Felújítják a Műegyetem rakpartot – de hol marad a villamos?

/ 2017.08.08., kedd 19:45 /

Négy hónapig felújítás lesz a Műegyetem rakparton, ahova korábban a BudaPart-projekt miatt villamost terveztek. Erről most szó sincs.

Közleményben jelentette a fővárosi önkormányzat, hogy augusztus 10-én, vagyis holnapután megkezdődik a Műegyetem rakpart átfogó felújítása a Petőfi híd és a Bertalan Lajos utca között. A projekt kiterjed a híd északi le- és felhajtójára is, és jelentős forgalomkorlátozásokkal jár. A híd felhajtóit teljesen lezárják a forgalom elől, a rakparton egy-egy sáv lesz lezárva, a kitűzött határidő december 10. Így fest a közlemény szerint a projekt:

„A komplex szemléletű rekonstrukció során felújítják a rakpartszakasz teljes útpálya-szerkezetét, és a forgalmi igényeknek – és a jelenlegi forgalomnak is – megfelelően a jövőben déli irányba két, északi irányba egy sávon haladhatnak majd az autósok; az észak felé vezető oldalon pedig kétirányú kerékpárutat jelölnek ki a járda mellett. Szintén a rakpart Dunához közelebb eső oldalán új parkolóhelyeket építenek ki, mert a jövőben a Műegyetem R épülete (a Petőfi híd felől érkezve az első épület) előtt nem lesz lehetséges várakozni.A komplex szemléletű rekonstrukció részeként felújítják a Petőfi híd le- és felhajtóit is. A teljes pályaszerkezet-cserén kívül a le- és felhajtóutak mindkét oldalán egyirányú kerékpárút és járda épül.”

Ebből egyrészt az látszik, hogy a mostanában megszokott módon a felújítás során egetrengető változások nem lesznek, inkább csak az a cél, hogy a mostani teljesen zavaros közterület-használat valamivel rendezettebb legyen. A gépkocsiforgalomtól elvesznek egy sávot, a Műegyetem előterét és a gyakorlatban a Duna felőli járdát is elfoglaló parkolást kijelölt helyekre szorítják be. A felújítás kerékpáros szempontból ígér jelentősebb előrelépést, mert ezen a szakaszon a rakparti bicikliút és a híd megközelíthetősége eddig gyakorlatilag hiányzott.

Sokkal érdekesebb – és elég szomorú – fejlemény, hogy ezzel a felújítással valószínűleg lekerül a napirendről a budai rakparti villamos déli meghosszabbításának terve. Pedig a villamosvonal megépítését különösen indokolttá teszi, hogy a Lágymányosi hídnál nemsokára építeni kezdik az évtized legnagyobb lakó- és irodapark projektjét, a BudaPartot, ahol több ezer új lakást, egy 120 méteres toronyházat és több tízezer négyzetméter irodát hoznak létre. A projekt honlapján hivatkoznak is a „Fonódó II” villamosvonal tervezett létesítésére, hiszen az új városrésznek ez biztosítana gyors, közvetlen kötöttpályás kapcsolatot Buda északi része felé – és mellesleg a Műegyetem és az Infopark tömegközlekedési ellátottságán is nagyot lendítene. Szerepel a „Fonódó II” projekt abban a tanulmányban is, ami megalapozta a fővárosi településszerkezeti tervnek a BudaPart engedélyezéséhez szükséges módosítását.

Azt nehéz elképzelni, hogy a főváros most faltól falig, komplex módon villamos nélkül felújítja a Műegyetem rakpartot, aztán egy-két év múlva a „Fonódó II” projekt érdekében újra átszervezik a közlekedést és újra átépítik az útszakaszt. Nagyon úgy fest, hogy a villamosterv csendben a kukába került – de a gigantikus új városrészt ettől még nyilván megépítik, hiányos tömegközlekedési ellátottsággal.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.