Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

/ 2015.06.12., péntek 20:22 /
Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

A pezsgő hagyományosan szilveszterhez kötődik hazánkban, de mind többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital. Ezért is rendezi meg júniusban az első Pezsgő Szalont a Winelovers.

A Pezsgő Szalonnal folytatódik a Winelovers tematikus rendezvényeinek sora. A prémium borkóstolókat szervező csoport azt szeretné minél több borkedvelőnek bebizonyítani, hogy pezsgőspalackot nemcsak születésnapi ünnepségeken és decemberben érdemes bontani, hanem az év bármely napján. Sőt, a nyár kifejezetten jó lehetőséget kínál arra, hogy próbára tegyük, milyen üdítő lehet egy jól behűtött gyöngyöző vagy habzóbor a kánikulában.

Magyarország jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A Pezsgő Szalon célja, hogy ezekre az italokra irányítsa a figyelmet. A márciusi Tokaj Grand után ez a Winelovers második olyan boros eseménye, amelyet idén tartanak először. A Pezsgő Szalon országszerte kínál buborékokra hangolt programokat, ajánlatokat. A hónapra a budapesti Nagy Pezsgő Kóstoló teszi fel a koronát, amelynek június 20-án a Corinthia Hotel Budapest ad majd otthont.

A kiállító között lesz a Dereszla Pincészet, a Frittmann Borászat, a Heinemann testvérek – Zonin Prosecco, a Champagne Louis Roederer, a Kreinbacher Birtok, a Tállya Wines, a Törley Pezsgőpincészet, a Hungaria, a Prosecco Bredasole és a Franciacorta. A nap során három mesterkurzuson tartanak elmélyült kóstolást egy-egy kiváló szakember vezetésével. Az elsőn Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezeti végig az érdeklődőket prémium kategóriájú európai pezsgőkön, a másodikon ugyanő tokaji pezsgőket kóstoltat, végül Garamvári Vencel a Garamvári Szőlőbirtok italain kíséri végig a résztvevőket.

Hogy ne felkészületlenül érkezzünk az eseményre, röviden tekintsük át az itthon elfogadott buborékos borkategóriák közötti különbségeket. A pezsgő ugyanis összetett és sokszínű világ, amely legalább olyan sokféle alkalmat és fogást kísérhet, mint a csendes borok.

A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat. A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondűzőnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

A pezsgőben lévő buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgőkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Főként az számít a minőség szempontjából döntőnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képződtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal előtt az adott pezsgőt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.