Főszerepben: a politika

/ 2014.02.05., szerda 13:51 /

Egyes budapesti színházak tematizálják a legügyesebben a kampány plasztikusan megjeleníthető elemeit. Vigyázat, a vak komondor, a trafikmutyi vagy a "Megírom!" felkiáltás a legváratlanabb módon, klasszikus előadásokban is felbukkanhat! (Részletek a 6. heti lapszámban!)

Csendes forradalom zajlik egyes budapesti színházakban. Menjen az ember néhány száz nézőnek szánt független színházi produkcióra vagy a legnagyobb kőszínházakba, válasszon klasszikus darabot vagy olyat, amit az előadás alkotói maguk írtak, nem lehet biztos abban, hogy - a diktatúra természetrajzáról szóló műveken vagy a zsidó-náci tematikán túl - nem kap az arcába egy adag aktuálpoltikát. Vajon a sokat "vegzált" színházi világ "bosszújáról" van szó, s a maguk eszközeivel adnak hangot politikai véleményüknek, esetleg a kampányban így próbálják kivívni a nézők figyelmét? Annyi biztos: ez már nem pusztán művészi eszközökkel megjelenített társadalomkritika. "Nekem fárasztó volt. Nem szeretem, amikor ennyire direkt módon a számba akarnak rágni dolgokat, mindegy, hogy ki teszi. Sokkal több Gogol lehetett volna benne ennél jóval több mondanivalóval" - mondta például egy magát liberálisnak tartó néző a Vígszínház A revizor című előadása után.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Még egyszer Hóman Bálint háborús bűnösségéről

Március 6-án a Fővárosi Törvényszék jogerősen felmentette Hóman Bálint néhai kultuszminisztert a háborús bűntett vádja alól. A Rubicon történelmi magazin most címlapon foglalkozik a témával. Néhány érdekes adalékot ajánlok az olvasó figyelmébe.

Kiderült: ezek a rendszerhibák okozták a Germanwings-tragédiát

Több súlyos rendszerhiba okozhatta a Germanwings-gép tragédiáját. Hogyan maradhatott titokban a pilóta betegsége a legszigorúbb alkalmassági vizsga során? Hogyan okozhatott súlyos katasztrófát egy ismerősei által tökéletesen átlagosnak tartott ember? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Orbán attól tart, hogy megismétlődik a 2002-es vereség?

A miniszterelnöki évértékelő óta eltelt egy hónapban sikerült-e újra egységbe szerveznie táborát Orbán Viktornak? A médiapiac átrendezése – az új M1, a Hír Tv-vel és a Magyar Nemzettel szembeni bojkott, a körvonalazódó új jobboldali sajtóbirodalom – mennyire tudja majd segíteni a Fidesz üzeneteinek célba jutását? Állandó elemzőpárosunk, Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor a Jobbik erősödéséről és a brókerbotrányok választói „befogadásáról” is kifejti véleményét a csütörtöki Heti Válaszban.