Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

/ 2010.02.17., szerda 17:05 /
Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

A polgárokat nem érdekelte a szavazás, így most Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa indít vizsgálatot.

Mint arról a Heti Válasz korábban beszámolt, a golfpályának álcázott, nagyszabású ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.

A terv ellenzőinek követelésére Pátyon február 14-én népszavazást tartottak a helyi rendezési terv módosításáról, de a voksolás érvénytelen volt, mivel a falu lakóinak csak 43 százaléka vett részt rajta. Bár döntő többségük elutasította a golfprojektet, a döntés joga visszaszállt a terv mellett elkötelezett önkormányzatra. Erről is kérdeztük Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosát.

- Miért indított vizsgálatot a pátyi „golfváros" ügyében?

- Helyben lakó magánszemélyek és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indult el a vizsgálat. Nagyok sok hasonló üggyel foglalkoztunk, mivel a zöldterületek beépítése általános probléma az agglomerációban. A pátyi beruházás egyike a legkirívóbb eseteknek, a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje.

- A helyiek viszont nem mentek el kellő számban szavazni február 14-én. Vajon miért?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul döntöttek, mert a pátyi ingatlanok többségének értéke is esni fog, ha a falu külterülete túlzottan beépül. A szomszéd települések lakóinak ráadásul nincs beleszólása a döntésbe, pedig a megnövekedett forgalom jelentős része Budakeszi főutcájára és a II. kerületre fog rázúdulni.

 

- Mi várható a vizsgálattól?

- Az ombudsmani hivatal nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg.

- Miért lenne jogtalan a rendezési terv módosítása az érvénytelen népszavazás után?

- Nem akarom megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a „golfváros" esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását.

- Megállíthatja még bárki ezt a beruházást?

- A végleges állásfoglalásunk három héten belül elkészül, és ezt minden érintettnek megküldjük. Ha a jogi érveink nem győzik meg a pátyi önkormányzatot, akkor az ombudsman kérheti az Alkotmánybíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását, és ezzel a jogommal élni is fogok.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.