valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Felújítják a Műegyetem rakpartot – de hol marad a villamos?

/ 2017.08.08., kedd 19:45 /

Négy hónapig felújítás lesz a Műegyetem rakparton, ahova korábban a BudaPart-projekt miatt villamost terveztek. Erről most szó sincs.

Közleményben jelentette a fővárosi önkormányzat, hogy augusztus 10-én, vagyis holnapután megkezdődik a Műegyetem rakpart átfogó felújítása a Petőfi híd és a Bertalan Lajos utca között. A projekt kiterjed a híd északi le- és felhajtójára is, és jelentős forgalomkorlátozásokkal jár. A híd felhajtóit teljesen lezárják a forgalom elől, a rakparton egy-egy sáv lesz lezárva, a kitűzött határidő december 10. Így fest a közlemény szerint a projekt:

„A komplex szemléletű rekonstrukció során felújítják a rakpartszakasz teljes útpálya-szerkezetét, és a forgalmi igényeknek – és a jelenlegi forgalomnak is – megfelelően a jövőben déli irányba két, északi irányba egy sávon haladhatnak majd az autósok; az észak felé vezető oldalon pedig kétirányú kerékpárutat jelölnek ki a járda mellett. Szintén a rakpart Dunához közelebb eső oldalán új parkolóhelyeket építenek ki, mert a jövőben a Műegyetem R épülete (a Petőfi híd felől érkezve az első épület) előtt nem lesz lehetséges várakozni.A komplex szemléletű rekonstrukció részeként felújítják a Petőfi híd le- és felhajtóit is. A teljes pályaszerkezet-cserén kívül a le- és felhajtóutak mindkét oldalán egyirányú kerékpárút és járda épül.”

Ebből egyrészt az látszik, hogy a mostanában megszokott módon a felújítás során egetrengető változások nem lesznek, inkább csak az a cél, hogy a mostani teljesen zavaros közterület-használat valamivel rendezettebb legyen. A gépkocsiforgalomtól elvesznek egy sávot, a Műegyetem előterét és a gyakorlatban a Duna felőli járdát is elfoglaló parkolást kijelölt helyekre szorítják be. A felújítás kerékpáros szempontból ígér jelentősebb előrelépést, mert ezen a szakaszon a rakparti bicikliút és a híd megközelíthetősége eddig gyakorlatilag hiányzott.

Sokkal érdekesebb – és elég szomorú – fejlemény, hogy ezzel a felújítással valószínűleg lekerül a napirendről a budai rakparti villamos déli meghosszabbításának terve. Pedig a villamosvonal megépítését különösen indokolttá teszi, hogy a Lágymányosi hídnál nemsokára építeni kezdik az évtized legnagyobb lakó- és irodapark projektjét, a BudaPartot, ahol több ezer új lakást, egy 120 méteres toronyházat és több tízezer négyzetméter irodát hoznak létre. A projekt honlapján hivatkoznak is a „Fonódó II” villamosvonal tervezett létesítésére, hiszen az új városrésznek ez biztosítana gyors, közvetlen kötöttpályás kapcsolatot Buda északi része felé – és mellesleg a Műegyetem és az Infopark tömegközlekedési ellátottságán is nagyot lendítene. Szerepel a „Fonódó II” projekt abban a tanulmányban is, ami megalapozta a fővárosi településszerkezeti tervnek a BudaPart engedélyezéséhez szükséges módosítását.

Azt nehéz elképzelni, hogy a főváros most faltól falig, komplex módon villamos nélkül felújítja a Műegyetem rakpartot, aztán egy-két év múlva a „Fonódó II” projekt érdekében újra átszervezik a közlekedést és újra átépítik az útszakaszt. Nagyon úgy fest, hogy a villamosterv csendben a kukába került – de a gigantikus új városrészt ettől még nyilván megépítik, hiányos tömegközlekedési ellátottsággal.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.