Gengszterszervezet: Itt az új MSZP-s botrány!

/ 2010.03.11., csütörtök 08:19 /
Gengszterszervezet: Itt az új MSZP-s botrány!

Az MSZP "tankjai" közül Hagyó Miklósra már rádőlt a BKV, de a pártbéli ősrivális, Szekeres Imre honvédelmi háttérországát is korrupciós ügyek rongálják. E katonai cégek - hasonlóan a fővárosiakhoz - politikai kádertemetőként működnek. A legméretesebb pénzeszsákokra például Nagy Imrét, a KISZ KB utolsó első titkárát, illetve kiérdemesült kisgazdákat ültettek.

Az MSZP elmúlt nyolc-tíz éves története akár belháborúk sokaságával is leírható - például a Hagyó Miklóshoz és a Szekeres Imréhez lojális körök ütközeteivel. A párt mai elnökhelyettesét 2001 decemberében példátlan támadás érte a Fullánk című pletykalap hasábjain (azt firtatván, miből fedezte "a másfél milliós bécsi hajátültetést").

A Szekerest gonosz üzemanyagadalék-kereskedőnek beállító cikk szerzője egy Horn Gyulának címzett "feljelentésből" dolgozott, ami csak azért érdemel említést, mert az ezredfordulótól Hagyó épp az exkormányfő környezetében sertepertélt - mint a Szövetség az Európai Magyarországért nevű szoci mozgalom szóvivője. Ráadásul a Fullánkot kiadó kft. abba a Szent István körúti épületbe volt bejegyezve, ahol a későbbi főpolgármester-helyettes még üzletemberként működött.

Hagyóban ekkorra már megérlelődött a gondolat, hogy a 2002-es választáson szülővárosában, Jászberényben kellene parlamenti képviselő-jelöltséget vállalnia, de a párt öregjei - köztük a Jászság arcaként ismert Szekeres - ellenálltak az akciónak. (Horn titánja végül befutó országos listás hellyel vigasztalódhatott.)

Hagyó Miklós feje már nem az MSZP miatt fájhat

Hagyó Miklós később a budapesti MSZP és a városháza központi alakjává nőtte ki magát, s e minőségeiben különösen fájlalta, hogy 2008-ban a Szekeres Imre-Kiss Péter-tengely favoritjaként ismert Kocsis István ülhetett a BKV vezérigazgatói székébe. (Utóbbi a volt műegyetemi tanítványát tiszteli Kissben, Szekereshez pedig áttételes kapcsolat fűzi: az MSZP elnökhelyettese a Jászok Egyesületében közösen munkálkodik Csányi Sándorral, a Kocsist igazgatósági tagként "foglalkoztató" OTP első emberével.)

Amikor tehát Hagyó tavaly nyáron a nyilvánosság előtt kezdte ekézni a BKV-főnököt - úgy is, mint a Magyar Villa mos Művek (MVM) offshore-ügyletekbe keveredett volt vezérét -, a Szekeres-féle "öreg" MSZP-t is magára húzta. Kocsis visszavágott: áttekintette a 2008-ig regnáló, a főpolgármester-helyettesnek egykor hűséget fogadó BKV-s menedzserek írott örökségét, és a túlárazott tanácsadási-beruházási szerződéseket - kvázi bűnjelként - továbbította a rendőrségre. Miután pedig a Kocsis-előd Balogh Zsolt a Magyar Nemzetben már kegyetlen pénzbehajtóként festette le Hagyót, a politikus felfüggesztette párttagságát - a mentelmi jog azonban a parlamenti ciklus végéig háborítatlanságot biztosít a számára.

A Szekeres-Hagyó-csörtéket közelről figyelő MSZP-s forrásaink egyfajta vissza-visszavágóként értelmezik, hogy februárban a honvédelmi tárcánál is BKV-módszereket lepleztek le a nyomozók. A gyanú szerint a Szekeres vezette minisztérium gazdálkodásáért, illetve a háttérintézmények működtetéséért felelős személyek közül öten alkották azt a bűnszövetséget, amely a katonai beszerzések után kenőpénzt kért a külsős szállítóktól. E maffiahálózattól külön kezelik Szabó János ügyét; a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora állítólag befolyásával üzérkedett, amikor a DHL szállítmányozási társaság biztonsági szolgálatát le akarta cseréltetni egy általa futtatott magáncégre.

Nyilvánvaló: Hagyó Miklós nincs - és az elmúlt hónapokban sem volt - abban a helyzetben, hogy ráküldje a vesztegetési ügyek felderítésére is szakosodott Katonai Biztonsági Hivatalt a honvédelmi szervekre. Valaminek viszont történnie kellett, hiszen a HM-cégeket eddig alig keverték korrupciós esetekbe - noha például a közel 40 milliárd forintos árbevételű Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt.-t katonai informátoraink jó ideje BKV-szerű kifizetőhelyként emlegetik.

Szabó János

Ezt látszik igazolni, hogy a Kommunista Ifjúsági Szövetség központi bizottságának utolsó első titkára, Nagy Imre havi 500 ezer forintos tiszteletdíjat kap a HM EI igazgatósági elnöki posztja után, miközben a nagyobb pénzekkel dolgozó stratégiai állami vállalatok (Magyar Fejlesztési Bank, MVM, Magyar Posta) legfeljebb 180-350 ezret fizetnek elnökeiknek.

A Hír Tv három hete rögzítette, amint a Budapesti Katonai Ügyészség (volt) szóvivője ugyanezt a HM EI-t "gengszterszervezetnek" nevezi, mivel a társaság nyugdíjasokat foglalkoztat vissza, akikre ennek a nyomozóhatóságnak a hatásköre nem terjed ki. Az aktív és a kiszolgált honvédnagyságok szintén pluszpénzszerzésre használják a minisztériumi céghálót: a jelenlegi vezérkari főnök Tömböl László két vállalat tisztségviselőjeként jut havi 287 ezer forinthoz. Elődjei közül Havril András a HM Currus Zrt.-től vehet fel 240 ezret, Deák János nyugállományú vezérezredes pedig a HM Armcom havi 100 ezer forintjára érdemesül.

Szekeres Imrének mindezt elnézte a Gyurcsány-Bajnai-kormány; sőt azt is, hogy az általa felügyelt társaságok - például a vadásztatással is foglalkozó erdőgazdaságok - testületeiben havi 120-200 ezer forintnyi mellékeshez jutnak a politikai hátországát jelentő Jász-Nagykun-Szolnok megye szocialistái (lásd táblázatunkat). Ugyancsak keveseknek szúrta a szemét, hogy a Nagy Imre-féle HM EI Zrt. ingatlanüzemeltetési szerződések sokaságát kötötte (idén már nettó 400 millió forint értékben) azzal a Kipszer-csoporttal, amely az MSZP központi székházát működtető cégben is társtulajdonos. S nem mellékesen: a Magyar Hírlap szerint a most maffia-bűncselekménnyel meggyanúsított Lévai István Attilát, a minisztérium egykori védelemgazdasági vezetőjét már a korábbi években is "visszásságokon" kapták, ám a büntetés akkor annyi volt, hogy Moszkvába küldték véderőattasénak.

Mindezek alapján továbbra sem állíthatjuk, hogy a honvédelmi tárcát érintő nyomozásnak köze van az MSZP-n belüli hatalmi harcokhoz. Az viszont tény, hogy a 2009-ig érinthetetlen Szekeres-birodalom - a BKV-hoz hasonlóan - megrendült. Úgy tudjuk, az ügyészség máris tanúkihallgatásokat foganatosított annak kiderítésére: miként fordulhat elő, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal csak az elmúlt hónapokban tudott felmutatni érdemi eredményt a korrupció leleplezésében?BKV: show must go on

"Hagyó megmondta, ott az irodájában, hogy ez az illető (Hatvani Szabó János - a szerk.) fog engem hívni, és az olyan, mintha ő hívna személyesen. Ezt elég részletesen kifejtette. Valahogy úgy fogalmaztak, hogy Hatvani Szabó lesz a tartótisztem (...)" - tette nyilvánvalóvá a Magyar Nemzetnek Balogh Zsolt, a BKV Zrt. egykori megbízott vezérigazgatója. Ezzel igazolást nyert, amit lapunk két hete megírt: ahogy a liberálisok nevében Demszky Gábor főtanácsadója intézte az "érzékeny" pénzügyeket, úgy Hagyó Miklósnak is megvolt a maga Mesterházy Ernője - Hatvani Szabó János személyében.

Balogh Zsolt, Hagyó Miklós és Demszky Gábor

A csak "háromnevűként" emlegetett üzletember a rendszerváltozás után az Állami Vagyonügynökség ellenőrző részlegét vezette, később pedig e szervezet ügyvezető igazgatójaként működött. Hatvani Szabó többnyire egy Parlamentre néző magánirodában fogadta a BKV vezetőit, hogy beszámoltassa őket az önkormányzati óriásvállalat belügyeiről.

Balogh Zsolt azt állítja: a "BKV körüli cégektől" jött össze az a 70 millió forint, ami rajta keresztül jutott el Hagyóhoz (ebből 15 milliót személyesen adott át a volt főpolgármester-helyettesnek, 40 millió pedig Hatvani Szabó "érintésével" érkezhetett meg a politikushoz). A pénzátadás helyeként a volt megbízott vezérigazgató a Hagyó kommunikációs embereként ismert Lelovics Ottó szobáját nevezte meg - utóbbit múlt hét óta felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel is gyanúsítják.


Volt minisztériumi és pártvezetők a honvédelmi tárca háttércégeinél

HM ELEKTRONIKAI, LOGISZTIKAI ÉS VAGYONKEZELŐ ZRT.

Feladat: ingatlankezelés, őrző-védő és informatikai szolgáltatások
Árbevétel (2008): 37,8 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 2000 fő

Az igazgatóság elnöke: Nagy Imre
- a KISZ KB utolsó első titkára
- környezetvédelmi és kozmetikai vállalkozásai vannak, családi cégének (Pólus Plusz Befektetési Zrt.) egyik jogelődjét (Vállalkozásszervező Kft.) az MSZP alapította
- a tulajdonában lévő WS 2003 Befektetési Kft. az MSZP által gründolt József Attila Alapítvány Thököly úti irodaépületébe van bejegyezve

A felügyelőbizottság tagja: Viserálek Sándor
- a vesztegetési ügy gyanúsítottja
- a honvédelmi tárca volt védelemgazdasági főosztályvezető-helyettese
- a Zrínyi Miklós Szakképzés-szervezési Zrt. igazgatósági tagja

A zrt. leánycégeként működő Terra Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője: Vajda József
- egykori katonai elhárító, Apró Piroska unokatestvére
- a Horn-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgató-helyettese

HM CURRUS GÖDÖLLŐI HARCJÁRMŰTECHNIKAI ZRT.

Feladat: harci járművek javítása, haditechnikai eszközgyártás
Árbevétel (2008): 3,7 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 270 fő

Volt vezérigazgató: Lakatos András Szilárd
- a vesztegetési ügy gyanúsítottja
- Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején a tárca közigazgatási államtitkárságának munkatársa
- 2006 után a HM Térképészet Kht. gazdasági igazgatója
- felesége, Laczkó Angelika 1998-ban a Független Kisgazdapárt képviselőjelöltje volt, ma az állami tulajdonú Promei Modernizációs és Euroatlanti Integrációs Kft. ügyvezetője

HM ARZENÁL ELEKTROMECHANIKAI ZRT.

Feladat: a honvédség speciális fegyverzettechnikai eszközeinek javítása
Árbevétel (2008): 2,2 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 250 fő

Az igazgatóság elnöke: Dóra Ottó
- az MSZP salgótarjáni elnöke, a Nógrád megyei közgyűlés tagja
- szintén igazgatósági tag az állami Ipoly Erdő Zrt.-ben

Vezérigazgató: Bese Ferenc
- 1998-ig Soroksár jobboldali alpolgármestere, majd az FKGP képviselőjelöltje
- Juhász Ferenc minisztersége idején is a tárca beszerzési hivatalvezetője marad

A felügyelőbizottság elnöke: Kunos Bálint
- Juhász Ferenc idején a minisztérium védelemgazdasági helyettes államtitkára

A felügyelőbizottság tagjai:
Gerda Andrásné
- 2002-ben az MSZP önkormányzati képviselőjelöltje
Tokajiné Demecs Katalin
- A Szekeres Imre politikai hátországát jelentő Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik MSZP-s egyéni jelöltje

HM VERGA VESZPRÉMI ERDŐGAZDASÁG ZRT.

Feladat: vadásztatás, erdőgazdálkodás
Árbevétel (2008): 2,4 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 200 fő

Az igazgatóság tagja: Karl Imre
- egykori KISZ-munkatárs, az MSZP volt parlamenti képviselője
- a Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese

A felügyelőbizottság tagjai:
Csirke Ildikó
- A Jász-Nagykun-Szolnok megyei MSZP-iroda vezetője
Pintér Imre
- A Jász-Nagykun-Szolnok megyei MSZP-t elnöklő Iváncsik Imre munkatársa

HM BUDAPESTI ERDŐGAZDASÁG ZRT.

Feladat: vadásztatás, erdőgazdálkodás
Árbevétel (2008): 1,7 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 180 fő

Az igazgatóság elnöke: Gömbös János
- Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztériumi kabinetfőnöke

Az igazgatóság tagja: Jernei Zoltán
- A Szekeres Imre hátországát jelentő Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlésének tagja, az MSZP országos listás jelöltje

A felügyelőbizottság elnöke: Oláh János
- a vesztegetési ügy gyanúsítottja
- a honvédelmi tárca volt védelemgazdasági főosztályvezetője
- a Zrínyi Miklós Szakképzés-szervezési Zrt. igazgatósági tagja

A felügyelőbizottság tagjai:
Demetrovics János
- az MSZP tudományos tagozatának egykori vezetőségi tagja
Szili Sándor
- az MSZP volt parlamenti képviselője
- a Budapesti Vidám Park Zrt. igazgatósági tagja

HM KASZÓ ERDŐGAZDASÁG ZRT.

Feladat: vadásztatás, erdőgazdálkodás
Árbevétel (2007): 1,7 milliárd forint
Alkalmazottak száma: kb. 180 fő

Az igazgatóság tagjai:
Zelles Sándor
- Gyurcsány Ferenc kormányfői megbízatása idején a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója
Tömör László
- a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet volt elnöke, a Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.