Fidesz-közeli erők tartják napirenden a Matolcsy-botrányt?

/ 2016.05.07., szombat 16:00 /
Fidesz-közeli erők tartják napirenden a Matolcsy-botrányt?

A Heti Válasz állandó elemzőpárosának tagjai, Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor a jobbikos belharctól az MNB-alapítványok ügyén át a vasárnapi boltzár visszavonásáig elemzik a múlt hónap fő témáit. Alább egy részlet a csütörtöki lapszámban megjelenő páros interjúból:

Mráz: A Schmitt-botrány idején Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a köztársasági elnök személye az alaptörvény értelmében sérthetetlen, most pedig azt mondja a Fidesz, hogy a kormány és az MNB között betonfal van, és a jegybank független. Mindkét mondatnak volt-van olyan olvasata, amely a szuverén szereppel együtt járó felelősséget hangsúlyozza; ha akarom, úgy is fordíthatom: mindenki álljon jót magáért és a tetteiért.

Török: Ráadásul vannak olyan kormányközeli csoportok, amelyeknek nincs ellenükre, ha nagyobb figyelem irányul arra, miképpen építgeti a hátországát Matolcsy, miként szerez egyre nagyobb befolyást. Ahogy az sincs ellenükre, ha a háttérfolyamatok nyilvánosságra kerülése miatt az elnök veszít erejéből. Az MNB rendelkezésére álló hatalmas pénztömeg csípi egyes gazdasági-politikai körök szemét, ezért jó, ha tudatosítjuk: amit a színfalak előtt látunk, nem pusztán a klasszikus kormány–ellenzék szembenállás következménye, hanem a mélyben zajló üzleti-hatalmi versengésé is. Márpedig az a tény, hogy egyes Fidesz-közeli erők érdekeltek Matolcsy gyengülésében, azt is jelenti, hogy napirenden tudják tartani ezt az ügyet – akkor is, ha az ellenzék impotenciája miatt már rég lekerülne onnan.

 

 

 

 

A teljes interjú a május 5-i Heti Válaszban olvasható; lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.