valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

http://valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

Függő beszéd

/ 2004.05.27., csütörtök 08:22 /

Van, aki magamutogató bohócnak, és akad olyan is, aki elhivatott prófétának látja. Mindig beleszólt a közéletbe a maga színpadias módján, s egy ideje még politikai véleményműsora is fut a Hír Tv-n. Így hát nem meglepő, hogy Kossuth-díja és színházi munkássága ellenére nem a kultúrrovatban kap helyet a beszélgetés, melyet a hatvanéves Kerényi Imrével folytattunk.

Alig állt kötélnek, amikor beszélgetni hívtuk. Elege lett a rivaldafényből?

Fotó: Lenyó László
Kerényi Imre: Olyan márpedig nincs, hogy a ballib apukák nem számítanak, a mi apukáink pedig mind fasiszták, antiszemiták, rasszisták

Nem erről van szó, de sokat szerepelek a médiában, és szeretném elkerülni, hogy a gázcsapból is én folyjak. Amúgy teszek is ez ellen. A konzervatív oldallal ellenséges sajtóorgánumoknak nem állok rendelkezésére. Pedig rendszeresen hívnak a Napkeltébe. Csak akkor vagyok hajlandó elmenni, ha félmillió forint plusz áfát kipengetnek. Hogy gonoszkodjak egy kicsit, nem is az én nevemre, hanem a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör alapítványa javára kell kitölteniük a csekket, ott a helyszínen. És most elárulok egy titkot: egy ballib sajtóorgánum már akadt, amelynek megérte fizetni.

Szavait hallva, de a Szerintem című Hír tv-s műsorát nézve is nyilvánvaló: a pártatlan értelmiséginek a látszatát sem igyekszik fenntartani önmagáról.

Az értelmiség legnagyobb hazugsága a függetlenség és a pártatlanság. Illúzió az a sokat emlegetett közép. Képzeljük el egy gömb centrumát! Az a pont színtiszta absztrakció, nem fér el benne egy emberi test, de még egy lélek sem. Nem csupán nem feladata az értelmiségnek a lelki értelemben vett függetlenség és pártatlanság, de az egyenesen kivitelezhetetlen is. Szerintem az a sok magát függetlennek hirdető szakértő: csibész. Vagy pedig önámító.

Kemény szavak, ezek szerint tíz éve még Kerényi Imre is önámító volt. Csak középen tudta elképzelni magát.

Fotó: MTI
Kerényi Imre 1977-ben a Fészek művészklubban átveszi a Jászai Mari-díjat

Persze, mindenki oda vágyik, s ez érthető is, mégis le kell számolni ezzel a vággyal. Tudja, milyenek vagyunk? Mint lavórba öntött fél deci víz. Az a néhány cseppecske is odacsurog a lavór aljára, ami kényelmes helynek látszik. De még egy fényes zománcú nyugati edény oldalán is megtapad néhány csepp, hát még egy ilyen ütött-kopott bádoglavórén, amilyen ez a kettészakított magyar közélet. Én kiiratkozom az öncsaló értelmiségből, és azt mondom: én éppoly elfogult vagyok, mint Verebes István vagy Bánó András, működésemmel pedig azt akarom demonstrálni, hogy ők nem függetlenek.

Tehát mindig kritikátlanul egyetért a Fidesz álláspontjával? Ott van például a sorkatonaság kérdése. A kilencvenes években a harcos ellenzők között volt.

Ó, hogyne! A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája! Bródy Jánossal, Jancsó Miklóssal meg azzal a néhány kivetkőzött hadnaggyal, ezredessel. Ültünk a pincében boldogan, és mondtuk, hogy nem kell! De hát az értelmiség általában pacifista, nemde?

Csakhogy ez az álláspont évek óta tipikus SZDSZ-üzenetnek számít. Megváltozott-e a véleménye a Fideszhez való hűség jegyében?

Fotó: MTI
Kerényi Imre 1977-ben a Fészek művészklubban átveszi a Jászai Mari-díjat

Van ennek egy magánéleti része. Művészeti iskolába jártam, és nagyon utáltam, amikor a hegedűsöknek el kellett menniük katonai szolgálatra. Egyrészt tönkrement a kezük, mire visszajöttek, másrészt művésznövendéknek nem való a katonai kiképzés. Ezt a véleményemet fenntartom. A fegyverektől iszonyodom, félek tőlük, nem voltam katona, nem is vágyom rá. Csakhogy eszem ágában sincs a mieinket bírálni. Majd ha kormányon leszünk, akkor talán kritizálom őket is.

Ilyesmire vetemedne?

Esetleg. De nekünk, a polgári oldalhoz tartozó értelmiségi holdudvarnak energiáink legfeljebb három százalékát szabad belső konfliktusokra fordítani, mert kilencvenhét százalékra szükség van a ballibok ellenében. A korai MDF ellen politikai ellenfelei napi öt cikket írtak. Antall József ellen ötvenet. Orbán Viktor ellen ötszázat, mióta nem miniszterelnök, ezerötszázat. Mi a fenének álljak be a sorba, amelyben abszolút elfogadhatatlan módszerekkel küzdenek egy politikai entitás ellen, mely kétségtelen, hogy Magyarország egyre nagyobbik felét képviseli?

Gyakran osztja fel az országot Szent István és Kun Béla Magyarországára. Előbbit még csak értem, de miért éppen Kun Béla?

Fotó: Griechisch Tamás
A polgári körök labdás tüntetésén az Erzsébet téren 2002-ben

Mert az ő idején akarták kivégezni a nagyapámat. Egyébként Kun Béla Magyarországa csak virtuálisan létezik. Nem arról van szó, hogy a Fidesz-szimpatizánsok Szent István, az MSZP-szavazók pedig Kun Béla országa. Utóbbinak mindössze kétszázezer állampolgára, ha van. Azok, akik népbiztosok voltak, aztán szaporodtak egymás között, majd kommunisták lettek, kicsit később szocialisták, ma pedig doktrinér globalisták. Ez a politikai garnitúra kreálta Kun Béla Magyarországát, egy hatalmi technikát, amely arra kell, hogy elaltassák az állampolgárok egy részét. Tőlem amúgy uralkodhatnának itt a kun bélák, akár a törökök is, csak bánjanak jól a magyarokkal. De még a létezéshez való jogunkat is kétségbe vonják. A mi feladatunk megkongatni a harangokat, hogy az elaltatottak Szent István Magyarországának hangjaira felébredjenek. Mert a harangszó sokkal többet ér bármelyik politikus szavánál. Nem véletlen, hogy a ballib adókon nincs magyar zene, nincs kultúra, sem stílus.

A vágyott stílus az a művi, színpadias, éneklős-modoros lenne, amelyet ön képvisel már említett műsorában?

Hogy színpadias a műsorom? Hát persze! Hiszen egyszemélyes színdarab. Szerepet játszom benne, amelyet én osztottam magamra, és amelyet addig játszom, amíg kell. Nem vagyok újságíró, nem vagyok profi. Amatőr vagyok, bohóc, s a képernyőre fellépni, szerepelni megyek.

Éppen szereplései miatt sokan vitatják hitelességét, még a jobboldalon is. Tizenegy éve a nyilvánvalóan Antallbuktatónak szánt Charta-tüntetésen szónokolt, s lufieregetéssel hívta fel a figyelmet a rasszistaveszélyre.

Az MDF alapító tagjaként vettem részt a Charta tüntetésén, és tévedés azt hinni, hogy Antall József ellen mentem oda. A fellépéssel a magam amatőr módján arra akartam rávenni a néhai miniszterelnököt, hogy ne pártja egységét tartsa szem előtt, hanem a hazát. Magyarul, hogy Csurkát zárja ki az MDF-ből. Akkoriban ugyanis a legnagyobb kormányzó párt alelnöke olyan cikkeket írt egymás után, amelyek engem arról győztek meg, hogy szerzőjük zsigeri antiszemita. Márpedig aki zsigeri antiszemita, az rossz magyar ember. Ahogy a zsigeri roma-, vagy urambocsá, magyarellenesek is azok.

Sokan egyszerűbbnek látják a chartás részvételt: szerintük Kerényi szereti a nagy bulikat. Két éve szinte otthonosabban mozog polgári körös demonstrációkon, mint színházak folyosóján.

Amit most csinálunk, az a legnagyobb színház. Tömegszínház! Amíg az ország egyensúlyba nem kerül, én inkább foglalkozom ezzel, mint a hagyományossal.

A polgári köröknek egyébként mi a szerepük, túl azon, hogy a tömegszínházhoz tömeg is kell?

Fontos szerepük van, mégpedig az aktivitás. Például: a Szőlő utcában lakik a Rezeda Polgári Kör vezetője. Vett sárga gumikesztyűket, és kitakarították a ház környékét. Mások azzal foglalkoznak, amit Makovecz Imre is tanít, hogy az esővíznek az árokban a helye, tehát az árkokat tartják rendben. A nemzeti-konzervatív tábort reaktiválni kell negyven év munkaszünet után. Azelőtt volt Kalot, legény- és leányegylet és még egy sor szerveződés. Gyerekkori élményem, hogy a katolikus műszínkör Naszreddin Hodzsa előadásán apám volt a kovács - ma is látom, ahogy fekete gatyában üti az üllőt. Anyámék pedig négy szólamban énekeltek a zongoránál. A polgári létforma lényege éppen ez. Az aktivitás, minden területen, a Rezedától a politikai harcig. Ellenfeleink azért gyalázzák a polgári építkezést, mert erő van benne. Fenyegető jel számukra, ha elültetünk három muskátlit. Mert ők nem ültetnek muskátlit.

Csak a polgári oldal ültetne muskátlit? Nem mondja komolyan!

Jó, rendben, ültetnek ők is. De mi tartalommal ültetünk. Azért, mert Magyarországot meg kell váltani. Bombasztikus a mondat, tudom, de attól még igaz.

A polgári összefogás szép, de a győzelemhez sok ikszre van szükség. Bevallottan elfogult műsorával aligha képes megszólítani a másik oldalt.

Nem is nekik, sőt, még csak nem is a mi táborunknak csinálom. Hanem a szeráj ellen. Én a nagy szultanátust nem tudom megdönteni, de a szerájt igen. A személyes erőterükbe akarok férkőzni. Ezért mindig megkérdezem, hogy Kovács László mikor megy el a rendőrségre, vallani az Endrényi Évához fűződő viszonyáról. Ugyanis réges-rég megígérte, hogy a szervnek felfedi a gyanús kapcsolatot. Az én műsorom tehát a ballib fővezéreknek és a médiafővezéreknek szól. Föl akarom mutatni, hogy ők is bírálhatók, ezért szándékosan frusztrálom és provokálom őket.

Apák, rokonok emlegetésével például, mint Medgyessy Péter édesapjával kapcsolatban? Etikus eljárás ez?

Az apák igenis számítanak, a nagyapák, a felmenők, a gének is. Vajon milyen volt Pető Ivánéknál a karácsony? Vagy amikor Bauer apuka hazament a munkahelyéről, mit tanított annak a gyereknek? Ráadásul nem lehet kettős mérce. Olyan márpedig nincs, hogy a ballib apukák nem számítanak, a mi apukáink pedig mind fasiszták, antiszemiták, rasszisták. Az övék is számít, meg a miénk is, erényestül, bűnöstül. Ezért én, a bohóc, szétkürtölöm, ha valami kitudódik. Most gondolja csak el: lehet, hogy a Medgyessy apuka, mint köztisztviselő, köszönt úgy, hogy "Kitartás! Éljen Szálasi!", két évvel később pedig úgy, hogy "Szabadság, elvtársak!" Mert lojális volt, túlontúl lojális.

Provokációja úgy látszik, sikeres, legalábbis ha igaz, amit műsorában megszellőztetett: hogy Gyurcsány Ferenc bosszúja áll egy reklámfilm mögött.

Tény, hogy a sportminiszter a sajtónak többször is elpanaszolta, hogy vele a Hír Tv rosszul bánik, és szörnyű, amit ez a Kerényi vele művel. Az is tény, hogy a családi erőszak ellen a Gyurcsány-tárca reklámfilmet készíttetett. Ebben szőke kislány ücsörög, megtörten, amint a filmből kiderül, azért, mert az apja szexuálisan zaklatja. A lányka nevét is megtudjuk: Nem Medgyessy, Kovács vagy Gyurcsány, hanem Kerényi Kata. Véletlenül az én lányomat is így hívják. Ezt Gyurcsány is tudhatta: korábban Kata lányom kifigurázta őt a Szerintemben. A filmecskét sok millió közforintból készíttették, s hogy az ügy nem tiszta, azt mutatja, hogy Friderikusz Sándor is készített róla műsort.

Nem is rosszat.

Persze hogy nem! Friderikusz profi. Amikor a köztévé elnöki posztjára pályázott, nyolcan-tízen le is ültünk vele beszélgetni a Magyar Nemzet szerkesztőségében. A médiaegyensúlyt a politika semmiképp, de a szakma létre tudná hozni. Gondoltam, Friderikusz képes lehet erre, és kezdeményeztem: hívjuk meg egy kis összeesküvésre. Le is ültünk, s mi felajánlottuk neki a támogatásunkat, az egyensúly fejében. Ha akkor, ott normális helyzet alakul ki, és azt mondja, hogy tényleg, nektek is jár valami, hiszen a ti pénzetekből is működik az intézmény, elhittük volna, hogy komolyan beszél. Éljen Sándor, legyen ő a tévéelnök! - lármáztuk volna tele a sajtót. De úgy tett, mint aki nem érti, miről van szó, eljátszotta a nagy sztárt, és kiment a szerkesztőségből kéthárom óra után. Nem is lett elnök.

Titkos konspiráció, királycsináló és -buktató hajlamok: mindezt jól kamatoztathatná a politikában, ha a Fidesz 2006-ban - az ön reményei szerint kétharmados - győzelmet arat.

Nincsenek politikai ambícióim, mert nem fűt a vágy, nincs meg bennem az a politikai duende, ami elengedhetetlen ehhez a foglalkozáshoz. Nem vagyok én oda való. Ha nyer a Fidesz, másnap talán már műsorom sem lesz. Isten bizony, visszamegyek a szakmámba, a zöldségesboltba, és árulom a retket. Egyszer már megtettem, ezúttal sem lesz másként.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.