Így szavaznak a sztárok!

/ 2010.04.09., péntek 13:00 /
Így szavaznak a sztárok!

Lapunk húsz közéleti személyiséget kérdezett meg arról, miként voksolnak vasárnap.

Tegnap Dörner György színművész és Bogár László közgazdász árulta el, hogy a Fideszre szavaz, most további négy médiaszemélyiség osztja meg olvasóinkkal, hogy vasárnap melyik pártra voksol.

Hajós András zenész, műsorvezető: Az LMP racionalitása, intelligenciája és a kampány alatti beszédmódja példaértékű.

A választásnak számomra az a legnagyobb tétje, hogy működik-e a közélet immunrendszere, és az alulról jövő, friss kezdeményezések bejutnak-e a parlamentbe. Ennek vannak jelei, mivel az LMP, a Seres Mária-féle Civil Mozgalom és a Jobbik is képes volt országos listát állítani.

Nagyon különböző szerveződések, de közös bennük, hogy eddig nem tudtak képviselőt juttatni az Országgyűlésbe. Üdvözlöm a folyamatot, mert számomra azt jelzi: az Országgyűlés alulról nyitott, ezért remény van rá, hogy a közös ügyeket ott, és ne az utcán vagy kávéházak hátsó helyiségeiben intézzék el. Nagyon érdekel, ki és milyen arányban kerül be a parlamentbe, és ott hasonul-e a ma tapasztalt működéshez, annak hibáihoz, vagy képes lesz javítani ezeken.

Számomra az újak közül az LMP racionalitása, intelligenciája és a kampány alatti beszédmódja példaértékű, azért adom nekik a szavazatomat, mert azt várom, hogy a bizottságokban is így fognak dolgozni. Nagy szükség lenne rá, hogy bebizonyítsák, nemcsak a szélsőjobb retorikájával, az amúgy is frusztrált lakosság indulatainak további gerjesztésével lehet parlamenti párttá válni.

Nagy Feró rockzenész: Orbán az egyetlen, akitől elfogadjuk, hogy mégsem lett olyan nagy elszámoltatás

Egyértelmű, hova szavazok: a kétharmadra, mert azután tényleg lehet mondani: tessék megcsinálni, fogcsikorgatva, és rendet rakni. Nincs kifogás. Ez az igazi radikális program, hogy akik ezt a húsz évet így elrontották, most tűnjenek el a süllyesztőben. Igen, csalódott vagyok, csalódtam a politikai szervezetekben, és az emberekben is.

Széchenyinek igaza volt: "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel." Hát mi megérdemeltük. De most váltás kell, felelősségre vonás, megkérdezni, hol a pénz, visszaszedni, és a bíróságoknak jó hosszú börtönbüntetéseket kimérni, lecserélni a politikai elitet. Leginkább persze szimpátiaalapon szavazok, nagyon bírom Orbán Viktort, és sejtem, hogy nem fognak eltűnni a süllyesztőbe, akiknek el kellene tűnniük.

És a perek is olyanok lesznek, mint a Kulcsár- meg a Tocsik-ügy, mert jogállamiságra szükség van, de annak az az ára, hogy ezek fellebbeznek, kilebbeznek, belebbeznek, a pénz meg eltűnik. És ha így lesz, akkor Orbán az egyetlen, aki békét tud hozni a szívünkbe, akitől elfogadjuk, hogy mégsem lett olyan nagy elszámoltatás, és ő tudja egyedül hitelesen elmondani, miért nem lehetett azt üzenni az IMF-nek: elmennek a francba, nem fizetünk.

Havas Henrik újságíró: Most is az MDF-re szavazok, ahogy mindig

Karakteres irányváltásra van szükség a gazdaságpolitikában. Jól jelzi a bajokat az első hazai Michelin-csillag története: kiderült, hogy az étterembe Párizsból hozzák a nyersanyagot. Ez a valóság - és milyen kép él a fejünkben a világszínvonalú magyar élelmiszerekről?

Tömegáruk helyett át kellene térni a minőségi termelésre, akárcsak az oktatásban: felesleges ennyi bölcsész- és - magam ellen beszélek - kommunikáció szakos hallgató, ehelyett műszaki értelmiségieket, gyógyszerkutatókat kellene nemzetközi színvonalon képezni.

Most is az MDF-re szavazok, ahogy mindig, mert Antall József híve voltam és maradok. Hiába támadnak, én nem politikai, hanem címzetes államtitkárként voltam a Horn-kormány tagja, és nem zavar, hogy Bokros Lajos, az MSZP egykori pénzügyminisztere az MDF fővárosi listavezetője, mert elismerem a szakmai teljesítményét. Nemrég Kerepesen Roszík Gábornak, a párt képviselőjelöltjének fórumát vezettem. Evangélikus lelkészként anyaotthont szervez, börtönökben pasztorál, és ma is azt gondolja, hogy az MDF jelent valamit. Én is ezt mondom, függetlenül a botrányoktól, a kívülről-belülről irányított provokációktól.

Lovasi András dalszerző, zenész: Törpepárttá válik-e az MSZP, mint a régió többi utódpártja?

Titokban azt tartanám optimálisnak, ha a Fidesz nem kényszerülne koalícióra, legfeljebb alkalmi szövetségkötésre a kétharmados törvények megváltoztatásánál. Az LMP-re szavazok, és remélem, hogy a kétharmados döntésekbe ez a párt is beleszólhat majd.

Megértem azokat, akik a gazdasági fejlődés megindulását tartják a legfontosabbnak, de a szavazatommal azt támogatom, hogy ez környezettudatos módon történjen, és az emberek megtudják, léteznek pozitív forgatókönyvek is a következő 20-30 évben előttünk tornyosuló problémákra. Például meg kell szüntetnünk azt az irracionális pazarlást és kiszolgáltatottságot, amit a globalizáció egyre fokoz.

Persze ezek utópiának hathatnak a mostani szétzilált Magyarországon, de egyszer el kell kezdeni ez irányba lépni, mert nemsokára végleg késő lesz. Sok minden eldőlt már, de azért kíváncsi vagyok: a Fidesznek meglesz-e a kétharmada, s ha igen, mit kezd vele; az MSZP törpepárttá válik-e, mint a régió legtöbb kommunista utódpártja; és a Jobbik eléri-e a hússzázalékos középpárti méretet? S persze leginkább arra, besározódnak-e az újonnan bekerülő párt(ok) politikusai a parlamentben, vagy tisztán tudják tartani a kezüket?

Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó: Jó lenne, ha véget érne a máról holnapra tervezés.

Működő Magyarországot szeretnék, működő gazdasággal, működő rendőrséggel, oktatással, egészségüggyel. Szeretném, ha a következő kormány a nemzeti érdekek figyelembevételével vezetné az országot.

A Fidesz ezt ígéri, ezért rájuk szavazok. Jó lenne, ha véget érne a máról holnapra tervezés, hosszútávú programok születnének - például a sport területén -, és lenne idő és erő ezek végrehajtására.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.