Folytassa, vádlott!

/ 2007.05.17., csütörtök 10:22 /

Köztudomású, hogy a 2003-ban kirobbant brókerbotrány egyetlen politikus pályáját sem törte derékba. Új jelenség azonban, hogy mára a vádlotti sorba került vállalkozók, rendőrök után is kapkodni kezdett a piac. Egyikük Leisztinger Tamás üzletember biztonsági főnökének készül, másikuk sztárügyvédeknél tanácsadóskodik, s akad, aki új cégcsoportot alapít.A Kulcsár-ügyhöz kapcsolódó perek különböző rendű-rangú vádlottjai mind gyakrabban tűnnek fel a Gresham-InterContinental-Kempinski háromszögben - értesítették szerkesztőségünket az olvasók. Jellemzően a luxusszállodák halljait vagy kávézóit veszik igénybe, ahol - vélhetően - üzleti megbeszéléseket folytatnak. Lapunk e hírek hallatán döntött úgy, hogy választ keres a "mitől megy ilyen jól egyes vádlottak, érintettek sora?" jellegű kérdésekre. Az eredmény megdöbbentő: Kulcsár Attila büntetőeljárás alá vont társai, segítői, ismerősei ma vállalkozásokat alapítanak, jól menő ügyvédi irodát vagy aukciósházat tartanak fent, illetve nagynevű üzletemberek mellé szegődnek, lehetőleg vezető pozíciókba.

Mielőtt az iménti állítást alátámasztanánk, egy tényt érdemes rögzíteni. A Fővárosi Főügyészség 2005-ös vádiratában foglalt sikkasztástörténet lényegében megegyezik a botránybróker korábban kiszivárgott vallomásaiból összeálló sztorival. Eszerint Kulcsár Attila és társai a magán- és állami cégektől elsikkasztott milliárdokat ingatlanvásárlásokba ölték (hozzájutottak például a K&H Bank több épületéhez), nagyberuházásokba fektették (a nagyváradi Lotus Plaza és a Lepence-völgyi Thermal Hotel Visegrád-projekt erejéig), valamint gazdasági társaságokban történő befolyásszerzésre használták (ez a nyomdai piacon honos Novoprint, a dobozipari óriásként jegyzett Kartonpack, a műanyaggyártó Pannonplast és a Hungexpo Reklám Rt. meghódítását jelentette.)

Hiába fedi azonban egymást a Kulcsár és az ügyészség által előadott sikkasztástörténet, ha a bevádolt személyek száma jelentősen eltér a két "fél" esetében; a bróker közel száz együttműködő (köztük megannyi MSZP-s politikus) nevét említette vallomásaiban, a vádhatóság viszont eddig csak két tucat bűnsegédgyanús figurát talált. Zavarba ejtő fejlemény, hogy az ügyészség az eddigi legnagyobb hal, a több tízmilliárdos vagyonnal rendelkező Dunai György tavaly év végi "befogását" sem önmagának, hanem a K&H belső felderítőinek köszönheti. A pénzintézet külön panaszbeadványt fogalmazott, mondván: a hatóság "bizonyos személyek vonatkozásában súlyosabb következtetésre is juthatna, mint az a kész vádiratban szerepel". A K&H-s nyomásnak engedve az ügyészség két hónapja megvádolta Dunait, akinek Betonút Zrt. nevű cégét egykor a Kulcsár Attila által működtetett "kisbank" legnagyobb MSZP-közeli befizetőjeként tartották számon. (A Fővárosi Bíróság úgy tájékoztatta lapunkat: Dunai György büntetőügyét egyesítették a folyamatban lévő Kulcsár-perrel, igaz, az érintett fellebbezett e végzés ellen.)

A vád szerint a volt alkusz a Betonúttulaj beleegyezésével mutatott ki a valóságosnál kevesebb hozamot a sztrádaépítő cég befektetései után - hogy az "elrejtett" hozamrészt később feloszthassák egymás között. Bár ez az információ - pletykaszinten - a brókerbomba 2003-as robbanása óta tartja magát, Dunai mindeddig háborítatlanul szélesíthette cégbirodalmát. 2004 végén ő lett az akkortájt évi 62 milliárd forintos árbevételt realizáló Betonút 100 százalékos tulajdonosa, emellett családi cégéhez került a már említett Thermal Hotel Visegrád, felesége pedig a felfutóban lévő gyöngyösi Borpalota Kft.-t, illetve Mátra-Top Borházat üzemelteti. (Az MSZP-SZDSZ koalíció korábban a Mátráért felelős állami Egererdő Rt. igazgatóságába is beengedte Dunait.) Mindeközben a Betonút volt gazdasági vezérigazgató-helyettese és társtulajdonosa, a Kulcsár-per IX. rendű vádlottja, Garamszegi Gábor is önálló céghálózatot épített az ellenőrzése alatt álló GGroup Vagyonkezelő Kft., illetve az off-shore Lobagola Investment Inc. köré (lásd táblázatunkat). Hiába a Kulcsár-botrány, a sorban Garamszegi után következő, tehát X. rendű vádlott, Forró Tamás sem adta fel vállalkozói énjét: az egykori médiamunkás három éve működteti Budapest egyik legelegánsabb enteriőrgalériáját és aukciósházát a Szent István téren.

A brókerbotrányhoz kapcsolódó büntetőeljárások között olyanok is akadnak, amelyeket nem egyesítettek a Fővárosi Bíróságon folyó Kulcsár-perrel. Ilyen például a hivatalos személyként elkövetett bűnpártolással vádolt Bácskai János esete - a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt főigazgatóját várhatóan jövő héten ítéli el vagy menti fel a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Úgy tudjuk, Bácskainak érvényes ajánlata van Leisztinger Tamástól: az MSZP-közeliként emlegetett üzletember a bírósági szakasz lezárulta után cégeinek biztonsági főnökévé nevezné ki a dandártábornokot. Ugyancsak a Kulcsár-pertől elkülönítve folyik a Molnár Csaba elleni büntetőeljárás - bár a brókerügy egykori főnyomozóját a minap felmentették a vesztegetés vádja alól, közokirat-hamisítás témában egyelőre nem született ítélet. (A vádhatóság szerint Molnár 2003-ban visszadátumozta azt a határozatot, amelyben megtagadja a nyomozást a K&H-ügyet kirobbantó Pannonplast-részvényfelvásárlás kapcsán.) A hazai médiumok által sztárolt exrendőr "leszerelését" követően a Bárándy Ügyvédi Iroda egyik társult irodájánál tanácsadóskodott, újabban pedig tudomásunk szerint Zamecsnik Péternél segédkezik.

A Kulcsárhoz köthető perek vádlottjai mellett néhány "egyszeri" érintett is figyelemre méltó karriert futott be. A bróker által VIP-személyként kezelt Pintér Dezső, a TV2 volt elnöke például annál az Esplanade Hungary Kft.-nél tart fenn irodát, ahol a Horn-ciklus Nádor-ügyében elhíresült Szász Andrást is a felügyelőbizottsági tagok közt jegyzik. A Lotus Plaza ura, Alexandru Mudura tavaly tovább bővítette az egykor Kulcsárékkal közös nagyváradi bevásárlóközpontját, és a Ramexa nevű Mudura-cégben korábban felügyelőbizottsági tagságot vállaló Giuseppe Pini körül is elültek a hullámok - ő jelenleg is őrzi üzletág-vezetői székét az Inter-Európa Bankban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.