Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

/ 2017.09.09., szombat 18:00 /
Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

„Amikor Horthy Miklósnak nemet kellett volna mondania, képtelen volt megtenni” – mondja Catherine Horel, akinek magyarul is megjelent a 24 éve, 1993. szeptember 4-én újratemetett politikusról szóló életrajza. A csütörtöki Heti Válaszban a francia történészt Orbán Viktor Horthyról szóló kijelentéseiről is kérdeztük.

„Amikor a kiadó felkért a feladatra, először azt gondoltam, jaj, hogy fogom unni ezt a munkát. Bennem is élt a kép a hősies, de alapvetően korlátolt katonáról. Aztán fel kellett tennem magamnak a kérdést: ha valóban ennyire együgyű volt Horthy, hogyan tudott 25 éven keresztül megmaradni egy állam élén?” – mondja lapunknak a francia történész a magyarul a Kossuth Kiadónál megjelent munkája kiindulópontjáról.

A szakemberrel végigvettük Horthy pályafutásának részleteit, és Horel Magyarország sodródásáról szóló szavai nyomán felvetettük: lehetett-e volna egyáltalán másképp? Mint mondja, aligha van nagyobb trauma egy országnak területe kétharmadának elveszítésénél. Franciaországot 1870-ben a trianoninál jóval kisebb veszteség érte Elzász-Lotaringia Németországhoz csatolásával, de onnantól a francia elit gondolkodását meghatározta a reváns.  „Egyetlen másik európai országot sem tapostak meg úgy az első világháború végén, mint Magyarországot – más kérdés, hogy milyen politikai következményekkel a trauma instrumentalizációja” – válaszolja lapunknak a történész.

Megmentette-e a budapesti zsidóságot, vagy legitimálta a vidékiek deportálását Horthy azzal, hogy 1944. március 19-e után is a helyén maradt? Miért nem állít a magyar állam szobrot az egykori kormányzónak? És mennyiben határozta meg Horthy politikáját, hogy haditengerészként a katonaság szigorú hierarchiájához szokott?

 

 

 

 

Ezekre a kérdésekre is válaszol a francia történész a szeptember 7-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.