Fele királyság

/ 2017.03.08., szerda 16:52 /

A felcsúti polgármester vállalatbirodalma 104 egységből áll – ennek bő felét az utóbbi négy hónapban vette a nevére. Mészáros Lőrincnek két tucat hotelje is lett a semmiből; a minap Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodáját kebelezte be.

Vannak cikkek, amelyek villámgyorsan elévülnek – például ha a felcsúti polgármester gyarapodásáról szólnak. Tavalyi mérlegünk szerint Közép-Európában egy év alatt még senki nem jutott annyi vagyontárgyhoz, megrendeléshez, mint a „Mészáros Lőrinc és Vidéke Áfész” (Heti Válasz, 2016. december 21.). Azóta az Index frissítette az összegzést; szerintük a politikus-üzletembernek tíz esztendő alatt arányaiban nagyobbat nőtt a vagyona, mint a Facebooknak, az Apple pedig a kanyarban sincs. A múlt hét elején maga az érintett is reagált a hírekre a felcsúti képviselő-testületi ülés elé „odafurakodó” újságíróknak: „Hát, lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”

Miután mindenki összerogyott az érv súlya alatt, csakhamar kiderült: Mészáros a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. után egy másik tőzsdei cégben, az Opimus Groupban is nagytulajdonossá vált. Előbbi részvénytársaságban februárig az a Jászai Gellért vitte a strómani szerepet, aki annak idején az SCD nevű balatoni turisztikai holding „kipukkasztásával” szerzett kétes hírnevet – utóbbiban pedig Kajmán- és Seychelle-szigeteki offshore-társaságok takarták el a végső haszonhúzókat. A mai új, tisztább felállás szerint Mészáros és Jászai duóban viszi tovább mind a Konzumot, mind az Opimust, de a feleket ismerő forrásaink számára nem kérdés, hogy valójában a felcsúti multimilliárdos az úr a háznál.

Az átláthatóság irányába tett lépéseket megsüvegelendő a Heti Válasz elkészítette a polgármester érdekeltségeinek legteljesebb listáját – melyben ott szerepelnek az eddig árnyékban tartott Konzum- és Opimus-leánycégek, illetve más, frissen szerzett vagyontárgyak is. Figyelem, a fenti táblázat tartalmát nem fair azzal semlegesíteni, hogy „a komcsik is évtizedeken keresztül éltek az eredeti tőkefelhalmozás lehetőségével, a jobboldalnak ezért meg kell teremtenie az ellenhátországot”! A valóság ugyanis az, hogy már nem is érdemes jelzős szerkezetek vagy hasonlatok után kutatni – ezek úgyis alkalmatlanok lennének arra, hogy híven érzékeltessék a Mészáros-gömböc térfogat-növekedését.

A szikár tények és számok a következők: az üzletember vállalatbirodalma másfél éve 28 egységből állt, lapzártánkkor viszont 104 gazdasági társaságban volt meghatározó részesedése. Ráadásul a teljes portfólió 55 százaléka az utóbbi négy hónapban keletkezett, illetve „íródott át” Orbán Viktor – az ellenzék által csak „Pénztáros Lőrincként” emlegetett – barátja nevére. A cégek mögött meg ott a lényeg: azáltal például, hogy Mészáros beszállt a Konzum Nyrt.-be, immár a teljes Hunguestláncot ő ellenőrzi (benne a hálózathoz frissen csatlakozott keszthelyi hotelekkel). Az Opimus egy ausztriai szállodát hozott a „közösbe”, de a minap a Mészáros család közvetlenül is költött erre-arra: például a Témadesign Kft.-re, amely a földhivatali nyilvántartás szerint Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos létesítményét, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa nevű „kuckót” rejti. A felcsútiaknak mindösszesen két tucat szállója lett a semmiből – köztük néhány felújítandó –, illetve két hotelalapítási projektjük is fut, azaz bátran dolgozhatunk a 26-os darabszámmal.

S hogy mi hullott még Mészáros Lőrincre az elmúlt hónapok nagybevásárlásai nyomán? Például a német piacon is beágyazott tűzhely-, kemence- és fűtőberendezés-gyár, hat újabb agrárcég Fegyvernektől Muronyon át Békéscsabáig, egy luxusborászat és kiegészítő vállalkozásai a szintén a tokaji járásban lévő Bodrogkeresztúron, a magyar sajtópaletta meghatározó egységeit tömörítő, két nyomdával is rendelkező Mediaworks–Pannon Lapok-tengely, továbbá több csokorra való vagyon-, ingatlankezelő és beruházásszervező társaság. Köztük egy olyan, amelyben Tatabánya önkormányzata, illetve Mészárosék is képviseltetik magukat, s épp a város központi szolgáltató- és üzletházát fejleszti.

Ha a felcsúti polgármester a Konzum- és az Opimus-ügy sikerén felbuzdulva más cégek mögül is előbújna, Magyarország alighanem az átláthatóság mintaállama lenne. Tudhatnánk, hogy hősünknek van-e részesedése a legnagyobb hazai sztrádaépítővé emelt Duna Aszfalt Kft.-ben, az új Puskás Ferenc Stadiont és több más közintézményt felhúzó Magyar Építő Zrt.-ben, az FHB– takarékszövetkezetek-érdekkörben, az MKB Bankban, illetőleg az utóbbi pénzintézet által finanszírozott TV2 kereskedelmi csatornában – hogy csak a leggyakoribb, „pletykánál több, ténynél kevesebb” típusú értesüléseket említsük. Persze ha mindez kiderülne, az – enyhe túlzással – már azt jelentené, hogy a fél ország az övé.

„Hát, lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”

* * *

A FELCSÚTI POLGÁRMESTER CÉGBIRODALMA

(Táblázatunkban minden olyan társaság szerepel, amelyben meghatározó tulajdonrészt birtokol Mészáros Lőrinc – és azok a vállalkozások is, amelyek gyermekei vagy személyes intézője, Csík Zoltán nevén vannak.)

Jelmagyarázat:

zöld – a cég 2015 októbere és 2016 novembere között került Mészárosékhoz

piros – a cég az utóbbi négy hónapban került Mészárosékhoz

Szállodaipar, vendéglátás

Event-Immo Kft.*** (Saliris Resort – Egerszalók, Lifestyle Mátra – Mátraháza)

Témadesign Kft. (Andrássy Rezidencia Wine & Spa – Tarcal)

Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.,** Erkel Hotel Kft.,** Legatum '95 Kft.** (Apollo, Béke, Aqua-Sol – Hajdúszoboszló; Bál Resort – Balatonalmádi; Flóra – Eger; Erkel – Gyula; Freya – Zalakaros; Galya – Galyatető; Helios, Panoráma – Hévíz; Répce, Répce Gold – Bükfürdő; Pelion – Tapolca; Platánus, Millennium – Budapest; Helikon, illetve a felújítandó Hullám – Keszthely; a FirstFund Alapon keresztül a Konzum–Hunguest-vagyonba tartozik a szintén felújítandó keszthelyi Balaton szálló is)

Holiday Resort Kreischberg-Murau GmbH* (Relax Resort síhotel – Ausztria)

Puskás Ferenc Sport Hotel Kft.**** (Alcsútdoboz), Mészáros Gasztro Kft. (Szekér Csárda Hotel – Óbarok, Mészáros Pub és Pizzéria – Alcsútdoboz), Alcsúti Szálloda Projekt Kft. (hotelfejlesztés az Alcsúti Arborétumnál), Artemis Nonprofit Kft.**** (ingatlanüzemeltetés az arborétumban), Pro-Kvóta 2004. Kft.**** (kisvasútüzemeltetés – Felcsút)

Henye Hotel Kft. (hotelfejlesztési projekt Bodrogkeresztúron)

CET Event Kft.,*** Soro Kft.,*** Sörmedve Kft.*** (rendezvényszervezés, italszolgáltatás – Budapest)

Beruházások szervezése, építkezés, mérnöki tevékenység

Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft., FejérB.Á.L. Zrt., Atlasz Geodézia Kft. (Felcsút)

CLH Hűtésés Klímatechnikai Kft. (Budapest), CLH Klímaszerviz Kft. (Biatorbágy)

Marlera-Istria Kft. (ingatlanfejlesztés – Horvátország)

Talentis Group Zrt. (Herceghalom)

T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft. (városközpontfejlesztés – Tatabánya)

Euro Generál Zrt.* (Győr)

KPRIA Magyarország Zrt.** (Budapest)

Wellnesshotel Építő Kft. (Budaörs)

T-Zenit Kft. (Újlengyel)

Tűzhely, fűtőberendezés, kemence gyártása

Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság,* Helios Energy Kft.* (Salgótarján), Opima Kft.* (Budapest), WHKT GmbH,* Wamsler Bioenergy GmbH* (Németország)

Mezőgazdaság, élelmiszer, ásványvíz és egyéb termékek kereskedelme

Búzakalász 66 Felcsút Kft., Vivienvíz Kft., MBA Beauty Hungary Kft. (Felcsút)

Agrosystem Zrt., Herceghalmi Kereskedőház Kft., B+T Management Kft. (Herceghalom)

Aranykorona Zrt., Korona-Alba Kft. (Székesfehérvár)

Murátó Zrt., Hidasháti Zrt., Hidas-Vét Kft., Biogáz Béta Kft. (Murony, Budaörs)

Kunhalom Agrária Kft. (Fegyvernek)

Csabatáj Zrt.* (Békéscsaba)

Visonta Projekt Kft. (épülő búzafeldolgozó-keményítőgyártó üzem – Visonta)

Bio-Süti Kft. (Velence)

Borászat, vadászat

Dereszla Kft., Henye Borászat Kft., Hatalos Melio rációs Kft., Henye Meliorációs Kft., TokajMajor Kft. (Bodrogkeresztúr)

Vért Vadászati Kft. (Vért puszta – Alcsútdoboz)

Televízió, lapkiadás, nyomda, küldeménykézbesítés

Echo Hungária TV Zrt. (Budapest)

Opimus Press Zrt.,* Mediaworks Hungary Zrt.,* Népszabadság Zrt.,* Pannon Lapok Társasága Kft.,* Maraton Lapcsoport Kft.,* Dunaújvárosi Szuperinfó Kft.,* Fehérvár Infó Kft.,* Show Plus Kft.* (két nyomda üzemeltetése, valamint a Nemzeti Sport, a Képes Sport, a Világgazdaság, a Manager Magazin, 13 megyei lap, a Vasárnap Reggel, több ingyenes újság, az Autó-Motor, a Fanny, a Lakáskultúra, a hot!, a Bravo és egyéb magazinok kiadása – Budapest, Veszprém, Dunaújváros, Székesfehérvár)

Printimus Kft.,* Magyar Előfizetői Kft.,* MédiaLOG Zrt.,* Primus Kft.,* DMH Magyarország Kft.* (terjesztés, szállítás, reklámügynöki tevékenység – Budapest, Veszprém)

Legjobb Napok Kft.** (a mosterdemes.hu üzemeltetése – Budapest)

Irodaüzemeltetés, ingatlancégek

TBP Zrt., Kutatópark Zrt. (Herceghalom)

OBRA Kft.,* Révay 10 Kft.* (Budapest)

SZ és K 2005. Kft.* (Eger)

Kőrösi Ingatlan Kft.* (Győr)

BLT Ingatlan Kft.,** Andokidész Kft.** (Budapest)

Bau-Product 2002 Kft. (Székesfehérvár)

Kovik 2008 Kft.,*** Konveniál Kft.,*** KenderKötelék Kft.*** (Maglód, Budapest, Szeged)

Vagyonkezelés, tanácsadás, alapkezelés

Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.,** Konzum Management Kft.,** KZF Vagyonkezelő Kft.,** KZH Invest Kft.,** KZBF Invest Kft.,** Révai Print Zrt.,** BLT Group Zrt.** (Pécs, Budapest)

Opimus Group Nyrt., Medio Vario Zrt., Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.*** (Budapest)

Scentrum Kft.*** (Budaörs)

Informatika

Easy Hardware Kft.,*** Easy Holding Zrt.,*** Easy House Kft.,*** Easy Innovációs Kft.*** (Budapest)

Gépjárműjavítás, -kereskedelem

Mészáros Autó Javító Kft., Mészáros M1 Autókereskedő Kft. (Felcsút)

Székely-Box Kft.*** (Budapest)

Labdarúgás

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, Puskás Futball Club Kft.**** (Felcsút)

NK Osijek s.d.d. (Eszék – Horvátország)

* A cég az Opimus Group Nyrt. „leányai” közé tartozik
** A társaság a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. egyik leágazása
*** A vállalatot papíron Csík Zoltán birtokolja
**** A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány érdekeltsége

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.