Folytatódik a háború Schmidt Mária és Lázár János között

/ 2015.03.02., hétfő 15:28 /

Egy a tábor, de nem túl nagy az egyetértés: Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója megvádolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy szánt szándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását.

„Nem gondolhatunk másra, mint hogy a Sorsok Házát a nyilvánosság előtt lejáratni szándékozó akcióról van szó. Értetlenül állunk azelőtt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter – talán barátja és újdonsült tanácsadója, a vaskos pártállami múlttal bíró Zoltai Gusztáv sugalmazására –, szánt szándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, rúg fel írásbeli és szóbeli megállapodásokat, megy szembe a kormány határozatával.”

A Facebookon közzétett írás további vádakat is megfogalmaz. Schmidt szerint a Miniszterelnökség egy 2013 őszén belső használatra készített munkaanyagot köröztet, és úgy tüneti fel, mintha ez nem kivonatos szinopszis, hanem maga a múzeumi tárlat végső koncepciója lenne. Nyilván arra utal a történész, hogy Lázárék e félkész munkaanyag szétküldésével próbálják bebizonyítani, hogy Schmidt csapata szakmailag alkalmatlan a múzeum berendezésére.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Schmidt szerint a Miniszterelnökség felkérésére elkészítették a Sorsok Háza végleges koncepcióját és látványterveit is, de az anyagon dolgozó munkatársakat a Miniszterelnökség máig nem fizette ki. „A Sorsok Háza túl fontos a magyar társadalomnak és számunkra is ahhoz, hogy hagyjuk, személyes hazárdjátszmák vagy éppen átláthatatlan, kusza háttéralkuk martalékává váljon. [...] A lehetetlen körülmények ellenére kollégáimmal továbbra is ezt [ti. a múzeum mielőbbi megnyitását] szeretnénk elérni”, zárja levelét a történész.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kommentárunk:

A Schmidt–Lázár-konfliktus nem most keletkezett, számos jele volt korábban is, hogy a kormányzati emlékezetpolitikában meghatározó szerepet játszó történész és a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem jönnek ki egymással.

Tavaly októberben Schmidt Mária Love story címmel hosszú publicisztikát írt a Heti Válasznak, amelyben részletesen ismertette a Sorsok Háza általa megálmodott koncepcióját. Beszélt arról is, hogy „ugyanazok, ugyanazzal a vehemenciával”, akik annak idején médiahadjáratot indítottak a Terror Háza ellen, az újabb projektet is megtámadták, illetve azt állította, hogy a Mazsihisz élére állt ennek a „politikai támadássorozatnak”. Schmidt már akkor felrótta Lázárnak, hogy felkérte tanácsadónak a pufajkás és munkásőrmúltú volt Mazsihisz ügyvezető igazgatót, Zoltai Gusztávot.

„Lázár nem érti, hogy ezúttal az identitásunkról van szó. Nem a hatalmi praktikák, a háttérben megkötött biztonságos alkuk világáról, hanem elvekről, hitről, mindarról, amire egész életünket és benne politikai közösségünket építjük”, indokolta Schmidt, hogy miért tartja erkölcsileg vállalhatatlan lépésnek Zoltai tanácsadói felkérését. „Ha a politika a mindent átható cinizmusra és az elvtelenségre látszik lecsupaszodni, akkor megkezdődik a visszaszámlálás”, tette hozzá.

Lázár akkor azzal indokolta a felkérést, hogy szeretne békét teremteni a Sorsok Háza körül, és megígérte, hogy a kiállítást csak akkor nyitják meg, ha sikerül körülötte konszenzust teremteni. Akkoriban épp teljes erővel tombolt a Szabadság téri német megszállási emlékmű körüli vita, amely az ország nemzetközi megítélését is negatívan befolyásolta – a kormányban lehetett egyfajta aggodalom, hogy egy újabb emlékezetpolitikai összecsapás egy holokauszttal kapcsolatos témában, ráadásul pont a hazai zsidóság legnagyobb vallási szervezetével, jelentős károkat okozhat.

Úgy tudjuk, hogy Schmidt cikkét Lázár János – nem meglepő módon – igencsak zokon vette. Egy tévéinterjúban a miniszter ennyit mondott a témáról:

„Sajnos nem olvastam, majd karácsony és szilveszter között olvasok publicisztikákat, ha lesz hozzá türelmem, meg szórakozni akarok.” Zoltairól pedig azt mondta: „Nem a vitát keressük, hanem a konszenzust, ezt a publicistáknak is meg kell érteniük.”

Az álláspontok mindenesetre azóta sem közeledtek egymáshoz, ezért a gyakorlatilag már fölépült múzeum elfogadott kiállítási koncepció hiányában egyelőre nem tud megnyílni. Közben kiderült, hogy a már meglevő tanácsadó testület mellé a Mazsihisz – Schmidt Mária tudta nélkül – új Sorsok Háza-munkacsoportot hozott létre. Heisler András Mazsihisz-elnök elég szűkszavúan nyilatkozott az új grémium szándékairól, és arra sem adott egyértelmű választ, hogy kapott-e a Mazsihisz vétójogot Lázártól a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának ügyében.

Lázár János legutóbb azt írta lapunknak, hogy a Heti Válasz ellenséges vele. Ez nem így van: amint nyilvánosságra kerül a Miniszterelnökséget vezető miniszter reakciója Schmidt mostani levelére, ezt is ismertetni fogjuk, olvasóinkra bízva, hogy kinek az érveit tartják meggyőzőbbnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.