Fekete György: „Kik listázzák a tagjainkat?!”

/ 2013.02.13., szerda 15:25 /
Fekete György: „Kik listázzák a tagjainkat?!”

„Kihordtam” a csecsemőt, most szokik le az anyatejről, el akarom juttatni az iskoláig – indokolja Fekete György, miért nem távozik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) éléről. Mint a Heti Válasznak adott interjúban elmondja: jövő novemberben jár le a mandátuma, annál tovább nem akar az MMA elnöke lenni, addig viszont mindenképpen marad.

Fotó: Ajpek Orsi

„A kulturális értelmiség jó része először nyilatkozik, aztán kérdez - ha egyáltalán. Azoknak, akik december 28-án a Műcsarnokban támadtak engem, nem kellett volna megkérdezniük előbb, mi a tervünk a Műcsarnokkal?” – teszi fel a költői kérdést Fekete, majd közli: „Nem is értem ezt az egészet. Andy Vajna néhány hete itt járt nálam, remekül elbeszélgettünk. Ha akkor nem jutott eszébe rákérdezni a témára, telefonon is megtehette volna utólag. Eszünk ágában sincs bekebelezni a filmkészítést, ahogy a múzeumokat és a színházakat sem. A Műcsarnoknak pedig lesz új igazgatója, nem mi irányítjuk majd – csupán kinevezési jogunk lesz.”

 

Fekete magánvéleményének nevezi, de fenntartja, hogy a Mi a magyar? című kiállítás kritikán aluli volt. „Több kiállítást terveztem a Műcsarnokba, mint amennyit az ellenem nyilatkozók egyáltalán láttak ott. Tisztában vagyok vele, mi a Műcsarnok optimuma. Aki azt a kiállítást megtervezte, azt egyetemi professzor koromban már másodévről eltávolítottam volna.” Fekete elmondja azonban azt is, hogy Gulyás Gábor igazgatóval már jóval korábban, két éve bajuszt akasztottak – mint ismert, a kormány végül Feketét hozta ki győztesnek kettejük vitájában.

Botrányt okozó nyilatkozataival kapcsolatban Fekete először szólal meg és elárulja: félremagyarázták azt, amit Konrád Györgyről nyilatkozott. Mint mondja, esze ágában sincs és nem is volt megkérdőjelezni az író magyarságát, s centivel, dekával nem mérik a nemzeti elkötelezettséget sem. Azt mégsem tudta megmondani, hogy Konrád vagy mondjuk Esterházy Péter meghívást kap-e majd az egyetlen, köztestületként működő magyar művészeti szervezetbe.

 

Fekete György az interjúban mindenesetre tisztázza, mit csinált az ötvenes években: egy Király Béla által aláírt igazolvánnyal bizonyítja 1956-os nemzetőr tevékenységének tényét, valamint beszámol arról is, hogyan végezhetett ennek ellenére 1957-ben, s építhetett fényes karriert a hetvenes-nyolcvanas években. Azoktól pedig, akik bandaszellemet, ideológiai egyoldalúságot emlegetnek az akadémiával kapcsolatban, Fekete „csak annyit kérdez”: ugyan hol, kik listázzák a tagjainkat? Honnan tudják, hogy ideológiailag ki hová tartozik?

Az interjút a Heti Válasz február 14-én megjelenő számában és aznaptól a Digitalstandon keresztül megvásárolva is olvashatják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.