G. Fodor és Török Gábor: Orbán hibázott a Merkel-látogatáson

/ 2015.02.04., szerda 16:52 /
G. Fodor és Török Gábor: Orbán hibázott a Merkel-látogatáson

Állandó elemzőink szerint hiba volt, hogy Orbán Viktor kiállt az illiberalizmus mellett a hétfői Merkel-látogatáson. A nagy kérdésekre viszont G. Fodor Gábor és Török Gábor szerint is a Putyinnal való találkozó után kaphatunk válaszokat. Páros interjú a csütörtöki Heti Válaszban.

Török Gábor eleve nem tartja okos ötletnek, hogy egy volt liberális politikus a liberalizmus legyőzésére hajt. „Olyan, mint amikor Pozsgayék a kommunizmus ellen harcoltak. Elhiszem, hogy így van, de érdemes lenne óvatosabban” – fogalmaz, G. Fodor Gábor szerint pedig Orbán az illiberalizmus-vitát a nyugati nyilvánosság előtt nem tudja megnyerni, „mert ez a vita eleve nem nyerhető”. A Merkel-látogatás kulcsa mindkét elemző szerint Oroszország volt, amellyel kapcsolatban látszólag egyetértés van Orbán és Merkel között, ám a magyar kormányfő politikai céljaira csak a Putyin-látogatásból következtethetünk majd.

G. Fodor: És van itt egy hiányzó szereplő: az USA. A véleményazonosság Németország és Oroszország érdeke, de nem az Egyesült Államoké. Utóbbi ugyanis fegyverekkel akarja „támogatni” Ukrajnát.

Török: Az USA – legalábbis a belpolitikai pályán – visszavett. Nem akarnak, tudnak többet lépni. Nagyon nem lesz persze mindegy, hogy Orbán mit mond majd Putyinnak. Ha valamitől tartani kell, az szerintem az a találkozó. Ott derülhetnek ki fontos dolgok a magyar kormány helyzetéről és Orbán politikai céljairól.

A tejes vita a február 5-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.