valasz.hu/itthon/tovabbra-is-david-ibolya-az-mdf-elnoke-23213

http://valasz.hu/itthon/tovabbra-is-david-ibolya-az-mdf-elnoke-23213

Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

/ 2010.02.17., szerda 17:05 /
Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

A polgárokat nem érdekelte a szavazás, így most Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa indít vizsgálatot.

Mint arról a Heti Válasz korábban beszámolt, a golfpályának álcázott, nagyszabású ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.

A terv ellenzőinek követelésére Pátyon február 14-én népszavazást tartottak a helyi rendezési terv módosításáról, de a voksolás érvénytelen volt, mivel a falu lakóinak csak 43 százaléka vett részt rajta. Bár döntő többségük elutasította a golfprojektet, a döntés joga visszaszállt a terv mellett elkötelezett önkormányzatra. Erről is kérdeztük Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosát.

- Miért indított vizsgálatot a pátyi „golfváros" ügyében?

- Helyben lakó magánszemélyek és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indult el a vizsgálat. Nagyok sok hasonló üggyel foglalkoztunk, mivel a zöldterületek beépítése általános probléma az agglomerációban. A pátyi beruházás egyike a legkirívóbb eseteknek, a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje.

- A helyiek viszont nem mentek el kellő számban szavazni február 14-én. Vajon miért?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul döntöttek, mert a pátyi ingatlanok többségének értéke is esni fog, ha a falu külterülete túlzottan beépül. A szomszéd települések lakóinak ráadásul nincs beleszólása a döntésbe, pedig a megnövekedett forgalom jelentős része Budakeszi főutcájára és a II. kerületre fog rázúdulni.

 

- Mi várható a vizsgálattól?

- Az ombudsmani hivatal nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg.

- Miért lenne jogtalan a rendezési terv módosítása az érvénytelen népszavazás után?

- Nem akarom megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a „golfváros" esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását.

- Megállíthatja még bárki ezt a beruházást?

- A végleges állásfoglalásunk három héten belül elkészül, és ezt minden érintettnek megküldjük. Ha a jogi érveink nem győzik meg a pátyi önkormányzatot, akkor az ombudsman kérheti az Alkotmánybíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását, és ezzel a jogommal élni is fogok.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Trumpra figyel a világ

Gyász Manchesterben, elégedetlenség és káosz Dél-Amerikában, Trump első elnöki útja -ez volt a hét képekben.

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

 „Már meg mer szólalni a műszaki értelmiség is”

A mérnökök sokáig féltek, hogy rájuk sütik a politizálás bélyegét, de ez változóban van – mondja Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara leköszönő elnöke, akit korrupcióról és a lefújt olimpiáról is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.