valasz.hu/itthon/na-most-ki-kapott-685-milliardot-az-allami-eximbanktol-118446

http://valasz.hu/itthon/na-most-ki-kapott-685-milliardot-az-allami-eximbanktol-118446

Fontos változás az egészségügyben

/ 2018.04.12., csütörtök 10:00 /

A magánegészségügyben. Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat és a napokban újabb magán-egészségügyi szolgáltatók is gazdát cserélhetnek.

Beszáll-e vevőként a Fidesz-holdudvar az egészségügyi piacba?

Ez a következő időszak legfontosabb kérdése. A magán-egészségügyi piac robbanásszerű növekedése úgy ment végbe, hogy  eddig itt nem jelentek meg a Fidesz-közeli nagy cégfelvásárlók. A piac alakításában úgy vett részt a kormány, hogy engedte sodródni az ágazatot. Egy ideig azzal növelte az egészségügyi magánpiac szerepét, hogy pénzt vont el a közszolgáltatók működésétől. Majd a költségvetés stabilizálása után jelentősen növelte ugyan az egészségügyre fordított összeget, ám annak zöme az egyébként fontos béremlésekre ment, nem pedig a működtetés egyéb területére.

Tehát nem volt alkalmas a járóbeteg-szakrendelők hosszú előjegyzési idejének visszametszésére, amely a magánegészségügyi keresletet generálja. Emiatt az látszik, hogy az állam fokozatosan visszavonul az egészségügy működési finanszírozásából. Egyre nagyobb összeget tesznek bele a betegek a saját zsebükből, üzleti vagy önkéntes biztosítókon keresztül.

Az évente akár 20 százalékkal, egyes szektoraiban pedig még ennél is jobban bővülő magán-egészségügy területéről hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy komoly üzleti mozgások folynak a háttérben, és több nagy szolgáltató is gazdát cserélhet. Így könnyen lehet, hogy a sorban csak első  a bejelentés, amely szerint Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat.

A befektető a Gyurcsány-kabinet idején bezárt fővárosi szülészetek közül éltetett egyet tovább magánintézményként. A Nyírő Gyula Kórház területén levő magánkórház olyan kedveltté vált a családok körében, hogy ma már minden századik magyar gyermek náluk születik. A 11 éve létrehozott vállalkozás hosszú idő után vált nyereségessé, és most egy januárban alakult cég, a Medalliance Zrt.vásárolta fel, amelynek többségi tulajdonosa Haraszti Péter György. Az ügyvezetője pedig a Medicover egészségügyi multinacionális magánszolgáltató korábbi vezetője, Fábián Lajos.

A cégmozgások abból a szempontból érdekesek, lehet-e belőlük következtetéseket levonni a harmadik Orbán-kabinet leendő egészségpolitikájára. Vagyis, hogy tovább sodródik az ágazat egy járóbeteg-ellátásában a bevételeket tekintve magántúlsúlyú szolgáltatás felé, a kórházi szektorban pedig egy kisebbségi (9-10 százalékos), de egyre növekvő privátszektor irányába, vagy idővel ezt tudatos lépések váltják fel. Ennek jelzése lenne, ha a kormányhoz közeli nagybefektetők jelennének meg a piacon. Ebben az esetben azonban nem mutatnak jelek erre. A vevők maguk is a magánegészségügy szereplői, akik kihasználva a kedvező piaci körülményeket most felvásárlásba kezdtek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.