valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Fizető vendégek

Egymilliót fizetett, hogy a fiatalkorúak börtönébe kerülhessen

/ 2008.02.11., hétfő 09:02 /

Hat ezredest gyanúsítanak vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel a legújabb börtönbotrányban. A két évig tartó reforméra után a büntetés-végrehajtás szervezete szétzilálódott.

Részben titkosszolgálati eszközökkel buktatta le a Budapesti Katonai Ügyészség azt a hat ezredest, egy alezredest, két ügyvédet és két civilt, akik a vád szerint milliós vesztegetési pénzeket fogadtak el az elítéltektől. A rabok a pénzükért VIP-cellát és más kedvezményeket kaptak, például kétszer több csomagot, beszélőt és szabadságot. Az egyik elítélt egymillió forint ellenében a fiatalkorúak tököli börtönében tölthette le szabadságvesztését. A lefülelt ezredesek között van a tököli és az egri börtön korábbi parancsnoka, valamint a BM kórház egyik főorvosa.

A büntetés-végrehajtás rendszerének korruptságára rávilágító ügyből csak januárban lett botrány, bár a bűncselekményeket 2005-2006-ban követték el, és a nyomozást az ügyészség tavaly augusztusban lezárta. A nyilvánosság csak azért szerezhetett tudomást az esetről, mert a köztévé híradója fél év késéssel "ügyet csinált" belőle. Ráadásul az egyik gyanúsított a botrány kirobbanásáig megtartotta állását a tököli fegyintézetben. Január 29-én Juhász Gábornak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának figyelmeztetnie kellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) megbízott vezetőjét, Dömény Sándor dandártábornokot, ugyan indítson már fegyelmi eljárást a tiszt ellen. Dömény menesztette a gyanúsítottat, de ez nem változtat a tényen, hogy a BVOP vezetői nem találtak kivetnivalót abban, hogy egy korrupt tiszt dolgozzon ugyanabban a fegyintézetben, ahol a bűncselekményt elkövette. E feltűnő erkölcsi vakságért leginkább a szervezet előző parancsnoka, a december 31-én nyugdíjba vonult Csere László tehető felelőssé, mivel Dömény csak januárban vette át a BVOP irányítását. A bűnügyben érintett többi ezredes már nyugdíjas: Juhász Gábor szerint "igyekeztek elmenekülni a nyugdíjba" az eljárás elől.A korrupciós helyzet romlása összefügghet azzal, hogy 2005 októberében a rendőrséghez hasonlóan a büntetésvégrehajtásban is megszüntették a belső ellenőrzést. A főosztály felszámolásától évi 50-55 millió forint megtakarítást vártak. E döntés még Bökönyi István parancsnoksága idején született, igaz, a bv ügyeit már augusztus óta jórészt Csere László irányította miniszteri biztosként. Csere két évig tartó reformlendületének eredményeként a bv vezetőinek 50-60 százaléka távozott a szervezettől, többségük kihasználta a korengedményes szolgálati nyugdíj kínálta lehetőségeket. Az ötvenes éveikben járó, még erejük teljében lévő tisztek többsége persze tovább dolgozik; Bökönyi például az In-Kal Security őrző-védő cég stratégiai igazgatója.

A korrupciós ügy egy megrendült hitelességű intézményt járatott le még inkább. A Civil Jogász Bizottság szerint 2006 őszén a legdurvább jogsértéseket a rebiszesek mellett a bv-sek követték el: a Nagy Ignác utcai börtön udvarán órákig térdepeltetett, megvert és levetkőztetett tüntetők tucatjai első kézből tapasztalhatták meg, milyen bánásmód jár a bv-intézetekben a nem fizető vendégeknek.Börtönpénz

I. B.
itthon@hetivalasz.hu

A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek mellett egy tucat kft. felelős azért, hogy megoldja a fogvatartottak foglalkoztatását. A börtönök és a hozzájuk tartozó kft.-k külön gazdálkodnak: utóbbiak a piacról élnek. Az elérhető eredménykimutatások szerint a vállalkozások fele 10 és 20 millió forint közötti veszteséggel zárt, ám van jól teljesítő társaság is: például a Duna Papír Kft., melynek nyeresége az elmúlt években megközelítette a 60 millió forintot. A bv-intézményektől látszólag függetlenül gazdálkodó társaságok vezetői székében - hármat kivéve - mind valamilyen ezredesi vagy alezredesi rangban lévő büntetés-végrehajtási tiszt ül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.