valasz.hu/itthon/atadtak-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem-uj-foepuletet-74940

http://valasz.hu/itthon/atadtak-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem-uj-foepuletet-74940

Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

/ 2017.04.20., csütörtök 18:15 /
Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

Amennyiben a kedves olvasó nem a Bakony környékén lakik, valószínűleg újdonságként fogja érni, hogy az elmúlt napokban amerikai katonák gyakorlatoztak magyar társaikkal a várpalotai lőtéren, a légierő Gripenjeinek támogatásával. Ami egyáltalán nem baj, lévén, egy katonai szövetségben – mint amilyen a NATO – olykor megesik az ilyesmi.

Az viszont már inkább furcsa, hogy a kormány a lehető legkisebb médiazajjal próbálja az amerikaiakat is érintő eseményeket abszolválni. Legalábbis nehéz másként értékelni azt, hogy az április elején kezdődött és az idei év eddigi legnagyobb magyarországi NATO-gyakorlatának számító Buffalo Ride-17-ről egy vak hang nem jelent meg a közszolgálati hírcsatornákon; a Honvédelmi Minisztérium házi portálján kívül az országosan mérsékelt relevanciával bíró, veszprémi Napló tudósított róla. Jellemző körülmény, hogy e sorok írója az amerikai szárazföldi erők európai parancsnokságának Facebook-oldaláról értesült a történtekről, holott minden honvédelmi sajtóeseményről értesítik. Ezt azonban a HM valamiért nem tartotta fontosnak közölni. 

Pedig amerikai részről nem akárkik vannak most a Bakonyban. Az M3 Bradley lánctalpas felderítő harcjárművekkel felszerelt 4-10 páncélos felderítő zászlóalj Apache százada annak a 3. páncélos dandár harccsoportnak a része, melyet Washington az év elején telepített át Európába. Tették ezt az Atlantic Resolve (Atlanti Elköteleződés) nevű hadművelet részeként, annak érdekében, hogy – főként balti és lengyel unszolásra – elrettentsék Oroszországot a NATO keleti szárnya elleni esetleges támadástól. Még egyszer: Oroszország elrettentésére Európába küldött amerikai katonák gyakorlatoznak Veszprém mellett.

Ide mellesleg Tatáról érkeztek – a lánctalpasokat pedig vasúton továbbították –, ahol előzőleg a 25. Klapka György Lövészdandár katonáival gyakorlatoztak. A század még egy statikus kiállítást is szervezett a városban március 24-én, de ez a kutyát nem érdekelte, mert a teljes szaksajtó az amerikaiak eseményével párhuzamosan szervezett szolnoki gyakorlógép-átadáson csodálta a két cseh Zlín Z–242L-t – hiszen ezt a HM jó előre beharangozta. Ez persze nem akadályozta a helyi iskolásokat, hogy az Apache század Bradley-jeivel pózoljanak.

Kellemetlen dolog az ilyesmit utólag rekonstruálni. Pláne annak tudatában, hogy ha a magyar kormány valamire – okkal – büszke az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, az a biztonsági együttműködés, amire az amerikaiak is hasonló elfogódottsággal utalnak. Csakhogy ezzel párhuzamosan épp egy amerikai egyetemet lehetetlenítenek el, a politikai kapcsolatok megint mélyponton vannak. Ebbe a kurucos narratívába pedig a legkevésbé sem fér bele, hogy nagydobra verjék az amerikaiak itthoni csapatmozgásait. Főleg, hogy azok Oroszország ellen vannak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.