Figyelmeztető jelek – nagy bajban a vidéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 10:23 /

Hogyan képes működni Magyarországon a független sajtó? Hirdetések nélkül. Akkor mégis miből?

A választ a Szabad Pécs nevű hírportál esetén tanulmányozhatjuk. Mára csaknem a teljes vidéki sajtó Fidesz-közelbe került. Mondhatnánk erre, hogy miért baj ez, hiszen évtizedekig meg MSZP-közelben volt – és (legalább részben) igazunk is lenne, ha ez értékrendi váltás lenne. Vagyis az áthangolt lapok konzervatív alapról néznék környezetük történéseit, nem pedig arról szólna a váltás, hogy most fideszes politikusok telefonálnak le, és nem szocialisták, hogy ezzel vagy azzal a témával „lokálpatrióta” módon kell foglalkozni. Értsd: pozitívan, kritika nélkül. Ami a lokálpatriotizmus sajátos értelmezése, mert éppen azt a célt nem szolgálja így a lap, amire való: a nyilvánosságot, a  közösség ügyének előrevitelét, javítását.

De, sajnos, így történik. A budapestiek pedig kérdezhetnék: mi közük hozzá? Ők fővárosi lapokat olvasnak – csakhogy fővárosi lapok nincsenek, csak országosak. Ezeknek pedig egyre kevesebb pénzük van vidéki tudósítói hálózatot fenntartani, ezért egyre fontosabb (lenne) a megyei lapok hírhozó képessége.

Aki veszi a fáradságot, hogy átolvassa ezeket, már évek óta láthatja, hogy a fővárosból szerkesztett egyentartalmat nyomattak, felöntve megyei halálozási hírekkel és kötelező protokollal (avatás, átadás, elfogadás, megszavazás). Következmény: a vidéki Magyarország egyre kevésbé jelenik meg az országos lapokban.

Ez a jelenség tehát már régóta jelen van, ám azért nyomokban, laboratóriumi körülmények között kimutathatóan, de mégiscsak volt vidéki sajtó.

A Magyar Narancs interjút közölt a Dunántúli Naplótól elbocsájtott újságírók által alapított Szabad Pécs portál újságíróival. Ez az a híroldal, amely az elmúlt hetekben három írással is bejutott az országos sajtóba: a pécsi csőd hírével; a lemondatott pap történetével, akinek egy gimnazista fiúval volt viszonya, valamint egy másik egyházi jellegű írással, mohácsi plébános zavaros pénzügyeivel.

Az újságírók szerint a megyei sajtó felvásárlásával „egy már jól láthatóan rég nem működő rendszert vágtak végképp tönkre. Ezzel azonban másfajta remény is született, hogy a jövőben fel lehessen építeni a szakmailag korrekt, független nyilvánosságot vidéken.”

Utóbbi pont inkább a reményeikben szerepel.

Merthogy a Szabad Pécs online lap, és mint ilyen hatalmas bajban van, mert csak a hirdetésekből származik bevétele. A hirdetők nem nagyon szeretik az online felületet. A Bama.hu-t, a Dunántúli Napló online változatát persze igen, van benne (állami-önkormányzati) reklám. De a Szabad Pécset kiemelten nem. Ugyanis attól félnek, hogy valamelyik állami hatóság vagy az önkormányzat megtorolná rajtuk, ha hirdetnének. (De biztos ez? Mi lenne, ha tennének egy próbát, és ha bántanák a hirdetőket, máris kész lenne a következő címlapsztori, amit átvehetne az országos sajtó?) 

Ennek hiányában a Szabad Pécs közösségi finanszírozásból, magyarán névtelen adományokból próbálja fenntartani magát. Mindössze néhány százezer forint bevétel származik ebből, ezért a lapnál mindenki ingyen dolgozik (pontosabban: a végkielégítéséből és más lapoktól kapott flekkpénzből él), a bevételből pedig az ügyvezető járulékait fizetik, meg a rezsit, ami azért nem túl kecsegtető jövőkép, még akkor sem, ha itt legalább a papír- és a nyomdaköltség nem terheli a lapot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.