heti-valasz.hu/itthon/epul-budapest-uj-kapuja-milyen-lesz-a-kelenfoldi-varoskozpont-128728

http://heti-valasz.hu/itthon/epul-budapest-uj-kapuja-milyen-lesz-a-kelenfoldi-varoskozpont-128728

FŐPRÓBA

Választás 2006 alulnézetből - V.

/ 2006.03.09., csütörtök 16:09 /

Az MSZP és a Fidesz párton kívüli, lokálpatrióta jelöltet támogat a szentendrei időközi polgármester-választáson. A március 19-i megmérettetést mindkét párt az áprilisi választás főpróbájának tekinti, amelyben a mozgósítás játszhatja a kulcsszerepet.1998 óta irányította Szentendrét a szocialista Miakich Gábor, akinek lemondási szándékairól már tavaly nyáron keringett szóbeszéd a helyi közéletben. Így csak az időzítés (a polgármester december 13-án nyújtotta be lemondását) keltett meglepetést a városban. A szentendrei közélet rejtelmeit ismerők által tisztességesnek, ám gyenge kezűnek tartott politikus hivatalosan a jobboldali többségű képviselő-testülettel kapcsolatos konfliktusai miatt távozott. 2002 óta ugyanis 10-9 arányban az ellenzék van fölényben, és egy-egy testületi ülésen gyakran szikráztak az indulatok. Mások a helyi szocialisták belharcát lezáró alkut sejtenek a háttérben, ám ezt a nagyobbik kormánypártnál cáfolják.

KONZERVATÍV KÖRZET

Tény ugyanakkor, hogy a váltás körülményei alapos munkáról árulkodnak: Miakich Gábor ez év elején már el is foglalta helyét új munkahelyén, a Pest Megyei Földművelésügyi Hivatal élén. A lemondás másnapján pedig a választók postaládáiban már ott is volt az akkor még ki sem írt időközi választás szocialista jelöltjét, Drobilisch Erzsébetet népszerűsítő kiadvány. A közigazgatás nemcsak a korábban jegyzőként dolgozó feleség révén van jelen a családban. Drobilisch Erzsébet házastársa, Dombóvári Ottó a megyei közigazgatási hivatal első embere. A lépéshátrányba került Fidesz az Együtt Szentendréért Egyesület önkormányzati képviselőjét, a jogi bizottság elnökét, Dietz Ferencet jelölte, aki - Drobilisch Erzsébethez hasonlóan - nem tagja az őt indító pártnak.

A térség (Pest megye 11-es választókerületét Szentendrén kívül még több pilisi, dunakanyari falu alkotja) jobbra húz; a rendszerváltás óta a választókerület - az 1994 és 1998 közötti ciklus kivételével - konzervatív képviselőt küldött a parlamentbe. A városi politika összetettebb: a legutóbbi polgármester-választáson is a szocialisták javára billent a mérleg, mert az általában tíz százalék körül teljesítő SZDSZ az MSZP jelöltjét támogatta, a városban szintén erős nemzeti radikálisok pedig önállóan indultak. Most sem tesznek másként: az időközi választáson a MIÉP-Jobbik Harmadik Út színeiben a kisgazda Filó András küzd a szavazók bizalmáért; 1998-ban még a Fidesz és az FKGP mezében állt rajthoz.

"Liberális irányba változott az országos, de különösen a helyi Fidesz, a nemzeti gondolatot nem képviselik megfelelően" - ad radikáljobbos magyarázatot indulására Filó András. A politikus negyvennyolc éve él a településen, ősszentendreinek vallja magát. Mint mondja, ha a helyiek a jelölt személyére s nem a narancssárga karikára vagy a piros négyzetre szavaznak, komoly esélye van. Arról is érdeklődünk, hogy a szocialista vezetésű megyei önkormányzat tulajdonában álló Pest megyei kéményseprő és tüzeléstechnikai kft. ügyvezető igazgatójaként nem a nagyobbik kormánypártnak tett szívességként indul-e a választáson. "Még a feltételezés is sértő. A céget tavaly decemberben a megye eladta egy magánszemélynek, nincs tehát politikai alku a háttérben" - hárítja el az állítást Filó. Visszalépésére nem lehet számítani, hiszen pártjának létfontosságú, hogy megmutassa magát alig egy hónappal az országgyűlési választások előtt. Ennek megfelelően a nemzeti radikálisok nagyágyúi tiszteletüket teszik Szentendrén: március 10-én Csurka István tart nagygyűlést, ahol felszólal Kovács Dávid, a Jobbik elnöke is.

PÁRTON KÍVÜL

Drobilisch Erzsébet, a szocialisták jelöltje húsz éve dolgozik a közigazgatásban, volt a város megbízott jegyzője is. Amikor közéleti motivációiról kérdezzük, a politikus lokálpatrióta elkötelezettségét hangsúlyozza. "Őseim 300 éve érkeztek Dalmáciából, azóta a városban él a családom. Nem vagyok pártkatona, az MSZP-be sem léptem be, ott is tudják, hogy mindenekelőtt önkormányzati szakember vagyok" - magyarázza Drobilisch Erzsébet, aki a kampányban is a helyi ügyekről - utcák aszfaltozásáról, iskolák felújításáról, az egészségügyi szolgáltatás javításáról - beszél. Szerinte nem okoz hátrányt, hogy egy megbukott szocialista polgármester után kell ringbe szállnia, és meggyőződése, hogy szót ért majd a jobboldali többségű testülettel is.

Amikor a választás országos kihatásairól faggatjuk, a jelölt határozott: "Nem értek egyet azzal, hogy a polgármester-választás az országos voksolás előszobája. Nálunk még technikai szempontból sem ér össze a két dolog: az én kampánycsapatom és a térség szocialista jelöltje, Bársony András stábja alig mutat átfedést" - igyekszik kisebbíteni a tétet Drobilisch Erzsébet, ám ő is elismeri, hogy sokan figyelnek most Szentendrére, és az eredményt kiemelten kezeli majd az országos sajtó is.

A baloldal prominensei közül már többen elzarándokoltak a városba: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter mutatta be a sajtónak és a nagyközönségnek a polgármesterjelöltet, nemrég pedig Lendvai Ildikónak és Hiller Istvánnénak örvendhettek a baloldaliak, de megjelent Kéri László is. Gyurcsány Ferenc városba érkezéséről még nem tudni biztosat, ám a jól értesültek tudni vélik, hogy a kormányfő a kampánycsend előtt személyesen szól majd a hívekhez. A miniszterelnöki támogatás már csak azért is valószínű, mert a felmérések szerint kiegyensúlyozott versenyben minden szocialista szavazatra szükség lesz, a mozgósítást pedig segítheti a Gyurcsány-szereplés.

FEJLŐDÉS, VÁLTOZÁS

A nagyobbik ellenzéki párt MDF által is támogatott jelöltje, Dietz Ferenc, az Együtt Szentendréért Egyesület önkormányzati képviselője nem csak az elkötelezett szavazók megszólítására épít. Az országosan bevált példa mintájára városi konzultációt indított a szentendrei lakos Kudlik Júlia segítségével a helyi vállalkozók, művészek, sportolók, kereskedők, környezetvédők véleményének megismerésére. A törzsbázisnak is jutott a jóból: a Fidesz politikusi "sztárparádét" szervezett jelöltjük támogatására. Szentendrén előadást tartott Fónagy János, Pálinkás József és Mikola István is.

A "Szentendre rendre, fejlődésre, változásra vár" szlogennel kampányoló Dietz Ferenc is gyökereit hangsúlyozza. "Sváb és dalmát őseim vannak, háromszáz éve élünk a városban. Nagybátyám helytörténeti munkásságának elismeréseként posztumusz Pro Urbe díjat kapott" - villantja fel lokálpatrióta indíttatását. Mint mondja, az ő pártonkívülisége integráló tényező is lehet, szerinte ugyanis az nyerhet, aki az elkötelezetteken kívül az ingadozókat vagy a közömbösöket is meg tudja szólítani. A városban mindenesetre nem érezni a nagypolitika izgatottságát. Dietz Ferenc a kopogtatócédula-gyűjtés során tapasztalta, hogy az emberek egy része nem tudott kiigazodni az ajánlószelvények és szavazások labirintusában, a jelölt ezért nem számít magas részvételi arányra.

"Az őszi önkormányzati választásokig a nehéz anyagi helyzetben nem lehet csodákat művelni, nekünk azonban kész terveink vannak. Huszonnyolc hét alatt 28 fontos feladatot végzünk el!" - beszél az esetleges győzelme utáni lépésekről a fideszes jelölt, aki még idén újraalakítaná a Városfejlesztési Egyesületet, valamint a város déli gyökereit, kapcsolatait bemutató Szerb-Dalmát-Balkán Kulturális Központot hozna létre.

Lapzártánkkor Orbán Viktor szentendrei látogatása sem volt még biztos, ám vélhetően ő is tiszteletét teszi majd a Dunakanyarban. Úgy hírlik ugyanis, a Fidesz az országos mozgósítás főpróbájának szánja a szentendrei megmérettetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.