valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Fiatal magyar fiú lába előtt hever a világ

/ 2014.11.01., szombat 09:05 /
Fiatal magyar fiú lába előtt hever a világ

Nagy Göncöl című fotójával megnyerte a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarak kategóriáját Máté Bence természetfotós.

Ezek szerint megérte 74 napot lesben állni…

Inkább lesben ülni. Ez úgy történik, hogy este 7 órakor beülök a lesbe, és reggel 6-ig ott vagyok. Egész éjszaka fotózom, folyamatosan készülnek a felvételek. A képet a madarak kreálják, az ő mozgásuk határozza meg a kompozíciót.

Ebben a kiskunsági lesben hány fotó készült a szürke gémekről, hogy a győztes felvétel Londonba kerülhessen?

Egy éjszaka alatt 300 felvétel készül. Fél percet kell számolni egy képre, ennyi idő szükséges, amíg kirajzolódik a kompozíció. Ebből a sorozatból, mivel két géppel dolgoztam, 5000 felvétel létezik.

Az eredményhirdetés után olvashattuk: fotóállványra helyezett fényképezőgéppel, kézzel készült a kép, nem távirányítással. Ez fontos?

Fontos, hiszen a fotókon látszik, hogy nagyon közel voltam a szürke gémekhez. Európában ez az egyik legfélénkebb madár, nehéz olyan körülményeket biztosítani, hogy ne hallja, ne lássa, hogy ott vagyok.

Egy ilyen les hogyan keletkezik?

Ezen a helyszínen 12 éve fotózom. Kinéztem a területet, ahol a madarak több éve éjszakáznak. Egyik évben, három évvel ezelőtt nem jöttek, mert ki volt száradva a tó. Akkor építettem ezt a lest és a hozzá tartozó 24 méteres víz alatti alagutat, melyen keresztül a lest úgy meg lehet megközelíteni, hogy ne riasszam el a madarakat. Ilyet építeni csak akkor lehet, amikor nincsenek ott, hogy ne befolyásoljam az élővilágot. Ez persze hosszadalmas engedélyezési eljárás eredménye.

S a befektetésnek most meg is lett az eredménye…

Ezekkel a madarakkal még nem végeztem. A nyertes kép egy vázlat, még nem fejeztem be ezt a munkát. Nem is akartam elküldeni, mert nem voltam kész vele. Pár évig biztosan maradok még ezen a helyszínen, de nem lehet előre megmondani, hogy mikor fogom úgy érezni, kész vagyok. Ez tavaszi téma, úgyhogy jövő májusban és júniusban visszatérek oda.

Sok ilyen kiépített helye van a világban?

Nagyjából harminc. Nem mind alagutas, de álcázva vannak, nagyon érdekes helyeken, többek között Dél- Afrikában, Costa Ricában.

Most mi következik?

Jönnek a téli időszakok. Vidrákat fogok fényképezni két hétig, utána a Dunántúlon dámszarvast, decemberben Franciaországban leszek, flamingókat fotózom, januárban és februárban pedig Magyarország téli madárvilágát.

Ehhez a munkához komoly biológusnak is kell lenni?

Valóban nem elég csak a fotózásban otthon lenni, sok mindenhez kell érteni. A madarak és az emlősök viselkedését meg kell ismerni, de ez engem nagyon érdekel. Szeretek úgy kimenni terepre, hogy tudom, mire számíthatok, ezért sok információt összegyűjtök arról a témáról, amit fotózni készülök. Napra pontosan mindent megtervezek.

Ezek szerint nem csupán kirándulás az egész élete, ehhez a munkához nagyon elszántnak kell lenni.

Általános iskolában vettem meg az első fényképezőgépemet, s középiskolás koromtól tudom, hogy ezt akarom csinálni. Kiköltöztem egy tanyára, hogy közel legyek azokhoz a témákhoz, amelyeket fotózni szeretnék. Valóban, kell hozzá egyfajta fanatizmus.

A nyertes képet itt tekintheti meg.

Máté Bence
Szegeden született 1985-ben. Erdészeti szakközépiskolát végzett. 2000-ben elnyerte az év ifjú természetfotósa címet. 2010-ben az év természetfotósa lett a BBC Wildlife és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.