Fekete gyémántok

/ 2010.03.30., kedd 14:06 /
Fekete gyémántok

Diplomáciai mentesség mögé rejtőzve próbált elbújni az igazságszolgáltatás elől Fürst György. Az MSZP-s politikushoz hasonlóan más szerencselovagok is afrikai banánköztársaságok védelmét keresik.

Különös módon próbált megmenekülni az Andrássy úti paloták elkótyavetyélése miatt indított jogi eljárástól Fürst György. Terézváros egykori MSZP-s alpolgármesterét hűtlen kezeléssel gyanúsítják, ám ő diplomatastátuszára hivatkozva igyekezett kibújni a felelősségre vonás alól.

Közölte ugyanis, hogy a Közép-afrikai Köztársaság (KAK) utazó nagyköveteként diplomáciai védelem illeti meg, így nem lehet eljárást indítani ellene. Mindhiába: a Központi Nyomozó Főügyészség kiderítette, hogy a politikus nincs a magyar Külügyminisztériumhoz akkreditálva, állítólagos utazó nagyköveti mivolta pedig nem nyújt semmiféle mentességet.

A közép-afrikai állam nem először kerül a rendőrségi krónikákba. Éppen két hete csütörtökön folytatódott a Fővárosi Bíróságon az a 2008-ban indított per, melynek tárgya az ország budapesti külképviseletén zajló bűncselekmények sora. Kiderült ugyanis, hogy a KAK nagykövete, bizonyos Bernard Leclerc (lásd cikkindító fotónkon!) diplomáciai posztokat és útleveleket bocsátott áruba meghatározott tarifáért. Mivel azonban a misszió - időközben leváltott - vezetője diplomáciai védelmet élvez, ellene nem lehetett eljárást indítani, így a vádlottak padjára a vesztegető magyar állampolgár került.

Fürst György

Tóth Nándor vállalkozóról, a Club Petrol benzinkúthálózat egykori üzemeltetőjéről van szó, aki a nagykövetség tanácsosaként kinézte magának a Közép-afrikai Köztársaság horvátországi konzuli címét. A rangért egy luxus BMW-t, hatezer euró egyszeri összeget, illetve havonta további ezer eurót kellett adnia a nagykövetnek, a rendőrség azonban leleplezte a vesztegetést.

A nyomozás fényt derített arra is, hogy Tóth engedély nélkül furikázott diplomáciai rendszámú autóval, jogtalanul alkalmazott kék lámpás megkülönböztető jelzést, és diplomata-útlevele mögött nem áll valós tisztség.

Az úrhatnámságon túl egy sor kézzelfogható előny magyarázza a diplomáciai tisztségek iránt napjainkban megnyilvánuló fokozott érdeklődést. Amint Fürst György példája is mutatja, a szerencselovagok előszeretettel próbálnak elbújni a hazai büntetőeljárás ellen védettséget nyújtó mentesség mögé.

Nem mellékesek a diplomatákra érvényes adókedvezmények sem, illetve a tény, hogy még egy közúti szabálysértés esetén sem szabad feltartóztatni őket, és az országhatáron a hatóságok a kocsijuk csomagtartóját sem nyithatják fel.

Amint a Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly felhívta a figyelmet, több nemzetközi szélhámos a tiszteletbeli konzuli címmel visszaélve, illetve egyes lovagrendek tagjaként folytatja üzelmeit. Utóbbiak közé tartozik a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége, melynek tagjai között megtaláljuk az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György egykori VII. kerületi MSZP-s polgármestert.

A magára terület nélküli államként tekintő, kormányzati és diplomáciai tisztségeket osztogató társaságtól azonban két éve a magyar Külügyminisztérium elhatárolódott. Hasonlóan díszes - és kétes - társaság a Szent Ouen és Csillag Szuverén Lovagrend; ennek a legitimáció nélküli francia szervezetnek a tagja Tóth Nándor is.

Ezek a lovagrendek előszeretettel kötnek olyan kisebb, jellemzően harmadik világbeli országokkal székhelyegyezményt, akik forrásaink szerint jószerivel egy láda konyakért elismernek bárkit és bármit. Így lépett frigyre a Szent Ouen a francia gyarmati uralom alól 1960-ban felszabaduló Közép-afrikai Köztársasággal, melynek a világ mindössze 19 országában működik külképviselete. Ezt a lehetőséget ismerte fel 2005-ben Bernard Leclerc fehér bőrű francia bankár és világfi, s meggyőzte a banánköztársaság elnökét, Ange-Félix Patassét: a személyében nevezzen ki nagykövetet Magyarországra.

A megbízást ingyen és bérmentve vállalta, mondván, ő majd előteremti a működés költségeit. Ezzel hajmeresztő ámokfutás vette kezdetét. A belőle és a titkárából álló követség "vezetőjeként" Leclerc kétes üzelmek sorait hajtotta végre: fűnek-fának tisztségeket ígérgetett, diplomáciai autókkal kereskedett, és mindenféle befolyásos személyekkel vette körül magát.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg például Lajti Rudolfot, a követ hazai jobbkezét; a nyugalmazott pszichiáter több ékszer-kereskedelemmel foglalkozó cég vezetőjeként a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnökségi tagja. Elmondása szerint nemzetközi tapasztalatait állította Leclerc szolgálatába, ám ha tudjuk, hogy a Közép-afrikai Köztársaság a gyémántbányászat egyik központja, akkor fogalmaink lehetnek arról is, emberünk milyen üzleti lehetőséget szimatolt az együttműködésben.

Az amerikai CIA legutóbbi évkönyve ugyanakkor rémisztő képet fest az országról. Alulszervezett állam kiterjedt korrupcióval, katonai puccskísérletekkel, lázadásokkal; a KAK forrása és célországa a szexuális kizsákmányolásnak, a gyerekkereskedelemnek és a kényszermunkának.

A nemzetközi szakirodalom különösen visszataszító jelenségként tesz említést a gyémántbányákban erőszakkal foglalkoztatott kiskorúak tömegeiről. Nyilván ez nem jogi kategória, ám amikor Fürst György ezen állam szolgálatába állt, az - legalábbis erkölcsi értelemben - súlyosbító körülményként hozható fel magyarországi üzelmeihez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.