valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

http://valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

Felsültek az apákkal szemben diszkriminációt kiáltó magyar feministák

/ 2015.07.02., csütörtök 14:30 /
Felsültek az apákkal szemben diszkriminációt kiáltó magyar feministák

Visszatekintő: a Válasz.hu-n hétfő reggelig a hét legjobb rostabejegyzéseit olvashatja.

Feminista portálokon robbant a hír, hogy a Bethesda Gyermekkórházban apák azért nem maradhatnak éjszakára a gyerekükkel, mert az intézmény nem veszi emberszámba a férfiakat. Ezzel szemben a valóság az, hogy…

Egy hét telt el azóta, hogy a 444.hu leányvállalataként működő Feminfo nevű portál kirohanást intézett a Bethesda Gyermekkórház ellen. A református egyház intézményében lefotózott plakát szerint ugyanis éjszakára csak az édesanyák maradhatnak a kórteremben beteg gyermekükkel, az apák nem. A szerzők sem Istent, sem embert nem kímélve feszítik keresztre a Bethesda vezetőségét, egy másik honlapon a témáról szóló cikk címe pedig egyenesen úgy fogalmaz: a kórház nem veszi emberszámba a férfiakat.

Gyermekként, a legjobb kezekben, volt szerencsém megfordulni az intézmény műtőasztalán, a kórház korábbi és jelenlegi vezetését is úgy ismerem, mint akiket tisztességes szándék vezérel – ugyanezt nem merném állítani valamennyi feminista portál szerkesztőiről –, ezért, hogy finom legyek és nőies, fenntartásokkal fogadtam a felháborodást. Főleg, hogy a Feminfo ezt írta: „Erről – bár többen is felvetették, hogy kellett volna – mi nem kezdtünk a kórházi vezetéssel levelezni. Ez a szöveg nem igényel magyarázatot, diszkriminatív, ahogy van. Az ehhez hasonló harcokat egyébként is határozott meggyőződésünk, hogy nem az újságok címlapjain kell megvívni, hanem az érintetteknek maguknak kell kiállniuk magukért.”

A már idézett másik írás szerzője pedig így fogalmaz: „Nekem azzal kapcsolatban vannak kétségeim, hogy érdemes-e ezzel a kórházzal bármilyen módon is felvenni a kapcsolatot. Mégis milyen indokok jöhetnek szóba? Talán a férfiak potenciális erőszakolók, akiktől meg kell védeni a gyermekeket? Vagy esetleg az anya fontosabb és jobb szülő az apánál? Én azt gondolom, hogy erre az apaellenes, az apákat emberszámba nem vevő diszkriminációra nem létezik semmiféle elfogadható indok, magyarázat. Sőt, ezek a magyarázatok inkább csak súlyosbítják a diszkrimináció tényét, ugyanis ezek megmutatják a mögötte rejlő androfóbiát.”

Én nem kezdtem el levelezni a kórház vezetésével, ellenben rámentem az intézmény honlapjára, ahol találtam is magyarázatot a döntésre. Ha pedig a feministák és Velkey György főigazgató stílusa alapján kellene ítéletet hirdetnem az ügyben, akkor nem lenne kétséges, hogy melyik fél győzött kiütéssel, legalábbis ami a jóindulatot, a tisztességet, a másik ember iránti megbecsülést illeti. A levél így szól:

„A Bethesda Gyermekkórház legtöbb kórtermében egyszerre több gyermeket is ellátunk. Természetes, hogy serdülő koruk kezdetétől elkülönítjük a lány és a fiú betegeket. Szeméremérzetük miatt ez a jog a szülőket is megilleti. Mivel legtöbbször az édesanyák kívánnak gyermekük mellett maradni, az édesapáknak ilyenkor nem tudunk a kórtermekben szállást adni. Természetesen őket is örömmel látjuk napközben és mindenben egyenrangú szülőként kezeljük őket. Bátorítjuk is az apákat, hogy a lehető legtöbb időt töltsék egészséges és beteg gyermekük mellett és kapcsolódjanak be a gondozásukba. Szülői programjainkra, táborozásainkra és egyéb alkalmainkra is örömmel hívjuk őket. Az éjszakai itt alvással kapcsolatban azonban azt kérjük, fogadják el, hogy abban a kórteremben, ahol pl. három édesanya pihen gyermeke mellett, meg egy kamaszodó lány beteg is gyógyul, éppen az anyák kérésére, nem lehet szállást biztosítani a férfi hozzátartozóknak. Köszönjük megértésüket!”

Kell-e mondanom, hogy az eredeti közlés óta eltelt egy hétben egyik említett honlap szerkesztőiben sem volt annyi becsület, hogy – még ha nem értenek is egyet vele – olvasóikkal ismertessék a kórház álláspontját?

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Ezek után pedig nézzük, hogy milyen is az, amikor feminista elmélet és a valóság találkozik egymással. Néhány kommentár a valodiegyenloseget.blog.hu-n megjelent cikk alól:

„Az elmúlt pár évben a gyerekeimmel volt alkalmunk felkeresni a Bethesdát, a Heim Pált, a László megfelelő osztályát, és a Madarászt is. Egyikre se tudnék egy rossz szót szólni (a fizikai körülményeket kivéve), de a Bethesda volt a legemberségesebb, és itt érződött leginkább, hogy mindent megtesznek, hogy a gyerekek jobb és emberibb körülmények között gyógyuljanak. Szerintem is fontos az egyenlőség, de a hiszti, ami a kiírás miatt van, szerintem aránytalan.”

„A középső fiamnak agyrázkódása volt négy éve, akkor volt ötödikes, először volt kórházban, ráadásul a Bethesdában, nem akartam egyedül bent hagyni, viszont muszáj volt hazamennem, mert a két kisebb gyerkőc akkor még csak 2 és 3 évesek voltak. Az édesapja maradt bent vele éjszakára, senki nem szólt egy rossz szót se emiatt.”

„Mi sajnos voltunk a Bethesdàban. Csak a legjobbakat tudom mondani róluk. Szerintem azért nem engednek férfiakat alapból, mert többágyas szobák vannak, szoptatás, öltözés, intim okok.”

„Amikor másfél évesen bent voltunk a lányommal, akkor tizenvalahányan voltunk 1 szobában 0-18 évesig. Akkor se maradhatott bent apa, de el se fért volna, olyan tömegnyomor volt. Indokolt esetben megbeszélhető, egyébként meg felesleges hiszti.”

„Télen a kisfiam súlyosan megsérült az arcán, másik kórház ellátása után kerültünk a Bethesdába. Soha nem felejtem el az orvosok kiváló szakértelmét, kedvességét! A szerény körülmények ellenére mindent megtettek a mielőbbi gyógyulásunkért, nagyon hálás vagyok nekik! Azt gondolom, hogy aki egy ilyen kiírás miatt háborog egy kórházban, az olyan szerencsés ember, aki még nem vitte gyermekét súlyos problémával be, nem állt óráknak tűnő percekig a vizsgáló előtt a kétségbeeséstől félájultan, nem ápolta a gyermekét bent az orvos utasítása szerint idegességét, fájdalmát, szorongását a gyerek felé elnyomva, mosolyogva!”

„Sajnos volt »szerencsém« az akkor 1 éves fiammal decemberben a Bethesdában tölteni néhány napot apaként. A feliratot én is láttam, nem is tetszett, de senki nem hajtott el, anyával végig váltásban voltunk. Senki nem szólt egy rossz szót ezért. (Mondjuk nem is hagytam volna magam.) Ez egy vihar a biliben.”

Mivel pedig a Bethesdát bíráló írások visszatérő eleme az volt, hogy az ombudsman szerint sérti az egészségügyi törvényt, ha egy apa nem aludhat bent gyermekével a kórházban, megkerestem Velkey Györgyöt, hogy ebben a tekintetben is öntsünk tiszta vizet a pohárba. A főigazgató az alábbiakat válaszolta:

„Az ombudsman még sohasem keresett meg minket ezzel a problémával – merthogy nálunk nincs ilyen probléma. Ha egy édesapa benn szeretne aludni a kórházban a gyermekével, szűkös körülményeink ellenére mindig igyekszünk teljesíteni a kérést. A legtöbb esetben persze az az életszerű, hogy az édesanya tölti itt az éjszakát – a sok, gyermekét egyedül nevelő anya vagy a szoptatás miatt számos családban fel sem merülhet más megoldás. Az apáknak tehát ugyanúgy helyet szorítunk, mint az anyáknak vagy a nagymamáknak, hogy legalább matracon vagy kempingágyon a gyermekük mellett alhassanak.

A szóban forgó plakát nem a kórház egészének filozófiáját és gyakorlatát tükrözi, hanem a legmostohább körülmények között működő II-es számú belgyógyászati osztályunk – tiltó hangneme miatt nem a legszerencsésebb megfogalmazásban közzétett – helyi információátadásáról van szó. Itt ugyanis a legrosszabb az infrastruktúra, egy-egy szűk kórteremben 4-6 gyermekágy van, így az édesanyának is jobbára csak egy széken jut hely.

Konfliktusunk egyébként még sosem volt apával azért, hogy ne aludhatott volna bent a kórházban – azért viszont igen, hogy egy alkalommal egy apa az egyik beteg kamaszlány után próbált bemenni a vécébe, és zaklatni kezdte. Mindezzel együtt, okulva az ellenséges sajtóreakciókból, áttekintjük az apák bennalvásával kapcsolatos helyzetet, egyértelműbbé tesszük közleményeinket, hogy ne lehessen félremagyarázni őket, és honlapunkon is alapos tájékoztatást nyújtunk a lehetőségekről.”

Forrás: Tumblr

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.