Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

/ 2010.02.17., szerda 17:05 /
Sukorónál is nagyobb botrány: megállíthatja valaki?

A polgárokat nem érdekelte a szavazás, így most Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa indít vizsgálatot.

Mint arról a Heti Válasz korábban beszámolt, a golfpályának álcázott, nagyszabású ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.

A terv ellenzőinek követelésére Pátyon február 14-én népszavazást tartottak a helyi rendezési terv módosításáról, de a voksolás érvénytelen volt, mivel a falu lakóinak csak 43 százaléka vett részt rajta. Bár döntő többségük elutasította a golfprojektet, a döntés joga visszaszállt a terv mellett elkötelezett önkormányzatra. Erről is kérdeztük Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosát.

- Miért indított vizsgálatot a pátyi „golfváros" ügyében?

- Helyben lakó magánszemélyek és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indult el a vizsgálat. Nagyok sok hasonló üggyel foglalkoztunk, mivel a zöldterületek beépítése általános probléma az agglomerációban. A pátyi beruházás egyike a legkirívóbb eseteknek, a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje.

- A helyiek viszont nem mentek el kellő számban szavazni február 14-én. Vajon miért?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul döntöttek, mert a pátyi ingatlanok többségének értéke is esni fog, ha a falu külterülete túlzottan beépül. A szomszéd települések lakóinak ráadásul nincs beleszólása a döntésbe, pedig a megnövekedett forgalom jelentős része Budakeszi főutcájára és a II. kerületre fog rázúdulni.

 

- Mi várható a vizsgálattól?

- Az ombudsmani hivatal nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg.

- Miért lenne jogtalan a rendezési terv módosítása az érvénytelen népszavazás után?

- Nem akarom megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a „golfváros" esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását.

- Megállíthatja még bárki ezt a beruházást?

- A végleges állásfoglalásunk három héten belül elkészül, és ezt minden érintettnek megküldjük. Ha a jogi érveink nem győzik meg a pátyi önkormányzatot, akkor az ombudsman kérheti az Alkotmánybíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását, és ezzel a jogommal élni is fogok.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.