valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

http://valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

/ 2017.09.09., szombat 18:00 /
Francia történész fejtette meg a nagy Horthy-rejtélyt

„Amikor Horthy Miklósnak nemet kellett volna mondania, képtelen volt megtenni” – mondja Catherine Horel, akinek magyarul is megjelent a 24 éve, 1993. szeptember 4-én újratemetett politikusról szóló életrajza. A csütörtöki Heti Válaszban a francia történészt Orbán Viktor Horthyról szóló kijelentéseiről is kérdeztük.

„Amikor a kiadó felkért a feladatra, először azt gondoltam, jaj, hogy fogom unni ezt a munkát. Bennem is élt a kép a hősies, de alapvetően korlátolt katonáról. Aztán fel kellett tennem magamnak a kérdést: ha valóban ennyire együgyű volt Horthy, hogyan tudott 25 éven keresztül megmaradni egy állam élén?” – mondja lapunknak a francia történész a magyarul a Kossuth Kiadónál megjelent munkája kiindulópontjáról.

A szakemberrel végigvettük Horthy pályafutásának részleteit, és Horel Magyarország sodródásáról szóló szavai nyomán felvetettük: lehetett-e volna egyáltalán másképp? Mint mondja, aligha van nagyobb trauma egy országnak területe kétharmadának elveszítésénél. Franciaországot 1870-ben a trianoninál jóval kisebb veszteség érte Elzász-Lotaringia Németországhoz csatolásával, de onnantól a francia elit gondolkodását meghatározta a reváns.  „Egyetlen másik európai országot sem tapostak meg úgy az első világháború végén, mint Magyarországot – más kérdés, hogy milyen politikai következményekkel a trauma instrumentalizációja” – válaszolja lapunknak a történész.

Megmentette-e a budapesti zsidóságot, vagy legitimálta a vidékiek deportálását Horthy azzal, hogy 1944. március 19-e után is a helyén maradt? Miért nem állít a magyar állam szobrot az egykori kormányzónak? És mennyiben határozta meg Horthy politikáját, hogy haditengerészként a katonaság szigorú hierarchiájához szokott?

 

 

 

 

Ezekre a kérdésekre is válaszol a francia történész a szeptember 7-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.