Fontos változás az egészségügyben

/ 2018.04.12., csütörtök 10:00 /

A magánegészségügyben. Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat és a napokban újabb magán-egészségügyi szolgáltatók is gazdát cserélhetnek.

Beszáll-e vevőként a Fidesz-holdudvar az egészségügyi piacba?

Ez a következő időszak legfontosabb kérdése. A magán-egészségügyi piac robbanásszerű növekedése úgy ment végbe, hogy  eddig itt nem jelentek meg a Fidesz-közeli nagy cégfelvásárlók. A piac alakításában úgy vett részt a kormány, hogy engedte sodródni az ágazatot. Egy ideig azzal növelte az egészségügyi magánpiac szerepét, hogy pénzt vont el a közszolgáltatók működésétől. Majd a költségvetés stabilizálása után jelentősen növelte ugyan az egészségügyre fordított összeget, ám annak zöme az egyébként fontos béremlésekre ment, nem pedig a működtetés egyéb területére.

Tehát nem volt alkalmas a járóbeteg-szakrendelők hosszú előjegyzési idejének visszametszésére, amely a magánegészségügyi keresletet generálja. Emiatt az látszik, hogy az állam fokozatosan visszavonul az egészségügy működési finanszírozásából. Egyre nagyobb összeget tesznek bele a betegek a saját zsebükből, üzleti vagy önkéntes biztosítókon keresztül.

Az évente akár 20 százalékkal, egyes szektoraiban pedig még ennél is jobban bővülő magán-egészségügy területéről hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy komoly üzleti mozgások folynak a háttérben, és több nagy szolgáltató is gazdát cserélhet. Így könnyen lehet, hogy a sorban csak első  a bejelentés, amely szerint Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat.

A befektető a Gyurcsány-kabinet idején bezárt fővárosi szülészetek közül éltetett egyet tovább magánintézményként. A Nyírő Gyula Kórház területén levő magánkórház olyan kedveltté vált a családok körében, hogy ma már minden századik magyar gyermek náluk születik. A 11 éve létrehozott vállalkozás hosszú idő után vált nyereségessé, és most egy januárban alakult cég, a Medalliance Zrt.vásárolta fel, amelynek többségi tulajdonosa Haraszti Péter György. Az ügyvezetője pedig a Medicover egészségügyi multinacionális magánszolgáltató korábbi vezetője, Fábián Lajos.

A cégmozgások abból a szempontból érdekesek, lehet-e belőlük következtetéseket levonni a harmadik Orbán-kabinet leendő egészségpolitikájára. Vagyis, hogy tovább sodródik az ágazat egy járóbeteg-ellátásában a bevételeket tekintve magántúlsúlyú szolgáltatás felé, a kórházi szektorban pedig egy kisebbségi (9-10 százalékos), de egyre növekvő privátszektor irányába, vagy idővel ezt tudatos lépések váltják fel. Ennek jelzése lenne, ha a kormányhoz közeli nagybefektetők jelennének meg a piacon. Ebben az esetben azonban nem mutatnak jelek erre. A vevők maguk is a magánegészségügy szereplői, akik kihasználva a kedvező piaci körülményeket most felvásárlásba kezdtek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.