Oroszok hatoltak be a Nemzetbiztonsági Hivatalba

/ 2011.09.28., szerda 14:40 /
Oroszok hatoltak be a Nemzetbiztonsági Hivatalba

Fordulat a kémügyben! Az NBH-tisztikar poligráfos átvilágításán túl technikai támadás is érhette orosz részről a magyar államot az előző ciklusban – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból. A behatolást segítő Zömök Kft. anno Gyurcsány Ferenc anyósának környezetében, az Apró család kvázi társvállalkozásaként alakult.

Vlagyimir Putyin 2006-ban családlátogatással segítette Gyurcsány Ferenc kampányát

 

A Heti Válasz újabb információi szerint a kémügy messze többről szól, mint ami eddig nyilvánosságra került. Igaz ugyan, hogy az orosz hátterűként azonosított Zömök Kft., illetve vezetője, Püski László részt vett az NBH tisztikarának átvilágításában - de nem ő volt a főszereplő. Információink szerint egy korábbi NBH-s belső vizsgálat, illetve a jelenleg folyó nyomozás világossá tette: külön orosz különítmény érkezett Magyarországra a feladatra. Noha Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök égisze alatt bolgár (tehát EU-tagtárs) szakembergárda végzi a poligráfos vizsgálatokat, az „orosz munkanyelvű" kollégák nem balkániak voltak. Hanem hús-vér oroszok. Ezt a tényt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, aki a „riasztás" ellenére nem állítatta le az akciót.

Úgy tudjuk, mindössze másfél tucat NBH-munkatársat hazugságvizsgáltak meg az orosz vendégek; ehhez viszont saját technikai hátteret telepítettek a szolgálat székházába. Az eszközök a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül érkeztek az országba - a feltűnésmentes behozatalt az NBH repülőtéri kirendeltsége biztosította (együttműködésben a légikikötő védelmi rendszereit működtető Zömök Kft.-vel). Forrásaink szerint egy humánerőforrás-átvilágításhoz sem titkolózásból, sem külföldi szakemberanyagból, sem gépekből nem kell ennyi - így mindinkább az NBH technikai megtámadására terelődött a kémgyanú.

A holnap megjelenő Heti Válaszból egyértelművé válik, hogy a Zömök Kft.-nek fedőszervi-közvetítői szerepet osztottak ebben a játékban, ami például abban nyilvánult meg, hogy a céget jegyző Püski László fuvarozgatta Budapesten az orosz különítményt. Hazai viszonylatban ugyanakkor igenis jelentős (volt) e vállalkozás. Az 1990-es évek közepén az a - Zömök becenéven emlegetett - Gyimesi György indította el a bizniszt, aki az ántivilágban a BM III/II-es csoportfőnökségnél osztályvezetőtársa és barátja volt ifj. Apró Antalnak. Sőt, Zömök és Apró a rendszerváltás után megint együtt őrködött - akkor épp a reptér biztonsága felett. Előbbi, ahogy írtuk, a behatolásjelző és kerítésvédelmi rendszert működtette, utóbbi egyéb security-szolgáltatásokat nyújtott - és testvérével, Apró Piroskával (Gyurcsány Ferenc anyósával) közös részvénytársaságát, az S-Komplexet oda is költöztette a Ferihegy Airport I/A portájára. Az Apró család cége időközben kifulladt, a Zömök pedig Gyimesi bizalmasára, Püski Lászlóra szállt.

S hogy miként kapcsolódik a kémtörténet a Mol elleni 2007-2009-es, orosz-osztrák indíttatású műveletekhez, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz szeptember 29-i számából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.