valasz.hu/itthon/legy-ferfi-bojte-csaba-a-gyermektelen-40-kozeli-ferfiakhoz-128492

http://valasz.hu/itthon/legy-ferfi-bojte-csaba-a-gyermektelen-40-kozeli-ferfiakhoz-128492

Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

/ 2017.09.09., szombat 18:00 /
Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

„Amikor Horthy Miklósnak nemet kellett volna mondania, képtelen volt megtenni” – mondja Catherine Horel, akinek magyarul is megjelent a 24 éve, 1993. szeptember 4-én újratemetett politikusról szóló életrajza. A csütörtöki Heti Válaszban a francia történészt Orbán Viktor Horthyról szóló kijelentéseiről is kérdeztük.

„Amikor a kiadó felkért a feladatra, először azt gondoltam, jaj, hogy fogom unni ezt a munkát. Bennem is élt a kép a hősies, de alapvetően korlátolt katonáról. Aztán fel kellett tennem magamnak a kérdést: ha valóban ennyire együgyű volt Horthy, hogyan tudott 25 éven keresztül megmaradni egy állam élén?” – mondja lapunknak a francia történész a magyarul a Kossuth Kiadónál megjelent munkája kiindulópontjáról.

A szakemberrel végigvettük Horthy pályafutásának részleteit, és Horel Magyarország sodródásáról szóló szavai nyomán felvetettük: lehetett-e volna egyáltalán másképp? Mint mondja, aligha van nagyobb trauma egy országnak területe kétharmadának elveszítésénél. Franciaországot 1870-ben a trianoninál jóval kisebb veszteség érte Elzász-Lotaringia Németországhoz csatolásával, de onnantól a francia elit gondolkodását meghatározta a reváns.  „Egyetlen másik európai országot sem tapostak meg úgy az első világháború végén, mint Magyarországot – más kérdés, hogy milyen politikai következményekkel a trauma instrumentalizációja” – válaszolja lapunknak a történész.

Megmentette-e a budapesti zsidóságot, vagy legitimálta a vidékiek deportálását Horthy azzal, hogy 1944. március 19-e után is a helyén maradt? Miért nem állít a magyar állam szobrot az egykori kormányzónak? És mennyiben határozta meg Horthy politikáját, hogy haditengerészként a katonaság szigorú hierarchiájához szokott?

 

 

 

 

Ezekre a kérdésekre is válaszol a francia történész a szeptember 7-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.