valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

Fele királyság

/ 2017.03.08., szerda 16:52 /

A felcsúti polgármester vállalatbirodalma 104 egységből áll – ennek bő felét az utóbbi négy hónapban vette a nevére. Mészáros Lőrincnek két tucat hotelje is lett a semmiből; a minap Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodáját kebelezte be.

Vannak cikkek, amelyek villámgyorsan elévülnek – például ha a felcsúti polgármester gyarapodásáról szólnak. Tavalyi mérlegünk szerint Közép-Európában egy év alatt még senki nem jutott annyi vagyontárgyhoz, megrendeléshez, mint a „Mészáros Lőrinc és Vidéke Áfész” (Heti Válasz, 2016. december 21.). Azóta az Index frissítette az összegzést; szerintük a politikus-üzletembernek tíz esztendő alatt arányaiban nagyobbat nőtt a vagyona, mint a Facebooknak, az Apple pedig a kanyarban sincs. A múlt hét elején maga az érintett is reagált a hírekre a felcsúti képviselő-testületi ülés elé „odafurakodó” újságíróknak: „Hát, lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”

Miután mindenki összerogyott az érv súlya alatt, csakhamar kiderült: Mészáros a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. után egy másik tőzsdei cégben, az Opimus Groupban is nagytulajdonossá vált. Előbbi részvénytársaságban februárig az a Jászai Gellért vitte a strómani szerepet, aki annak idején az SCD nevű balatoni turisztikai holding „kipukkasztásával” szerzett kétes hírnevet – utóbbiban pedig Kajmán- és Seychelle-szigeteki offshore-társaságok takarták el a végső haszonhúzókat. A mai új, tisztább felállás szerint Mészáros és Jászai duóban viszi tovább mind a Konzumot, mind az Opimust, de a feleket ismerő forrásaink számára nem kérdés, hogy valójában a felcsúti multimilliárdos az úr a háznál.

Az átláthatóság irányába tett lépéseket megsüvegelendő a Heti Válasz elkészítette a polgármester érdekeltségeinek legteljesebb listáját – melyben ott szerepelnek az eddig árnyékban tartott Konzum- és Opimus-leánycégek, illetve más, frissen szerzett vagyontárgyak is. Figyelem, a fenti táblázat tartalmát nem fair azzal semlegesíteni, hogy „a komcsik is évtizedeken keresztül éltek az eredeti tőkefelhalmozás lehetőségével, a jobboldalnak ezért meg kell teremtenie az ellenhátországot”! A valóság ugyanis az, hogy már nem is érdemes jelzős szerkezetek vagy hasonlatok után kutatni – ezek úgyis alkalmatlanok lennének arra, hogy híven érzékeltessék a Mészáros-gömböc térfogat-növekedését.

A szikár tények és számok a következők: az üzletember vállalatbirodalma másfél éve 28 egységből állt, lapzártánkkor viszont 104 gazdasági társaságban volt meghatározó részesedése. Ráadásul a teljes portfólió 55 százaléka az utóbbi négy hónapban keletkezett, illetve „íródott át” Orbán Viktor – az ellenzék által csak „Pénztáros Lőrincként” emlegetett – barátja nevére. A cégek mögött meg ott a lényeg: azáltal például, hogy Mészáros beszállt a Konzum Nyrt.-be, immár a teljes Hunguestláncot ő ellenőrzi (benne a hálózathoz frissen csatlakozott keszthelyi hotelekkel). Az Opimus egy ausztriai szállodát hozott a „közösbe”, de a minap a Mészáros család közvetlenül is költött erre-arra: például a Témadesign Kft.-re, amely a földhivatali nyilvántartás szerint Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos létesítményét, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa nevű „kuckót” rejti. A felcsútiaknak mindösszesen két tucat szállója lett a semmiből – köztük néhány felújítandó –, illetve két hotelalapítási projektjük is fut, azaz bátran dolgozhatunk a 26-os darabszámmal.

S hogy mi hullott még Mészáros Lőrincre az elmúlt hónapok nagybevásárlásai nyomán? Például a német piacon is beágyazott tűzhely-, kemence- és fűtőberendezés-gyár, hat újabb agrárcég Fegyvernektől Muronyon át Békéscsabáig, egy luxusborászat és kiegészítő vállalkozásai a szintén a tokaji járásban lévő Bodrogkeresztúron, a magyar sajtópaletta meghatározó egységeit tömörítő, két nyomdával is rendelkező Mediaworks–Pannon Lapok-tengely, továbbá több csokorra való vagyon-, ingatlankezelő és beruházásszervező társaság. Köztük egy olyan, amelyben Tatabánya önkormányzata, illetve Mészárosék is képviseltetik magukat, s épp a város központi szolgáltató- és üzletházát fejleszti.

Ha a felcsúti polgármester a Konzum- és az Opimus-ügy sikerén felbuzdulva más cégek mögül is előbújna, Magyarország alighanem az átláthatóság mintaállama lenne. Tudhatnánk, hogy hősünknek van-e részesedése a legnagyobb hazai sztrádaépítővé emelt Duna Aszfalt Kft.-ben, az új Puskás Ferenc Stadiont és több más közintézményt felhúzó Magyar Építő Zrt.-ben, az FHB– takarékszövetkezetek-érdekkörben, az MKB Bankban, illetőleg az utóbbi pénzintézet által finanszírozott TV2 kereskedelmi csatornában – hogy csak a leggyakoribb, „pletykánál több, ténynél kevesebb” típusú értesüléseket említsük. Persze ha mindez kiderülne, az – enyhe túlzással – már azt jelentené, hogy a fél ország az övé.

„Hát, lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”

* * *

A FELCSÚTI POLGÁRMESTER CÉGBIRODALMA

(Táblázatunkban minden olyan társaság szerepel, amelyben meghatározó tulajdonrészt birtokol Mészáros Lőrinc – és azok a vállalkozások is, amelyek gyermekei vagy személyes intézője, Csík Zoltán nevén vannak.)

Jelmagyarázat:

zöld – a cég 2015 októbere és 2016 novembere között került Mészárosékhoz

piros – a cég az utóbbi négy hónapban került Mészárosékhoz

Szállodaipar, vendéglátás

Event-Immo Kft.*** (Saliris Resort – Egerszalók, Lifestyle Mátra – Mátraháza)

Témadesign Kft. (Andrássy Rezidencia Wine & Spa – Tarcal)

Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.,** Erkel Hotel Kft.,** Legatum '95 Kft.** (Apollo, Béke, Aqua-Sol – Hajdúszoboszló; Bál Resort – Balatonalmádi; Flóra – Eger; Erkel – Gyula; Freya – Zalakaros; Galya – Galyatető; Helios, Panoráma – Hévíz; Répce, Répce Gold – Bükfürdő; Pelion – Tapolca; Platánus, Millennium – Budapest; Helikon, illetve a felújítandó Hullám – Keszthely; a FirstFund Alapon keresztül a Konzum–Hunguest-vagyonba tartozik a szintén felújítandó keszthelyi Balaton szálló is)

Holiday Resort Kreischberg-Murau GmbH* (Relax Resort síhotel – Ausztria)

Puskás Ferenc Sport Hotel Kft.**** (Alcsútdoboz), Mészáros Gasztro Kft. (Szekér Csárda Hotel – Óbarok, Mészáros Pub és Pizzéria – Alcsútdoboz), Alcsúti Szálloda Projekt Kft. (hotelfejlesztés az Alcsúti Arborétumnál), Artemis Nonprofit Kft.**** (ingatlanüzemeltetés az arborétumban), Pro-Kvóta 2004. Kft.**** (kisvasútüzemeltetés – Felcsút)

Henye Hotel Kft. (hotelfejlesztési projekt Bodrogkeresztúron)

CET Event Kft.,*** Soro Kft.,*** Sörmedve Kft.*** (rendezvényszervezés, italszolgáltatás – Budapest)

Beruházások szervezése, építkezés, mérnöki tevékenység

Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft., FejérB.Á.L. Zrt., Atlasz Geodézia Kft. (Felcsút)

CLH Hűtésés Klímatechnikai Kft. (Budapest), CLH Klímaszerviz Kft. (Biatorbágy)

Marlera-Istria Kft. (ingatlanfejlesztés – Horvátország)

Talentis Group Zrt. (Herceghalom)

T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft. (városközpontfejlesztés – Tatabánya)

Euro Generál Zrt.* (Győr)

KPRIA Magyarország Zrt.** (Budapest)

Wellnesshotel Építő Kft. (Budaörs)

T-Zenit Kft. (Újlengyel)

Tűzhely, fűtőberendezés, kemence gyártása

Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság,* Helios Energy Kft.* (Salgótarján), Opima Kft.* (Budapest), WHKT GmbH,* Wamsler Bioenergy GmbH* (Németország)

Mezőgazdaság, élelmiszer, ásványvíz és egyéb termékek kereskedelme

Búzakalász 66 Felcsút Kft., Vivienvíz Kft., MBA Beauty Hungary Kft. (Felcsút)

Agrosystem Zrt., Herceghalmi Kereskedőház Kft., B+T Management Kft. (Herceghalom)

Aranykorona Zrt., Korona-Alba Kft. (Székesfehérvár)

Murátó Zrt., Hidasháti Zrt., Hidas-Vét Kft., Biogáz Béta Kft. (Murony, Budaörs)

Kunhalom Agrária Kft. (Fegyvernek)

Csabatáj Zrt.* (Békéscsaba)

Visonta Projekt Kft. (épülő búzafeldolgozó-keményítőgyártó üzem – Visonta)

Bio-Süti Kft. (Velence)

Borászat, vadászat

Dereszla Kft., Henye Borászat Kft., Hatalos Melio rációs Kft., Henye Meliorációs Kft., TokajMajor Kft. (Bodrogkeresztúr)

Vért Vadászati Kft. (Vért puszta – Alcsútdoboz)

Televízió, lapkiadás, nyomda, küldeménykézbesítés

Echo Hungária TV Zrt. (Budapest)

Opimus Press Zrt.,* Mediaworks Hungary Zrt.,* Népszabadság Zrt.,* Pannon Lapok Társasága Kft.,* Maraton Lapcsoport Kft.,* Dunaújvárosi Szuperinfó Kft.,* Fehérvár Infó Kft.,* Show Plus Kft.* (két nyomda üzemeltetése, valamint a Nemzeti Sport, a Képes Sport, a Világgazdaság, a Manager Magazin, 13 megyei lap, a Vasárnap Reggel, több ingyenes újság, az Autó-Motor, a Fanny, a Lakáskultúra, a hot!, a Bravo és egyéb magazinok kiadása – Budapest, Veszprém, Dunaújváros, Székesfehérvár)

Printimus Kft.,* Magyar Előfizetői Kft.,* MédiaLOG Zrt.,* Primus Kft.,* DMH Magyarország Kft.* (terjesztés, szállítás, reklámügynöki tevékenység – Budapest, Veszprém)

Legjobb Napok Kft.** (a mosterdemes.hu üzemeltetése – Budapest)

Irodaüzemeltetés, ingatlancégek

TBP Zrt., Kutatópark Zrt. (Herceghalom)

OBRA Kft.,* Révay 10 Kft.* (Budapest)

SZ és K 2005. Kft.* (Eger)

Kőrösi Ingatlan Kft.* (Győr)

BLT Ingatlan Kft.,** Andokidész Kft.** (Budapest)

Bau-Product 2002 Kft. (Székesfehérvár)

Kovik 2008 Kft.,*** Konveniál Kft.,*** KenderKötelék Kft.*** (Maglód, Budapest, Szeged)

Vagyonkezelés, tanácsadás, alapkezelés

Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.,** Konzum Management Kft.,** KZF Vagyonkezelő Kft.,** KZH Invest Kft.,** KZBF Invest Kft.,** Révai Print Zrt.,** BLT Group Zrt.** (Pécs, Budapest)

Opimus Group Nyrt., Medio Vario Zrt., Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.*** (Budapest)

Scentrum Kft.*** (Budaörs)

Informatika

Easy Hardware Kft.,*** Easy Holding Zrt.,*** Easy House Kft.,*** Easy Innovációs Kft.*** (Budapest)

Gépjárműjavítás, -kereskedelem

Mészáros Autó Javító Kft., Mészáros M1 Autókereskedő Kft. (Felcsút)

Székely-Box Kft.*** (Budapest)

Labdarúgás

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, Puskás Futball Club Kft.**** (Felcsút)

NK Osijek s.d.d. (Eszék – Horvátország)

* A cég az Opimus Group Nyrt. „leányai” közé tartozik
** A társaság a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. egyik leágazása
*** A vállalatot papíron Csík Zoltán birtokolja
**** A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány érdekeltsége

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.