Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

/ 2017.04.20., csütörtök 18:15 /
Furcsa csatát vív a kormány az Egyesült Államok ellen

Amennyiben a kedves olvasó nem a Bakony környékén lakik, valószínűleg újdonságként fogja érni, hogy az elmúlt napokban amerikai katonák gyakorlatoztak magyar társaikkal a várpalotai lőtéren, a légierő Gripenjeinek támogatásával. Ami egyáltalán nem baj, lévén, egy katonai szövetségben – mint amilyen a NATO – olykor megesik az ilyesmi.

Az viszont már inkább furcsa, hogy a kormány a lehető legkisebb médiazajjal próbálja az amerikaiakat is érintő eseményeket abszolválni. Legalábbis nehéz másként értékelni azt, hogy az április elején kezdődött és az idei év eddigi legnagyobb magyarországi NATO-gyakorlatának számító Buffalo Ride-17-ről egy vak hang nem jelent meg a közszolgálati hírcsatornákon; a Honvédelmi Minisztérium házi portálján kívül az országosan mérsékelt relevanciával bíró, veszprémi Napló tudósított róla. Jellemző körülmény, hogy e sorok írója az amerikai szárazföldi erők európai parancsnokságának Facebook-oldaláról értesült a történtekről, holott minden honvédelmi sajtóeseményről értesítik. Ezt azonban a HM valamiért nem tartotta fontosnak közölni. 

Pedig amerikai részről nem akárkik vannak most a Bakonyban. Az M3 Bradley lánctalpas felderítő harcjárművekkel felszerelt 4-10 páncélos felderítő zászlóalj Apache százada annak a 3. páncélos dandár harccsoportnak a része, melyet Washington az év elején telepített át Európába. Tették ezt az Atlantic Resolve (Atlanti Elköteleződés) nevű hadművelet részeként, annak érdekében, hogy – főként balti és lengyel unszolásra – elrettentsék Oroszországot a NATO keleti szárnya elleni esetleges támadástól. Még egyszer: Oroszország elrettentésére Európába küldött amerikai katonák gyakorlatoznak Veszprém mellett.

Ide mellesleg Tatáról érkeztek – a lánctalpasokat pedig vasúton továbbították –, ahol előzőleg a 25. Klapka György Lövészdandár katonáival gyakorlatoztak. A század még egy statikus kiállítást is szervezett a városban március 24-én, de ez a kutyát nem érdekelte, mert a teljes szaksajtó az amerikaiak eseményével párhuzamosan szervezett szolnoki gyakorlógép-átadáson csodálta a két cseh Zlín Z–242L-t – hiszen ezt a HM jó előre beharangozta. Ez persze nem akadályozta a helyi iskolásokat, hogy az Apache század Bradley-jeivel pózoljanak.

Kellemetlen dolog az ilyesmit utólag rekonstruálni. Pláne annak tudatában, hogy ha a magyar kormány valamire – okkal – büszke az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, az a biztonsági együttműködés, amire az amerikaiak is hasonló elfogódottsággal utalnak. Csakhogy ezzel párhuzamosan épp egy amerikai egyetemet lehetetlenítenek el, a politikai kapcsolatok megint mélyponton vannak. Ebbe a kurucos narratívába pedig a legkevésbé sem fér bele, hogy nagydobra verjék az amerikaiak itthoni csapatmozgásait. Főleg, hogy azok Oroszország ellen vannak.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.