Fájni fog Orbánék döntése, de az MSZP legalább hallgatna

/ 2015.07.27., hétfő 12:05 /
Fájni fog Orbánék döntése, de az MSZP legalább hallgatna

Berágtak az MSZP-nél, hogy a kormány kezdeni akar valamit a devizában felvett autóhitelekkel. A szocialisták szerint nagyon sok magyar család százezreket bukott már azon, hogy amíg a jómódúak 180 forinton végtörleszthettek, a lakáshiteleseknek pedig 256 forinton határozta meg az árfolyamrögzítést a forintosításhoz, addig a mai árfolyam közel 300 forint és még mindig nincs döntés. Ezért a szocialisták szerint, ha van felelősség és tisztesség a Fideszben, akkor a 2010-es árfolyamon forintosítják az összes hitelt.

Adjunk némi igazat a szocialistáknak, mert a 256,5 forintos CHF-árfolyamon történő forintosítás valóban sokaknak okozott kellemetlen meglepetést – és most nem Kósa Lajosra gondolok, aki még a forintosítás bejelentésének előestéjén is arról győzködte a közt, hogy az bizonyosan nem piaci árfolyamon történik majd meg. Sokaknak akkora a differencia az eredeti, hitelfelvételi árfolyam és a forintosítás árfolyama között, hogy hiába fizették hosszú évekig a hitelüket, s hiába kapták vissza a tisztességtelenül elszámolt hányadot, tőketartozásuk egyik pillanatról a másikra jelentősen megemelkedett.

Mint ahogyan abban is igazuk van a szocialistáknak, hogy a 300 forint körüli CHF-forintosítás bizonyosan sok autóhitelesnek okozna kisebb szívinfarktust – főleg azoknak, akik a lehető legrosszabb konstrukciókba, például kezdőbefizetés nélküli tíz éves futamidőbe ugrottak bele egy, értékileg a nullához konvergáló, esetenként klíma nélküli, alsó középkategóriás járgány megszerzésének bűnös vágyálmától vezérelve.

Csakhogy. Ha van ügy, amiben pont a baloldalnak kellene csöndben maradnia, az a devizahitelesek problémája, hiszen épp a szocialista kormányzás idején öntötték a bankok a piacra a legdurvább módon a jelzáloghiteleket. Talán emlékszünk még: nem kell semmi, jövedelemigazolás pláne, az ingatlan értéke alapján kaphat bárki bármennyit, de ha bevonjuk a szülők házát is, mert miért ne bírna el ez a szép, összetartó család két, 170 forintos CHF-árfolyamon számolt jelzáloghitelt is akár, akkor a dupláját, hát hadd szóljon!

Úgyhogy lehet nem szeretni az Orbán-kormány devizahitelek ügyében tett lépéseit, de azt kábé el tudjuk képzelni, hogy is néznénk ki most, ha a gyurcsányi tempóban folytatódik minden, s a szocialisták, meg a belőlük kiszakadt posztszocialisták aztán is a mindenható piacra bízzák a devizahitelesek gondjainak elsikálását.

Nem a bevándorlás lenne a legégetőbb probléma.

Frissítés: az Orbán-kormány előállt a farbával. Mint az sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek, és ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára elárulta, hogy a megoldás keresése során szem előtt tartja a kormány, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad. Mindez a lízingszerződésekre is kiterjed majd.

Bár részleteket még nem ismerni, mindez azt jelentheti, hogy valóban 300 forintos árfolyam környékén forintosítanák az autóhiteleket, ám a forintosítás az ingatlanhitelekkel ellentétesen önkéntes alapon történne.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.