valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

70 éves nyugdíjkorhatár? Itt a teljes igazság!

/ 2010.01.28., csütörtök 17:33 /

Már régen törvényben rögzítette azokat az intézkedéséket az MSZP, melyekkel a Fideszt vádolja, a szocialisták ugyanakkor hazudnak a KDNP nyugdíjasokat érintő javaslatairól.

Radikálisan eltér a valóságtól az MSZP álláspontja az ellenzék nyugdíjat érintő elképzeléseiről. Budai Bernadett, a párt szóvivője nemrég azt nyilatkozta: a svéd nyugdíjmodell bevezetését megcélzó Fidesz már korábban is támogatta KDNP által benyújtott törvényjavaslatot, melyben többek között a nyugdíjkorhatárt 70 évre emelnék a kereszténydemokraták.

A szóvivő azonban hatalmasat téved. A KDNP 2007-es törvényjavaslata ugyanis 62 éves nyugdíjkorhatárt terjeszt elő, a 70 év pedig arra vonatkozik, hogy ettől a kortól kapnának nemzeti alapnyugdíjat a nyugdíjra nem jogosultak: ez a szociális támogatás, mely a KDNP elképzelései szerint havi 18 400-36 700 Ft körüli összeget jelentene, jelenleg egyáltalán nem létezik. A szocialisták ellenállása miatt soha nem tárgyalt kereszténydemokrata javaslat tehát maximálisan az idősödő korosztály érdekeit képviseli. Az MSZP mindebből egyetlen elemet, a 70 éves korhatárt ragadta ki, s ennek alapján állította valótlanul, hogy az ellenzéki párt drasztikus korhatáremelésre készül.

Más nyugdíjkérdésekben is elferdíti a valóságot a kormányzó párt. Míg azzal vádolja a Fideszt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt eltörölné a minimálnyugdíjat, addig ezt az ötletet a szocialisták már a Horn-kormány idején törvénybe iktatták. Az MSZP korábbi döntése értelmében 2013-tól tehát valóban megszűnhet a minimálnyugdíj. Magyarán: a szocialisták saját, három év múlva megvalósítandó elképzeléseiket kenik rá az ellenzékre, miközben épp a megvádolt KDNP tartaná meg a minimálnyugdíjat, sőt, összegét felemelné, így az a jelenlegi 28,500 Ft helyett nem lehetne kevesebb 40 ezer forintnál.

A Horn Gyula vezette kormány által kidolgozott, s a szocialista parlamenti többség által elfogadott baloldali nyugdíjreform - melynek létezéséről mindenki hallgat - a nyugdíjak megadóztatását is tartalmazza, amely intézkedés a 2013 után megállapított nyugdíjakra vonatkozna. Mindezek tükrében finoman fogalmazva is meglepő, hogy a néhány hete kitört nyugdíjháborúban épp az MSZP vádolja a Fideszt azzal, hogy a nyugdíjak megadóztatására készül.

A KDNP három évvel ezelőtti javaslata szerint egyébként az ideiglenes és az állandó özvegyi nyugdíj is megmaradna, és egyik intézkedés sem érintette volna a jelenlegi nyugdíjasokat, még akkor sem, ha idén januárban hatályba lépnek. Az MSZP ellenállása miatt az indítvány azonban napirendre se került.

A nyugdíjak kérdését övező hadiállapot, melyet Varga Mihály fideszes képviselő svéd nyugdíjmodellről tett, vagy nem tett kijelentése robbantott ki, jelentősen javította az MSZP választási kilátásait, mivel a baloldali párt stabil szavazótáborában meghatározó az idősebb korosztály.

A 168 Óra ma megjelent száma külön cikkben foglalkozik a szocialisták kampányával, és egy névtelenségbe burkolózó, kormányközeli forrás szavait idézi: „Éreztük, hogy fogást találhatunk a Fideszen".

„A nyugdíjastémát a kampány későbbi szakaszaiban is állandóan napirenden tartjuk" - jelentette ki a hetilapnak az egyik szocialista elnökségi tag, aki szerint „jól jött az ügy az MSZP-nek, mert a párt elkedvetlenedett aktivistái kezdtek visszaszállingózni."

A nyugdíjakat érintő intézkedésekről számtalan zavaros bejelentés, cáfolat és ködös információ látott napvilágot, egy azonban biztos: a Fidesz aláírásgyűjtési akciójának meghirdetését követően az MSZP is bejelentette a kérdőívezést. A helyzet abszurditását jelzi, hogy a Fidesz nyugdíjas tagozata és az MSZP három kérdése közül kettő ugyanaz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.