Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

/ 2018.07.07., szombat 07:00 /
Feszültség a Professzorok Batthyány Körében – mi vezetett Freundék kilépéséhez?

A baloldali vádakkal szemben a Professzorok Batthyány Köre sohasem volt kizárólag bólogató Jánosok klubja, mára azonban annyira elfogyott a levegő a mégoly szolidáris kritika körül is. A kör története és a kilépések háttere az új digitális Heti Válaszban.

Kilépett a Professzorok Batthyány Köréből (PBK) Freund Tamás agykutató és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, mivel a 189 konzervatív tudóst tömörítő egyesület képtelen volt állást foglalni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának finanszírozásáról szóló vitában.

 

Főleg Freund kilépése üzenetértékű. 2011-ben harmadmagával elnyerte azt az Agy-díjat, ami a Nobel-díj alatti legmagasabb kitüntetés a neurobiológiában. Az általa vezetett MTA KOKI a világ egyik vezető neurobiológiai műhelye, és nemcsak keresztény világnézetét vállalja nyíltan, de jó kapcsolatot ápolt az Orbán Viktor vezette kormánnyal is.

A PBK immár 23 éve a konzervatív értelmiség zászlóshajója, ezért a mostani helyzet önmagán túlmutató jelentőséggel bír, és érzékletesen fejezi ki az utat, amit a Fidesz a szellemi holdudvarával ápolt kapcsolata terén leírt. Honnan indult a kör? Milyen kritikákat fogalmazott meg 2010 óta a Fidesz-kormánnyal szemben? Hogy jutottunk el oda, hogy már a tudomány világát a lehető legközvetlenebb módon érintő kérdésben sem tud állást foglalni? 

Részletek a friss Heti Válaszban, amely jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstandon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.