valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Figyelmeztető jelek – nagy bajban a vidéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 10:23 /

Hogyan képes működni Magyarországon a független sajtó? Hirdetések nélkül. Akkor mégis miből?

A választ a Szabad Pécs nevű hírportál esetén tanulmányozhatjuk. Mára csaknem a teljes vidéki sajtó Fidesz-közelbe került. Mondhatnánk erre, hogy miért baj ez, hiszen évtizedekig meg MSZP-közelben volt – és (legalább részben) igazunk is lenne, ha ez értékrendi váltás lenne. Vagyis az áthangolt lapok konzervatív alapról néznék környezetük történéseit, nem pedig arról szólna a váltás, hogy most fideszes politikusok telefonálnak le, és nem szocialisták, hogy ezzel vagy azzal a témával „lokálpatrióta” módon kell foglalkozni. Értsd: pozitívan, kritika nélkül. Ami a lokálpatriotizmus sajátos értelmezése, mert éppen azt a célt nem szolgálja így a lap, amire való: a nyilvánosságot, a  közösség ügyének előrevitelét, javítását.

De, sajnos, így történik. A budapestiek pedig kérdezhetnék: mi közük hozzá? Ők fővárosi lapokat olvasnak – csakhogy fővárosi lapok nincsenek, csak országosak. Ezeknek pedig egyre kevesebb pénzük van vidéki tudósítói hálózatot fenntartani, ezért egyre fontosabb (lenne) a megyei lapok hírhozó képessége.

Aki veszi a fáradságot, hogy átolvassa ezeket, már évek óta láthatja, hogy a fővárosból szerkesztett egyentartalmat nyomattak, felöntve megyei halálozási hírekkel és kötelező protokollal (avatás, átadás, elfogadás, megszavazás). Következmény: a vidéki Magyarország egyre kevésbé jelenik meg az országos lapokban.

Ez a jelenség tehát már régóta jelen van, ám azért nyomokban, laboratóriumi körülmények között kimutathatóan, de mégiscsak volt vidéki sajtó.

A Magyar Narancs interjút közölt a Dunántúli Naplótól elbocsájtott újságírók által alapított Szabad Pécs portál újságíróival. Ez az a híroldal, amely az elmúlt hetekben három írással is bejutott az országos sajtóba: a pécsi csőd hírével; a lemondatott pap történetével, akinek egy gimnazista fiúval volt viszonya, valamint egy másik egyházi jellegű írással, mohácsi plébános zavaros pénzügyeivel.

Az újságírók szerint a megyei sajtó felvásárlásával „egy már jól láthatóan rég nem működő rendszert vágtak végképp tönkre. Ezzel azonban másfajta remény is született, hogy a jövőben fel lehessen építeni a szakmailag korrekt, független nyilvánosságot vidéken.”

Utóbbi pont inkább a reményeikben szerepel.

Merthogy a Szabad Pécs online lap, és mint ilyen hatalmas bajban van, mert csak a hirdetésekből származik bevétele. A hirdetők nem nagyon szeretik az online felületet. A Bama.hu-t, a Dunántúli Napló online változatát persze igen, van benne (állami-önkormányzati) reklám. De a Szabad Pécset kiemelten nem. Ugyanis attól félnek, hogy valamelyik állami hatóság vagy az önkormányzat megtorolná rajtuk, ha hirdetnének. (De biztos ez? Mi lenne, ha tennének egy próbát, és ha bántanák a hirdetőket, máris kész lenne a következő címlapsztori, amit átvehetne az országos sajtó?) 

Ennek hiányában a Szabad Pécs közösségi finanszírozásból, magyarán névtelen adományokból próbálja fenntartani magát. Mindössze néhány százezer forint bevétel származik ebből, ezért a lapnál mindenki ingyen dolgozik (pontosabban: a végkielégítéséből és más lapoktól kapott flekkpénzből él), a bevételből pedig az ügyvezető járulékait fizetik, meg a rezsit, ami azért nem túl kecsegtető jövőkép, még akkor sem, ha itt legalább a papír- és a nyomdaköltség nem terheli a lapot.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.