Fokozódó kullancsveszély! Erről tényleg Brüsszel tehet

/ 2015.06.17., szerda 18:30 /
Fokozódó kullancsveszély! Erről tényleg Brüsszel tehet

Korábban kötelező volt permetezni kullancsok ellen, nyolcadik éve viszont gyakorlatilag tilos irtani a vérszívókat. Hogyan estünk át a ló túloldalára? Nagy kullancsirtás-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Fura egy helyzet: korábban egyenesen kötelező volt permetezni azokat a helyeket, ahol a gyerekek nyáron tábort ütnek, most viszont már nemhogy nem előírás a kullancsirtás, de éppen az vét a szabályok ellen, aki permetezni mer. Korábban az volt a természetes, hogy a városi parkokban, iskolák, óvodák, bölcsődék udvarán másfél méter magasságig lefújták a bokrokat és bennük a kullancsokat, ma az ajánlások szerint a gyermekeket kell lefújni - kullancsriasztóval. S ha betartanánk az ajánlásokat, a kicsiket a kánikulában is úgy engedhetnénk ki az udvarra, hogy a zoknijukba tűrnénk a hosszú nadrágot, a nadrágba pedig a hosszú ujjú inget. Éppen csak szkafandert nem húznánk rájuk, és magunkra.

Elképesztő egy történet. A kullancsirtást törvény írja elő, de az egészségügyi hatóság nem annyira támogatja, az Európai Unió ellehetetleníti, így azután jelenleg nincs a piacon olyan szer, amellyel irthatnák a vérszívókat. A csütörtöki Heti Válasz nemcsak azt járja körül, miért veszélyesek a kullancsok, hanem azt is, hogyan fordulhat elő olyan képtelenség, hogy ugyanazzal a permetlével lefújható a magtárakban tárolt búzaszem, de kullancsirtásra nem használható. S közben ott egy 11 éve parkolópályán levő magyar találmány, amely saját fegyverével üt vissza a kullancsokra, megbetegítve őket.

 

Részletek a június 18-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.