Fordulat: az EU mégsem tudja megbüntetni Magyarországot?

/ 2018.05.27., vasárnap 13:00 /
Fordulat: az EU mégsem tudja megbüntetni Magyarországot?

Jövő héten mutatják be az Európai Unió hétéves költségvetésének felzárkóztatási forrásokra vonatkozó részletes javaslatait. Kérdés, mennyi marad 2021 után a Magyarország számára létfontosságú összegekből, s az is: megvalósulhat-e egyáltalán az atomfegyvernek szánt „jogállamiság-klauzula”. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mintha a hétéves uniós keretköltségvetés vitájában minden szereplő azt az egy frappáns mondatot keresné, amivel álláspontját elválaszthatja a többiekétől, s amelynek segítségével primer érdekeit az elvszerűség leplébe burkolhatja. „Nem engedhetjük meg, hogy a legfejletlenebb régiók legyenek a költségvetés legnagyobb vesztesei!” – szögezte le például nemrég Ivan Korčok, a szlovák EU-ügyi államtitkár, aki a közép-európai tagállamok számára létfontosságú kohéziós források miatt aggódott.

Ugyan a keretköltségvetést az Európai Bizottság terjeszti elő, de végül az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács dönt, mégpedig egyhangú szavazással. Ezért is keltett nagy visszhangot, hogy az Európai Bizottság bejelentette: az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kötnék a támogatások folyósítását, amit egy rövid eljárással fel is lehetne függeszteni.

Németország és Franciaország is támogatja a javaslatot, ám nem valószínű, hogy a javaslat jelenlegi formájában átmegy – vajon miért? És kik a költségvetési javaslat igazi nyertesei?

 

 

 

 

Részletes háttér a május 24-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.