volna mérlegre tennünk a megértéséhez. A szélsőségekkel való permanens öszszemosás pedig, amin most is igyekezel, elég fájdalmas. Nem csak nekem: minden, Gyurcsányból és rabmadaraidból nem kérő középosztálybelinek. Jólesik leantiszemitázni azt az oldalt és a táborát, amely - nagyon helyesen a kommunizmuséval együtt - a holokauszt emléknapját bevezette az iskolákban? Az antiszemita-kártya kijátszása nem csak a megvádoltakat sérti - azok emlékét is, akik valóban füstbe mentek.

Vágó: Ebben akár egyet is érthetnénk, a kérdés viszont az, hogy van-e együttműködés a Magyar Gárdát alapító Jobbik és a Fidesz között önkormányzati szinten, vagy nincs? Van.

Fábry: Ha már a Magyar Gárdáról van szó, akkor említsük meg a száz ezres taglétszámú, szabadcsapatként működtetett, minden valószínűség sze rint az októberi eseményekben is szerephez jutó biztonsági cégeket is. Ezek léte szintén Dél-Amerikát idézi. Vagy hol van a fehér pólós kopasz, aki a tévészékház előtt verte a tamtamot? Hol vannak a Molotov-koktélos Magyarok Nyilai? Miért nem vonják őket felelősségre? Szörnyű gyanú kínoz, hogy a titkosszolgálat berkein belül lenne érdemes kutakodni utánuk. Önkormányzati szinten pedig a szocialisták sem voltak finnyásak összefogni Thürmer Gyulával.

Vágó: Le is kommunistázod őket, Sándor.

Fábry: Nem azért, mert összefognak Thürmerrel, hanem mert egy kommunizmusnak nevezett villámtréfa örököseiről, egy diktatúra haszon élvezőiről, egykori párt- és KISZ-vezérekről van szó. Ahogy kedves barátom fogalmazta: ha nem lett volna rendszerváltás, hogy hívnák ma Magyarország miniszterelnökét? Gyurcsány Ferencnek.

Vágó: Szerintem is így hívnák. De milyen diktatúráról beszélsz? A nyolcvanas évek Magyarországa ilyen volt: itt vannak a szovjet csapatok, Brezsnyev alatt a legfelsőbb kádereket Moszkva nevezi ki - olyan alakokat, mint mondjuk Szűrös Mátyás. Milyen esélye van egy értelmes fiatalembernek ebben a helyzetben? Belesimul vagy alámerül... Fegyverrel biztosan nem megy ki az utcára. Aztán jön Gorbacsov, és megpezsdül az élet. Már lehet valaki úgy párttag, hogy nem kommunista. Csak tudja, hogy a karrierjéhez ez is kell.

Fábry: Légy szíves ezen túl a nácikkal kapcsolatban is így beszélni.

Vágó: Semmi sem analóg semmivel, úgyhogy ezt meg sem hallottam. Lényeg, hogy a nyolcvanas években már nem a proletárdiktatúrát építi az a nyolcszázezer párttag, nem is törődnek már az osztályharcos elméletekkel.
Őket a diktatúra letéteményeseinek beállítani egyszerű tévedés. A KISZben pedig nem folyt politikai munka. Diszkó volt meg építőtábor. Még 1988-ban is azt gondoltuk, hogy ez a pálya, ezen kell játszani. Sem vér nem folyt, sem koncepciós per nem volt már ezekben az időkben. És nem volt egyetlen kommunista sem az országban - leszámítva talán Biszku Bélát.

Fábry: Azokat meg, akik a nyolcvanas években a KISZ-ben csináltak karriert, mint a miniszterelnök úr, semmiben sem hívő törtetőknek látom. Csak én az ilyeneknél - ellentétben veled - még a hithű komcsikat is jobban tisztelem: azok legalább hittek egy utópiában. Épp azért tudtak ezek a semmiben sem hívő KISZ-káderek olyan zökkenőmentesen átevezni a demokrácia vizeire, mert nem hittek semmiben, azon kívül, hogy az élen kell lenni bármi áron. Az ilyen embernek nincsenek drámái, erkölcsi skrupulusai.

Vágó: Miben kellett volna hinnie 1986-ban egy városi KISZ-bizottságban ülő fiatalnak? Mit vársz el tőle?

Fábry: Tisztességben, emberi értékekben, és ami ehhez szorosan kötődik - hogy átgondolja, milyen mértékben válik a rendszer szekértolójává.

Vágó: Állóvíz volt az a rendszer, Sándor, nem diktatúra.

Fábry: Egypártrendszer volt?

Vágó: Nem lehetett más!

Fábry: Tehát diktatúra. 1989-ig virágzó titkosszolgálattal, 200 ezer besúgóval, szovjet megszállás alatt. Természetesen ötvenhatnak köszönhetően de facto már nem jött a fekete autó, de jure azon ban bármikor jö hetett volna. Persze, picit utazhattál, le hetett Zsigulid, akkor, ha két tabut nem érintettél: az egypártrendszert és az oroszok ittlétét. Ha ezt a szövetséget megkötötted az ördöggel, élhettél. Er re sokan nem voltak hajlandók, én hadd tiszteljem őket. A gyalogos párttagokat, mezei KISZ-ese ket nem kárhoztatom. Gyurcsány és Lend vai viszont nem ez a szint. Afölött voltak, ahol meg kellett volna húzni a határt.

Vágó: És elzavarni őket? Azt a "Gyurcsány nevű embert", akiről 1989-ben azt mondta Orbán, hogy komolyan kell venni?

Fábry: Nem kitelepíteni, ahogy elődeik megtették másokkal, de a közéletből el. Ehelyett módjuk volt ellopni a KISZ- és pártvagyont, vagy finomabban szólva: gazdasági hatalommá alakítani a politikai hatalmukat. Aztán vissza politikaivá. A diktatúra szépen él tovább.

Vágó: Milyen diktatúráról beszélsz, Sándor? Felhívnám a figyelmedet, hogy Gyurcsány Ferenc demokratikus választásokon győzött. De amiről beszélsz, az 1991-ben engem is zavart, én is igazságtalannak éreztem.

Fábry: Nocsak!

Vágó: De tudod, mit mondtam magamnak? Hogy ez volt a békés rendszerváltás ára. És immár tizennyolc éve történt mindez!

Fábry: Magam is hajlamos lennék átlendülni ezeken a morális problémákon, ha az országot jól üzemeltetnék. Csak a helyzet nem ez.

Vágó: Sándor, olvasd le a számról: de igen, ez a helyzet! Jól üzemeltetik az országot.

Fábry: István, köszönöm a beszélgetést. Kevesen képesek arra, hogy elakasszák a lélegzetem, de erre nem tudok mit mondani.

Vágó: Ez pedig a te esetedben tényleg különleges esemény, örülök, hogy ehhez személyesen járulhattam hozzá.A LÁTHATATLAN EMBER

A párbaj nem csupán Fábry Sándor és Vágó István között folyt a Krisztina téri kávézóban. A találkozó szervezésekor Fábry fölvetette: mindketten hozhassanak magukkal egy szakértő fegyverhordozót, aki - ha például pontos száma datokra lenne szükség - az általa támogatott párbajozó rendelkezésére áll hat. Fábry végül egyedül érkezett - az előző estét viszont a gazdaság állapotát bemutató tanulmányok böngé szésének szentelte. Vágó azonban - bár elő ször idegenkedett az ötlettől - hozott segítőt, méghozzá Gréczy Zsolt egy kori újságíró, Gyurcsány Ferenc kommunikációs főtanácsadója személyében. A vita végig éles hangnemben folyt - a két és fél óra alatt olykor hajszál híja volt, hogy Vágó távozik. A heves szóváltások után mégis baráti hangulatban búcsúzott egymástól a két médiaszemélyiség.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.