valasz.hu/itthon/migracios-utvonalak-valsagnak-nyoma-sincs-de-uj-jelenseget-eszleltek-128678

http://valasz.hu/itthon/migracios-utvonalak-valsagnak-nyoma-sincs-de-uj-jelenseget-eszleltek-128678

Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

/ 2017.04.20., csütörtök 18:15 /
Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

Amennyiben a kedves olvasó nem a Bakony környékén lakik, valószínűleg újdonságként fogja érni, hogy az elmúlt napokban amerikai katonák gyakorlatoztak magyar társaikkal a várpalotai lőtéren, a légierő Gripenjeinek támogatásával. Ami egyáltalán nem baj, lévén, egy katonai szövetségben – mint amilyen a NATO – olykor megesik az ilyesmi.

Az viszont már inkább furcsa, hogy a kormány a lehető legkisebb médiazajjal próbálja az amerikaiakat is érintő eseményeket abszolválni. Legalábbis nehéz másként értékelni azt, hogy az április elején kezdődött és az idei év eddigi legnagyobb magyarországi NATO-gyakorlatának számító Buffalo Ride-17-ről egy vak hang nem jelent meg a közszolgálati hírcsatornákon; a Honvédelmi Minisztérium házi portálján kívül az országosan mérsékelt relevanciával bíró, veszprémi Napló tudósított róla. Jellemző körülmény, hogy e sorok írója az amerikai szárazföldi erők európai parancsnokságának Facebook-oldaláról értesült a történtekről, holott minden honvédelmi sajtóeseményről értesítik. Ezt azonban a HM valamiért nem tartotta fontosnak közölni. 

Pedig amerikai részről nem akárkik vannak most a Bakonyban. Az M3 Bradley lánctalpas felderítő harcjárművekkel felszerelt 4-10 páncélos felderítő zászlóalj Apache százada annak a 3. páncélos dandár harccsoportnak a része, melyet Washington az év elején telepített át Európába. Tették ezt az Atlantic Resolve (Atlanti Elköteleződés) nevű hadművelet részeként, annak érdekében, hogy – főként balti és lengyel unszolásra – elrettentsék Oroszországot a NATO keleti szárnya elleni esetleges támadástól. Még egyszer: Oroszország elrettentésére Európába küldött amerikai katonák gyakorlatoznak Veszprém mellett.

Ide mellesleg Tatáról érkeztek – a lánctalpasokat pedig vasúton továbbították –, ahol előzőleg a 25. Klapka György Lövészdandár katonáival gyakorlatoztak. A század még egy statikus kiállítást is szervezett a városban március 24-én, de ez a kutyát nem érdekelte, mert a teljes szaksajtó az amerikaiak eseményével párhuzamosan szervezett szolnoki gyakorlógép-átadáson csodálta a két cseh Zlín Z–242L-t – hiszen ezt a HM jó előre beharangozta. Ez persze nem akadályozta a helyi iskolásokat, hogy az Apache század Bradley-jeivel pózoljanak.

Kellemetlen dolog az ilyesmit utólag rekonstruálni. Pláne annak tudatában, hogy ha a magyar kormány valamire – okkal – büszke az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, az a biztonsági együttműködés, amire az amerikaiak is hasonló elfogódottsággal utalnak. Csakhogy ezzel párhuzamosan épp egy amerikai egyetemet lehetetlenítenek el, a politikai kapcsolatok megint mélyponton vannak. Ebbe a kurucos narratívába pedig a legkevésbé sem fér bele, hogy nagydobra verjék az amerikaiak itthoni csapatmozgásait. Főleg, hogy azok Oroszország ellen vannak.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.