Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

/ 2010.02.17., szerda 17:05 /
Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

A polgárokat nem érdekelte a szavazás, így most Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa indít vizsgálatot.

Mint arról a Heti Válasz korábban beszámolt, a golfpályának álcázott, nagyszabású ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.

A terv ellenzőinek követelésére Pátyon február 14-én népszavazást tartottak a helyi rendezési terv módosításáról, de a voksolás érvénytelen volt, mivel a falu lakóinak csak 43 százaléka vett részt rajta. Bár döntő többségük elutasította a golfprojektet, a döntés joga visszaszállt a terv mellett elkötelezett önkormányzatra. Erről is kérdeztük Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosát.

- Miért indított vizsgálatot a pátyi „golfváros" ügyében?

- Helyben lakó magánszemélyek és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indult el a vizsgálat. Nagyok sok hasonló üggyel foglalkoztunk, mivel a zöldterületek beépítése általános probléma az agglomerációban. A pátyi beruházás egyike a legkirívóbb eseteknek, a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje.

- A helyiek viszont nem mentek el kellő számban szavazni február 14-én. Vajon miért?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul döntöttek, mert a pátyi ingatlanok többségének értéke is esni fog, ha a falu külterülete túlzottan beépül. A szomszéd települések lakóinak ráadásul nincs beleszólása a döntésbe, pedig a megnövekedett forgalom jelentős része Budakeszi főutcájára és a II. kerületre fog rázúdulni.

 

- Mi várható a vizsgálattól?

- Az ombudsmani hivatal nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg.

- Miért lenne jogtalan a rendezési terv módosítása az érvénytelen népszavazás után?

- Nem akarom megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a „golfváros" esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását.

- Megállíthatja még bárki ezt a beruházást?

- A végleges állásfoglalásunk három héten belül elkészül, és ezt minden érintettnek megküldjük. Ha a jogi érveink nem győzik meg a pátyi önkormányzatot, akkor az ombudsman kérheti az Alkotmánybíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását, és ezzel a jogommal élni is fogok.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.