Folytassa az utókor!

/ 2010.12.16., csütörtök 11:47 /
Folytassa az utókor!

"Kell a birkanyáj, de nem emberbőrbe bújtatva" - mondja Szörényi Levente gitáros, énekes, aki december végén szólókoncerttel búcsúzik el a színpadi szerepléstől a Budapest Sportarénában.

- Idén lett budapesti díszpolgár, méghozzá az MSZP-SZDSZ-többségű közgyűlés szavazata alapján. Annyit ostorozta ezt a két pártot az elmúlt években, hogy az embert szinte meglepi, hogy elfogadta a díjat.

- Hadd legyek ebben az ügyben pártsemleges. Tettem le annyit az asztalra, hogy elhiggyem: talán mégis megérdemlem. Egyébként bár az előző társaság szavazta meg még nyáron, nem tőlük vettem át a díjat, hanem már az új főpolgármestertől, Tarlós Istvántól. Örülök, hogy lecserélődött a korábbi garnitúra. Van egy-két figura, aki hál' Istennek, eltűnt a tévé képernyőjéről. Persze rólam is mondhatná bárki, hogy nem szeretem Szörényit. Na, és akkor mi van? De amikor reggelente rikácsoló sziszegők ordították bele az emberbe az észt, azt nehéz volt elviselni.

- Akkor most a korábbiakhoz képest jobb a politikai közérzete?

- Ha már politikáról kell szót ejteni, akkor azt mondanám: Magyarországon a társadalmi kiegyezés és béke sokkal előrehaladottabb lenne, ha az SZDSZ nevű gittegylet nem jött volna létre. Ők az első számú bűnösök a gyűlölethadjárat korábbi működtetésében. A gazdasági ügyekhez nem értek, de úgy hallom, a visszaélések jelentős része is az ő terhükre írható. Az MSZP-t azért nem kritizálom annyira, mert ők a múltból jöttek. Némi cinizmussal őket egy birkanyájhoz hasonlítom, legelnek-legelnek... Egyébként pedig a birkahús pörköltnek, jó csípősen, főtt krumplival nem rossz étel. Régen, vidéki útjaim során sokkal több birkanyájjal találkoztam, s nehezményezem, hogy már nem így van. Kell a birkanyáj, de nem emberbőrbe bújtatva, erre nincs szüksége az újjászülető magyar társadalomnak.

- Lehet. De az tényleg nem zavarja, ha valaki nem szereti?


- Hála Istennek, nagy a táborom, de miért kéne engem mindenkinek szeretni? Van, aki még mindig ott tart, mint negyven évvel ezelőtt, hogy én megrögzött nagyképű vagyok. Nem óhajtok mentegetőzni. Ezek az emberek felszínesen ítélkeznek, és összekeverik a fogalmakat. Ha valaki erős karakter, és hitelesen tudja tolmácsolni a művészetet, annak nem lehet bocsánatot kérve kisomfordálni a színpadról, hogy én csak ennyire vagyok képes. Intelligencia kérdése, hogy valaki az erős egyéniséget hova sorolja.

- Van, aki a Nemzet Zenészei közé - mint az egyik rockzenei portálon a májusi születésnapja után olvashattuk. Most, hogy összegzésre készül, megkérdeznénk: elégedett azzal, amit alkotott?

- Az ember, amíg él, addig folyamatban vannak a dolgai. Hogy eddig mi történt, azt nem elemzem, mert az már nem az én tulajdonom, hanem az utókoré, a közönségé. Nem mérlegelem, hogy elégedett vagyok-e, de abban biztos vagyok, hogy már eddig is kitöltöttem azt az időt, ami elő volt irányozva.

- Ezt honnan lehet ilyen biztosan tudni?

- Tizennyolc-tizenkilenc éves koromban "családi megrendelésre" egy buddhista horoszkópkészítő reggel nyolctól délután négyig előre elmondta az egész életemet. Csodálkoztam, amikor utólag ráébredtem, hogy valóban úgy történt minden, ahogy tőle hallottam, hogy két zenekarom lesz, s hogy életem csúcsán egy minden addigit meghaladó siker következik. Szinte minden bejött a magánéletemmel kapcsolatos meglátásokból is.

- Azért van, ami mégsem a jóslat szerint alakult?

- Kapcsolatok, házasság, válás, új kapcsolat - minden stimmelt, egyet kivéve. Hogy Örs fiam után egy következő kapcsolatomból lesz még egy gyerekem. De különleges lelki kapcsolatom van a fiam kislányával, Szellővel, s arra gondolok, hogy talán ezt lehetett látni annak idején... Egyébként apám, aki nagyon féltett engem és a bátyámat, a buddhistán kívül egy jósnőt is megbízott, hogy fürkéssze ki a sorsunkat.

- Édesapja az MTA régészeti kutatóközpontjában dolgozott, már meghalt, édesanyja - aki 94 éves - süketnéma, mégis ott ül az összes koncertjén. Ennyire hitt a család az okkult tanokban?

- Csak nagyon aggódtak értünk. Apánk minden alkalmat megragadott, hogy megtudja, mi lesz belőlünk. Emmi néni, a jósnő hiperérzékeny öregasszony volt, színészöltözőkben kávézaccból mondta a jövőt. Miután megittam a török kávét, koncentrált, beletúrt a zaccba, ide-oda tologatta, s hosszú percek után azt mondta: nézd, Gyuszikám, világhíres fiad lesz!

- A világhíres fiú most hattyúdallal akar búcsúzni a színpadtól. Az ember az irodalomból ismert halál előtti utolsó dalra gondol.

- Én nem az a hattyú vagyok, aki el akar pusztulni a koncert után, ez csupán egy szép szimbólum. Minden képességemet latba vetve megpróbálom utoljára elszórakoztatni a közönséget és magamat. Nem tervezem, hogy még egyszer színpadra lépek, legfeljebb vendégként, egykét szám erejéig.

- A búcsúkoncerten az Illés-korszak dalait is énekli. Milyen is lesz, amikor az elhunyt Illés Lajost és Pásztory Zoltánt különleges képi és hangmegoldásokkal felidézik a színpadon?

- Ez volt a tavaszi forgatókönyv, akkor még nem gondoltuk, hogy falakba ütközünk Illés Lajos özvegye részéről.

- Miért nincs jóban Illés Lajos özvegyével, Makkai Lilla református lelkésszel?

- Játszottunk mi valaha is egy zenekarban az özveggyel? Van közünk egymáshoz? Minden országban van egy Beatles, és minden Beatlesnek van egy Yoko Onója. Vajon ki képviseli Illés Lajos érdekeit kellőképpen: az, aki meg akar emlékezni róla, vagy aki megtiltja, hogy megemlékezzenek róla? A közönségnek joga van tudni, hogy Illés Lajos miért nem jelenik meg semmilyen módon a koncerten.

- Ez a közönség azt is tapasztalhatja, hogy a belépőjegy ára vetekszik a novemberi Lady Gaga-jegyek árával. Ez tudatos?

- Ezzel nem foglalkozom, nem ismerem ezt az énekesnőt. Én már a mai magyar együttesekről sem tudok sokat. Ez nem azt jelenti, hogy nem jut el hozzám néha az információ. De ha a kocsiban zenét hallgatok, azt sem tudom, hogy aki játszik, magyar-e vagy sem.

- Nem érdekli önt, hogy a mai magyar fiatalok milyen zenei kultúrán nőnek fel?

- Nem a mai fiatalokkal van baj, hanem a trendekkel, a befolyással, az ízlésformálókkal. Rádióállomások, bevásárlóközpontok diktálják, hogyan kell muzsikálni. Én nem akarok abban a szerepben tündökölni, hogy teljes spektrumában rálátásom van a szakmára, mert ez nem így van. Nem vagyok mindentudó guru, aki osztja az észt, és nem is akarok az lenni.

- Vannak elegen, akik osztják az észt, például a Megasztár vagy az X-faktor zsűritagjai. Az ön fiatalkorában a Ki mit tud?-on indultak a tehetségek, ma a televíziós show-műsorokban. A mai tehetségkutatók felvehetik a versenyt az akkoriakkal?

- A mai fiatalok sokkal tehetségesebbek, mint mi voltunk, és nekünk közel sem voltak olyan lehetőségeink, mint napjaink zenészeinek. Ma mindenki ki tud állni, akinek van mondanivalója, akár egy laptoppal is lehet muzsikálni. De mondom: a mai fiatalokat nem ismerem, leginkább csak a Társulat tagjait, akiket a Magyar Televízióval közös produkcióban az István, a király 25. születésnapján a rockopera új szereposztására kiválasztottunk. Az nekem sem mindegy, ki játszik a darabomban.

- A búcsúkoncertjén is ők lépnek fel, miközben a rockopera ősbemutatójának szereplői kifogásolták, hogy le vannak tiltva, ki vannak zárva.

- Nem zártunk ki senkit, de miért kellene hetvenévesen bárkinek is Istvánt énekelni? A siránkozással szerzett médianyilvánosság egy-két koncertre volt elég a panaszosok számára. Méltatlannak tartom az ügyhöz, hogy nyüszítenek az egykori szereplők, ahelyett, hogy úgy nyilatkoztak volna, mint én: jöjjenek a fiatalok. Én a saját szerepemet játszom, de van önkontrollom: most lesz egy koncertem, és többet nem fogok kiállni a színpadra. Én is nosztalgiával gondolok vissza a régi időkre, de ha valakinek az hiányzik, föl lehet tenni egy DVD-t, CD-t.

- Ön fölteszi? Mondjuk a régi Istvánt, vagy az Illés-, a Fonográf-számokat?

- A magam szórakoztatására se Fonográfot, se Illést nem szoktam feltenni. Akkor hallgatom meg a szerzeményeimet, ha valamilyen okból dolgozni kell velük. Otthon klasszikus zenei adót hallgatok, vagy az interneten countryt, dzsesszt, swinget, spanyol gitárzenét, ír vagy skót népzenét.

- Magyar népzenét?

- Azt leginkább a kocsiban. A pop-rock-beat világából jőve a sajátommá tettem ezt a műfajt. Azok a népzenészek, akikkel életem során együttműködtem, valamennyien a kedvenceim, egy részük a búcsúkoncertemen fel is lép, így Halmos Béla, Sebő Ferenc, Gryllus Dániel vagy Kozák József. De dolgoztam együtt Szvorák Katival, a Muzsikás együttessel; Sebestyén Márta az István, a királyban Rékát énekelte, és a fiának is a keresztapja vagyok.

- Az István, a király volt az első rockoperája, de azt a sikert egyik színpadi darabja sem érte el. Ezt hogyan magyarázza?


- Kevés esélyt látok rá, hogy Magyarországon sorjázzanak a színpadi műveim, de azért tisztességes dolognak tartanám, ha minden évadban bemutatnák egyiket-másikat. Most valóban az István, a király van mindenek felett, ugyanakkor a nézőknek lehetőségük sincs megnézni mondjuk az Árpád népét vagy a Kőműves Kelement. Az előadásaimon ezt szóvá is teszem. De azért az elmúlt években voltak olyan vélemények, amelyek az Attila - Isten kardja című rockoperát nagyon nagy műnek nevezték.

- A koncerten a négy színpadi műből is lesznek részletek. Mennyi időt vesz igénybe a felkészülés? Mostanában bármikor kerestük, próbán volt.

- Naponta reggel kilenctől délután ötig foglaltuk le a termet, de mindig attól függ a próba hossza, hogyan haladunk. Be van osztva, hogy a közreműködő vendégek közül ki mikor próbál. Hamarosan összeülünk a hatvantagú Danubiával is - először játszom szimfonikus zenekarral. Ők a színpadi művek hangzását erősítik, de ami meglepetés: a dalaimra is készült odaillő hangszerelés. Bár életem első és utolsó szólókoncertjét életműkoncertnek is szoktam nevezni, ez természetesen csak keresztmetszetét adja az életműnek. És most csak az általam komponált számok hangzanak el.

- A kávézacc és a horoszkóp megmondta a folytatást?

- Annyit tudok, hogy hetvenéves korom fölött még "kellene" munka miatt repülőgéppel utaznom. A többit meg majd meglátjuk...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.