Felmentett antiszemitizmus? Újjáéledő Horthy-kurzus? Történészek vitája a Heti Válaszban!

/ 2015.09.04., péntek 10:26 /
Felmentett antiszemitizmus? Újjáéledő Horthy-kurzus? Történészek vitája a Heti Válaszban!

Vállalhatatlan fajgyűlölő, vagy példás tudós: melyik volt Hóman Bálint? Állítsunk újabb megszállási emlékművet a Szabadság térre? „U-kanyarral” tér vissza az Orbán-kormány a Horthy-korhoz? Nincs hónap újabb történelmi, emlékezetpolitikai vita nélkül. A legforróbb kérdések átbeszéléséhez Ujváry Gábort, a Veritas Történetkutató Intézet és Ungváry Krisztiánt, az 1956-os Intézet történészét ültettük egy asztalhoz.

Hóman Bálint-ellenes tüntetés Székesfehérváron, éles pengeváltások személyéről és a két világháború közötti antiszemitizmusról a Magyar Nemzetben és a Napi Gazdaságban, újabb Szabadság téri emlékműterv – néhány téma az utóbbi hetekből, hónapokból. Az említett vita egyik szereplőjét, a Hóman életét is kutató Ujváry Gábort és Ungváry Krisztián történészt arra kértük, lapunkban beszéljék át a legnagyobb hullámokat vetett kérdéseket.

A történészek nem értenek egyet abban, hogy legyen-e szobra Hómannak Székesfehérváron. Ungváry Krisztián szerint ugyanis a néhai minisztert antiszemitizmusa vállalhatatlanná teszi ilyesmire. „Egy ilyen emlékmű üzenete az volna a Székesfehérvárról elhurcoltak utódai és a velük szolidáris emberek felé, hogy az érintettek szenvedése másodlagos esemény” – mondja. Ujváry Gábor szerint viszont „Hóman megosztó személy, mementóját sehol máshol nem támogatnám, de ott, abban a városban, amiért képviselőként annyi mindent tett, igen”.

Abban viszont egyetértenek, hogy tévedés „Horthy-restaurációtól” rettegni.

A Szabadság térre tervezett újabb emlékműről és az emlékezetpolitika más kérdéseiről szóló vita a Heti Válasz szeptember 3-i számában olvasható. A lap a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.