valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Fontos változás az egészségügyben

/ 2018.04.12., csütörtök 10:00 /

A magánegészségügyben. Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat és a napokban újabb magán-egészségügyi szolgáltatók is gazdát cserélhetnek.

Beszáll-e vevőként a Fidesz-holdudvar az egészségügyi piacba?

Ez a következő időszak legfontosabb kérdése. A magán-egészségügyi piac robbanásszerű növekedése úgy ment végbe, hogy  eddig itt nem jelentek meg a Fidesz-közeli nagy cégfelvásárlók. A piac alakításában úgy vett részt a kormány, hogy engedte sodródni az ágazatot. Egy ideig azzal növelte az egészségügyi magánpiac szerepét, hogy pénzt vont el a közszolgáltatók működésétől. Majd a költségvetés stabilizálása után jelentősen növelte ugyan az egészségügyre fordított összeget, ám annak zöme az egyébként fontos béremlésekre ment, nem pedig a működtetés egyéb területére.

Tehát nem volt alkalmas a járóbeteg-szakrendelők hosszú előjegyzési idejének visszametszésére, amely a magánegészségügyi keresletet generálja. Emiatt az látszik, hogy az állam fokozatosan visszavonul az egészségügy működési finanszírozásából. Egyre nagyobb összeget tesznek bele a betegek a saját zsebükből, üzleti vagy önkéntes biztosítókon keresztül.

Az évente akár 20 százalékkal, egyes szektoraiban pedig még ennél is jobban bővülő magán-egészségügy területéről hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy komoly üzleti mozgások folynak a háttérben, és több nagy szolgáltató is gazdát cserélhet. Így könnyen lehet, hogy a sorban csak első  a bejelentés, amely szerint Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat.

A befektető a Gyurcsány-kabinet idején bezárt fővárosi szülészetek közül éltetett egyet tovább magánintézményként. A Nyírő Gyula Kórház területén levő magánkórház olyan kedveltté vált a családok körében, hogy ma már minden századik magyar gyermek náluk születik. A 11 éve létrehozott vállalkozás hosszú idő után vált nyereségessé, és most egy januárban alakult cég, a Medalliance Zrt.vásárolta fel, amelynek többségi tulajdonosa Haraszti Péter György. Az ügyvezetője pedig a Medicover egészségügyi multinacionális magánszolgáltató korábbi vezetője, Fábián Lajos.

A cégmozgások abból a szempontból érdekesek, lehet-e belőlük következtetéseket levonni a harmadik Orbán-kabinet leendő egészségpolitikájára. Vagyis, hogy tovább sodródik az ágazat egy járóbeteg-ellátásában a bevételeket tekintve magántúlsúlyú szolgáltatás felé, a kórházi szektorban pedig egy kisebbségi (9-10 százalékos), de egyre növekvő privátszektor irányába, vagy idővel ezt tudatos lépések váltják fel. Ennek jelzése lenne, ha a kormányhoz közeli nagybefektetők jelennének meg a piacon. Ebben az esetben azonban nem mutatnak jelek erre. A vevők maguk is a magánegészségügy szereplői, akik kihasználva a kedvező piaci körülményeket most felvásárlásba kezdtek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.