valasz.hu/itthon/harc-az-idosek-lelkeert-mindent-elsopro-partkampany-indult-a-facebookon-127385

http://valasz.hu/itthon/harc-az-idosek-lelkeert-mindent-elsopro-partkampany-indult-a-facebookon-127385

Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

/ 2015.06.12., péntek 20:22 /
Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

A pezsgő hagyományosan szilveszterhez kötődik hazánkban, de mind többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital. Ezért is rendezi meg júniusban az első Pezsgő Szalont a Winelovers.

A Pezsgő Szalonnal folytatódik a Winelovers tematikus rendezvényeinek sora. A prémium borkóstolókat szervező csoport azt szeretné minél több borkedvelőnek bebizonyítani, hogy pezsgőspalackot nemcsak születésnapi ünnepségeken és decemberben érdemes bontani, hanem az év bármely napján. Sőt, a nyár kifejezetten jó lehetőséget kínál arra, hogy próbára tegyük, milyen üdítő lehet egy jól behűtött gyöngyöző vagy habzóbor a kánikulában.

Magyarország jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A Pezsgő Szalon célja, hogy ezekre az italokra irányítsa a figyelmet. A márciusi Tokaj Grand után ez a Winelovers második olyan boros eseménye, amelyet idén tartanak először. A Pezsgő Szalon országszerte kínál buborékokra hangolt programokat, ajánlatokat. A hónapra a budapesti Nagy Pezsgő Kóstoló teszi fel a koronát, amelynek június 20-án a Corinthia Hotel Budapest ad majd otthont.

A kiállító között lesz a Dereszla Pincészet, a Frittmann Borászat, a Heinemann testvérek – Zonin Prosecco, a Champagne Louis Roederer, a Kreinbacher Birtok, a Tállya Wines, a Törley Pezsgőpincészet, a Hungaria, a Prosecco Bredasole és a Franciacorta. A nap során három mesterkurzuson tartanak elmélyült kóstolást egy-egy kiváló szakember vezetésével. Az elsőn Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezeti végig az érdeklődőket prémium kategóriájú európai pezsgőkön, a másodikon ugyanő tokaji pezsgőket kóstoltat, végül Garamvári Vencel a Garamvári Szőlőbirtok italain kíséri végig a résztvevőket.

Hogy ne felkészületlenül érkezzünk az eseményre, röviden tekintsük át az itthon elfogadott buborékos borkategóriák közötti különbségeket. A pezsgő ugyanis összetett és sokszínű világ, amely legalább olyan sokféle alkalmat és fogást kísérhet, mint a csendes borok.

A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat. A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondűzőnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

A pezsgőben lévő buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgőkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Főként az számít a minőség szempontjából döntőnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képződtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal előtt az adott pezsgőt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.