valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

http://valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

Fekete György visszautasította Szörényi kritikáját

/ 2012.12.15., szombat 18:31 /
Fekete György visszautasította Szörényi kritikáját

Rendzavaróktól függetlenül is feszült volt a hangulat a Magyar Művészeti Akadémia szombati közgyűlésén, ahol az egyes napirendi pontok tárgyalása után felszólaló akadémikusok mindegyike érintette az elmúlt hetek vitáit, személyeskedéseit.


Fekete György önkritikát gyakorolt, de támadta a lapunknak erős szavakkal nyilatkozó Szörényi Leventét; közben Balog Zoltán és a megnyilvánuló akadémiai tagok többsége nyitott, párbeszédre alkalmas köztestület szorgalmazott.

Nem is Szörényi Levente akart erőteljes és meglehetősen hálátlan kritikát megfogalmazni, csupán az interjút készítő Stumpf András terelte a zeneszerzőt ebbe az irányba – nagyjából így foglalható össze Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének válasza a Heti Válasz aktuális számában napvilágot látott interjúra. Az MMA feszültségekkel teli napját záró sajtótájékoztatón Fekete elmondta azt is, hogy a Demokratának mondott szavait félreértelmezték, hiszen valójában nem vonta kétségbe Konrád György magyarságát, még ha fájdalmasnak is érzi, hogy az író Magyarországot támadja külföldről.

A művészeti köztestület vezetője visszautasította továbbá Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok kritikáját, miszerint a tagság megkérdezése nélkül irányítja az akadémiát, mert szerinte a tagozati üléseken megtárgyalták többek között a Műcsarnok ügyét is.

A sajtótájékoztatót megelőző éves közgyűlésen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter taglétszám-emelést jelentett be, de döntöttek az új rendes és levelező tagok felvételéről is. (Érdekesség, hogy az MMA levelező tagja lesz Cserhalmi György színművész is, aki az utóbbi időben több helyen – köztük lapunkban is – bírálatot fogalmazott meg napjaink kultúrpolitikájáról, pénzelosztási mechanizmusairól.)

Mint azt a Heti Válasz Online korábban megírta, a közgyűlést tüntetők zavarták meg; a mintegy 20-25 fiatal aktivista a „szabad magyar kultúrára támogatását" követelte, valamint azt kiabálták az MMA tagságának: „Lépjetek ki!” A rendzavarók röplapokat is szórtak a közgyűlés résztvevői közé.

A rend helyreállítása után a közgyűlés nyugodt körülmények között folytatódott, noha egyik felszólaló tag sem hagyta érintetlenül az elmúlt hetek vitáit, személyeskedéseit. Míg Fekete György egyik kommentárjában bocsánatot kért pontatlan megfogalmazásaiért és elkövetett hibáiért, a szót kérő akadémikusok többsége egy nyitott, párbeszédre alkalmas köztestület mellett érvelt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.