Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

/ 2015.06.12., péntek 20:22 /
Feltámadt a magyar pezsgőkultúra, kóstoljon bele!

A pezsgő hagyományosan szilveszterhez kötődik hazánkban, de mind többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital. Ezért is rendezi meg júniusban az első Pezsgő Szalont a Winelovers.

A Pezsgő Szalonnal folytatódik a Winelovers tematikus rendezvényeinek sora. A prémium borkóstolókat szervező csoport azt szeretné minél több borkedvelőnek bebizonyítani, hogy pezsgőspalackot nemcsak születésnapi ünnepségeken és decemberben érdemes bontani, hanem az év bármely napján. Sőt, a nyár kifejezetten jó lehetőséget kínál arra, hogy próbára tegyük, milyen üdítő lehet egy jól behűtött gyöngyöző vagy habzóbor a kánikulában.

Magyarország jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A Pezsgő Szalon célja, hogy ezekre az italokra irányítsa a figyelmet. A márciusi Tokaj Grand után ez a Winelovers második olyan boros eseménye, amelyet idén tartanak először. A Pezsgő Szalon országszerte kínál buborékokra hangolt programokat, ajánlatokat. A hónapra a budapesti Nagy Pezsgő Kóstoló teszi fel a koronát, amelynek június 20-án a Corinthia Hotel Budapest ad majd otthont.

A kiállító között lesz a Dereszla Pincészet, a Frittmann Borászat, a Heinemann testvérek – Zonin Prosecco, a Champagne Louis Roederer, a Kreinbacher Birtok, a Tállya Wines, a Törley Pezsgőpincészet, a Hungaria, a Prosecco Bredasole és a Franciacorta. A nap során három mesterkurzuson tartanak elmélyült kóstolást egy-egy kiváló szakember vezetésével. Az elsőn Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezeti végig az érdeklődőket prémium kategóriájú európai pezsgőkön, a másodikon ugyanő tokaji pezsgőket kóstoltat, végül Garamvári Vencel a Garamvári Szőlőbirtok italain kíséri végig a résztvevőket.

Hogy ne felkészületlenül érkezzünk az eseményre, röviden tekintsük át az itthon elfogadott buborékos borkategóriák közötti különbségeket. A pezsgő ugyanis összetett és sokszínű világ, amely legalább olyan sokféle alkalmat és fogást kísérhet, mint a csendes borok.

A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat. A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondűzőnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

A pezsgőben lévő buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgőkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Főként az számít a minőség szempontjából döntőnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képződtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal előtt az adott pezsgőt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.