Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

/ 2017.04.20., csütörtök 18:15 /
Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

Amennyiben a kedves olvasó nem a Bakony környékén lakik, valószínűleg újdonságként fogja érni, hogy az elmúlt napokban amerikai katonák gyakorlatoztak magyar társaikkal a várpalotai lőtéren, a légierő Gripenjeinek támogatásával. Ami egyáltalán nem baj, lévén, egy katonai szövetségben – mint amilyen a NATO – olykor megesik az ilyesmi.

Az viszont már inkább furcsa, hogy a kormány a lehető legkisebb médiazajjal próbálja az amerikaiakat is érintő eseményeket abszolválni. Legalábbis nehéz másként értékelni azt, hogy az április elején kezdődött és az idei év eddigi legnagyobb magyarországi NATO-gyakorlatának számító Buffalo Ride-17-ről egy vak hang nem jelent meg a közszolgálati hírcsatornákon; a Honvédelmi Minisztérium házi portálján kívül az országosan mérsékelt relevanciával bíró, veszprémi Napló tudósított róla. Jellemző körülmény, hogy e sorok írója az amerikai szárazföldi erők európai parancsnokságának Facebook-oldaláról értesült a történtekről, holott minden honvédelmi sajtóeseményről értesítik. Ezt azonban a HM valamiért nem tartotta fontosnak közölni. 

Pedig amerikai részről nem akárkik vannak most a Bakonyban. Az M3 Bradley lánctalpas felderítő harcjárművekkel felszerelt 4-10 páncélos felderítő zászlóalj Apache százada annak a 3. páncélos dandár harccsoportnak a része, melyet Washington az év elején telepített át Európába. Tették ezt az Atlantic Resolve (Atlanti Elköteleződés) nevű hadművelet részeként, annak érdekében, hogy – főként balti és lengyel unszolásra – elrettentsék Oroszországot a NATO keleti szárnya elleni esetleges támadástól. Még egyszer: Oroszország elrettentésére Európába küldött amerikai katonák gyakorlatoznak Veszprém mellett.

Ide mellesleg Tatáról érkeztek – a lánctalpasokat pedig vasúton továbbították –, ahol előzőleg a 25. Klapka György Lövészdandár katonáival gyakorlatoztak. A század még egy statikus kiállítást is szervezett a városban március 24-én, de ez a kutyát nem érdekelte, mert a teljes szaksajtó az amerikaiak eseményével párhuzamosan szervezett szolnoki gyakorlógép-átadáson csodálta a két cseh Zlín Z–242L-t – hiszen ezt a HM jó előre beharangozta. Ez persze nem akadályozta a helyi iskolásokat, hogy az Apache század Bradley-jeivel pózoljanak.

Kellemetlen dolog az ilyesmit utólag rekonstruálni. Pláne annak tudatában, hogy ha a magyar kormány valamire – okkal – büszke az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, az a biztonsági együttműködés, amire az amerikaiak is hasonló elfogódottsággal utalnak. Csakhogy ezzel párhuzamosan épp egy amerikai egyetemet lehetetlenítenek el, a politikai kapcsolatok megint mélyponton vannak. Ebbe a kurucos narratívába pedig a legkevésbé sem fér bele, hogy nagydobra verjék az amerikaiak itthoni csapatmozgásait. Főleg, hogy azok Oroszország ellen vannak.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.