Figyelem, alapvető változások jönnek a bíróságokon

/ 2018.06.22., péntek 16:59 /

Jövő hétfőtől alapjaiban változnak meg a büntetőügyek. A vádlott az amerikai eljárásokhoz hasonlóan még a per előtt kiegyezhet az ügyészséggel. Egy beismeréssel megúszható a per, és évekkel rövidíthető a büntetés.

Előkészítő ülés – július elsejétől ez lesz a kulcskifejezés a büntetőügyek esetében. Az új büntetőeljárási törvény értelmében minden egyes büntetőpert megelőz majd egy egyeztetés. Sőt sok esetben az előkészítő ülésen le is zárul az eljárás. Ha például valakit ittas vezetésen kapnak, és ezért büntetőeljárás indul ellene, az előkészítő ülésen beismerheti a tettét, megegyezhet az ügyésszel a büntető törvénykönyv szerinti minimális büntetésben. Ekkor vége is az egész eljárásnak, a bírónak csak annyi dolga lesz, hogy ellenőrizze, törvényes volt-e a megegyezés. Ha mindent rendben talál, és a btk. által előírt kereteken belüli a büntetés, nem mondhatja, hogy kevesli vagy sokallja azt, pecsétet kell ütnie rá.

Kenese Attila bíró, a Budapest Környéki Törvényszék médiadélelőttjén azonban arra figyelmeztetett, nem teljesen az amerikai gyakorlatot veszi át Magyarország, ott ugyanis például egy szexuális erőszak kapcsán a vádalku arra is kiterjedhet, hogy sima erőszaknak minősítsék a bűntényt, nálunk erre nem kerülhet sor.

Az ítéletbe a tényleges minősítésnek kell bekerülnie.  (Amerikában ennek azért van jelentősége, mert a szexuális bűncselekmények elkövetőit nyílt adatbázisban tartják nyilván, interneten követhető, hogy például az iskola és a lakóhely környékén hol lakik korábbi elítélt, akinek a nevén kívül a fotóját is közlik.)

Megegyezés esetén a bírónak azt kell mérlegelnie, megértette-e a vádlott, mivel jár az egyezség. Megváltozik a sértett szerepe is, akit szintén bekérnek az előkészítő tárgyalásra, és az egyezség részeként a vádlott felajánlhatja, hogy jóvátételt fizet neki, így is csökkenhet a büntetési tétel.

Hilbert Edit a törvényszék elnöke emlékeztetett rá, jelenleg gyakran előfordul, hogy például egy autólopási ügyben a bíróság elmarasztalta a vádlottat, a sértett viszont azt kérdezi a tárgyalássorozat végén: „Igen, de hol van az autóm?”, a jövőben a vádlottnak érdeke lesz, hogy előzetesen megfizesse neki az őt ért kárt, mert emiatt enyhébb ítéletre számíthat.

Az előkészítő ülések nyilvánosak lesznek, az alku pedig úgy zajlik majd, hogy a vádlott azt mondhatja: „Ha az ügyész úr azt mondja, nem öt évet hanem négyet kér, akkor beismerő vallomást teszek”. Ha az ügyész utóbb mégis 15 éves büntetést indítványoz (mert közben kiderül, hogy a bűntett súlyosabb, mint előzetesen gondolták), akkor ezt a beismerést nem lehet felhasználni a per folyamán. 

Ha a vádlott nem tesz beismerő vallomást, vagy  nem tudnak megegyezni büntetési tételben, akkor a per hasonlóan zajlik majd a mostanihoz. De nem teljesen.

Például a per folyamán beidézendő összes tanút be kell jelenteni már az előkészítő tárgyaláson, csak kivételes esetekben lehet eltérni ettől.

A nyilvánosság nehezebben értesül majd a vádirat tartalmáról, mert ezt a jövőben nem lesz kötelező ismerteti a tárgyaláson.

A vádlottnak nem kell ott lennie a tárgyaláson, az ítélethirdetésen sem kell jelen lennie. Csak akkor, ha aktív szerepe van, például szembesítéseken, vallomástételnél.

Jelentős változás, hogy amiben a védelem és a vád egyetért, azt a jövőben a bírónak tényként kell elfogadnia, ezért még egy különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnél is ítéletet lehet hozni az előkészítő ülésen, ha a vádlott bevallja a tettét és megegyeznek a büntetésben. (De persze, ha a bizonyítékok között például az is szerepel, hogy a gyilkosság idején a vádlott az Egyesült Államokból indított telefonján hívásokat, vagyis nem lehetett ő a tettes, akkor azért közbeavatkozhat.)

Hilbert Edit, a törvényszék elnöke szerint a változások következtében gyorsabban lezáruhatnak az eljárások, és kielégülhet a társadalom igazság iránti igénye. Úgy véli ugyanakkor, hogy a megegyezések főként nem a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményekben lesznek.

Az egyszerűbb, járásbírósági ügyek nyolcvan százaléka eddig is első fokon lezáródott, ezután pedig már a nyomozás során (akkor is lesz lehetőség egyezséget kötni) vagy az előkészítő ülésen véget érhetnek.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.